Börsipäev 14. märts - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 14. märts

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Päeva algus tõi USA turgudel kerge kasumivõtu, kuid nagu viimase aja stsenaarium näeb ette, siis selliseid võimalusi kasutatakse ostmiseks, mis aitas tagasihoidliku käibe juures upitada indeksid päeva lõpuks kergesse plussi. Dow Jones sulgus üheksandat järjestikust päeva kõrgemal ning sellega püstitas uue rekordi, S&P 500 lõpetas 0,1% kõrgemal. Euroopas oli samuti suhteliselt vaikne, kui Stoxx 600 käis küll sessiooni keskel -0,5% punases, ent lõpetas siiski nullis.

    Makro poolel oli eile tähelepanu keskpunktis USA jaemüük, mis kasvas veebruaris eelmise kuuga võrreldes 1,1% vs oodatud 0,5% ja lisaks revideeriti jaanuari muutus 0,1 protsendipunkti jagu paremaks 0,2% peale. Üsna oluline teguri oli kütuse müügi 5% kasv, mida põhjustas kütusehinna 11% kallineme kuu jooksul. Kui aga arvata statistikast autode ja kütuse jaemüük välja ning vaadata näitajat, mis võiks paremini kajastada tarbijate käitumistrendi, siis antud tasandil paranes jaemüük kuuga 0,36%, ületades samuti konsensuse prognoositud 0,2% kasvu. Muidugi, antud number pole kohandatud inflatsiooniga ja seega jääb meil teadmata, kui suures osas tuli müügitulu kasv tänu hindade tõusule.

    Tarbimise hoogustumine on seda üllatavam kui võtta arvesse uuest aastast tõstetud sotsiaalmaksu ja kõrgeid kütusekulusid, kuid osa sellest võib seletada tarbijate suurem kindlustunne tööturu väljavaate osas, mis võimaldab neil finantseerida oma kulutusi säästmise arvelt. Ühtlasi leidsid veebruaris aset maksutagastused, mida võidi samuti ostmiseks kasutada. Royal Bank of Canada küsitluse kohaselt kavatsevad 52% vastanutest oma maksutagastused täies ulatuses tänavu ära kulutada (mullu 47%) ja kaks viiest plaanisid teha seda ühe kuu jooksul.

    USA säästumäär osakaaluna isiklikust sissetulekust (%)


    Deutsche Banki on igatahes jaemüük USA majanduse suhtes optimistlikumaks muutnud, kergitades Q1 SKP kasvuootust 1,5% pealt 3,0% peale, Q2 prognoosi 2,0% pealt 2,3% peale, Q3 oma 2,5% pealt 3,0% peale ja Q4 3,0% pealt 3,5% peale, tänu millele tõuseb nende keskmine oodatav 2013.a SKP aastane kasvumäär 1,7% pealt 2,3% peale.

    Tulles tänase päeva juurde, siis kalender jääb suhteliselt õhukeseks. Euroopas raporteeritakse Hispaania jaanuari jaemüük, mingi hetk peaks tulema Kreeka töötuse statistika ja USAs jälgitakse möödunud nädala esmaste töötu abiraha taotluste arvu.

    10.00 Hispaania jaemüük (jaanuar)
    12.00 Eurotsooni tööhõive (Q4)
    14.30 USA esmaste töötu abiraha taotluste arv

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel 0,05% kõrgemal. Euroopa on avanemas nulli lähedal.
  • eKathimerini kirjutab, et Troika ei jõudnud Kreeka ametnikega läbirääkimistes kuigi kaugele ning kreeditoride esindajad plaanivad tagasi tulla alles märtsi lõpus, aprilli alguses. See tähendab, et Kreeka ei saa sel kuul kätte oma järgmist 2,8 miljardi euro suurust laenueraldist nagu varasemalt planeeritud, ent rahandusministri sõnul ei viita tulemusteta lõppenud läbirääkimised, et Kreeka ei saagi seda raha. Põhilised erimeelsused näivad puudutavat avaliku sektori töötajate vähendamist ja maksude kogumise parandamist. Link.
  • Täna avaldatud Austraalia tööturu statistika oli üllatavalt tugev, kui veebruaris loodi oodatud 10K töökoha asemel 71,5K töökohta, mis tähendas 5,4% töötuse määra. Keskpank on seal viimase 17 kuu jooksul langetanud baasintressi 1,75 protsendipunkti võrra 3% peale ning tänane statistika räägib pigem määra hoidmise kasuks vs nädal tagasi 68% tõenäosuse juures prognoositud 0,25 punktine langetus septembriks.
  • Hispaania jaanuari jaemüük kahanes mullusega võrreldes -10,2% (detsembri näit revideeriti -10,2% pealt -11,4% peale)
  • Hispaania korraldas täna erakorralise võlakirjade oksjoni, kus targetit polnud kindlaks määratud. 10a võlakirja yield on hetkel kauplemas 6 baaspunkti võrra kõrgemal 4,83% peal.

    134 miljoni euro eest müüdi 2029.a võlga, bid to cover 4,1 vs 2,02 eelmine kuu, yield 5,224% vs 5,787% eelmine kord
    304 miljoni euro eest müüdi 2040.a võlga, bid to cover 2,4 vs 2,09 detsembris, yield 5,434% vs 5,893% eelmine kord
    365 miljoni euro eest müüdi 2041.a võlga, bid to cover 2,13 vs 2,0 jaanuaris, yield 5,432% vs 5,696% eelmine kord
  • Kreeka eelmise aasta neljanda kvartali tööpuudus küündis 26,0%ni, mis oli kolmanda kvartaliga võrreldes 1,2 protsendipunkti võrra rohkem ja 5,3 protsendipunkti enam kui aasta varem.

    Eurotsooni tööhõive kahanes neljandas kvartalis aastaga -0,8%, mis oli kiirem langustempo kui kolmanda kvartali -0,6%.

    Kuna need on tagasivaatavad tööturu andmed, siis turg pole neile ka reageerinud. USA futuurid kauplevad hetkel 0,15% kõrgemal, EUR/USD püsib eilse sulgumistaseme juures @ 1,2954 USD
  • Erko ,kas Sul on mingeid indikaatoreid, mis väikestki pullbacki näitavad? :)
    Korrektsiooni kohta ma ei julge küsidagi:)
  • See on hea küsimus aga paraku head vastust sellele ei tea. Kui vaadata alloleval joonisel näiteks S&P 500 RSI indeksit, siis see on jõudnud küll üleostetud taseme lähedale tagasi ja eeldaks väikest hingetõmmet. Ent sarnasel tasemel hõljus RSI jaanuarist kuni veebruari keskpaigani ja see ei takistanud turul edasi tõusta. Ja isegi kui teatud tagasitõmme peaks toimuma, siis sellisel turul on raske öelda, kui kaua see kestab või kui sügavale minnakse, mis muudab positsioonide võtmise üsna keeruliseks.

    Ma ütleks, et makropilt ei õigustaks suuremat allapoole liikumist hetkel ja ka poliitilisel maastikul tundub olukord rahulikum olevat. Aga kuu pärast peaksid hakkama laekuma juba esimese kvartali majandustulemused, ehk näeme nende saatel turu elavnemist.
  • Tuleb tunnistada, et detsembri keskel CNBC eetris taas käinud David Tepperi aktsiaturgude bullish call on siiani väga hästi paika pidanud. Eile vahendas CNCB ühe tema vaadetega kursis oleva isiku sõnumit, et Tepperi arvates võiksid USA turud tõusta tänavu veel 20+% ja pigem paneb teda imestama see, miks siiani nõnda vähe on rallitud :) Link
  • Aktsiaturgude mõistes suhteliselt rahulikul perioodil on EUR/USD teinud üsna drastilisi liikumisi. Kui veebruari alguses sai ühe euro eest 1,37 dollarit, siis täna ollakse valmis testima juba 1,2900 USD taset. Kõikidele USAsse investeerivatele euroala investoritele on see heaks uudiseks, sest dollari tugevnemisest tuleb täiendavat tootlust. S&P 500 on YTD üleval 9,0%, kuid eurodes 11,3%.
  • Apple'le üle pika aja esimene upgrade. BTIG langetas Apple'i soovituse 2012.a aprillis neutrali peale, kui aktsia kauples 636 dollari juures, täna tõstetakse soovitus tagasi osta peale hinnasihiga 540 dollarit.
  • Ja EUR/USD on ooodatust parema töötu abiraha taotluste peale saamas veidi lisa müügisurvet

    Continuing Claims falls to 3.024 mln from 3.113 mln
    Initial Claims 332K vs 350K Briefing.com consensus; Prior revised to 342K from 340K
    Q4 Current Account Balance -$110.4 bln vs -$112.3 bln Briefing.com consensus
    February PPI M/M +0.7% vs +0.6% Briefing.com consensus
    February Core PPI M/M +0.2% vs +0.2% Briefing.com consensus
  • GBPUSD on jaanuari alguses tehtud tippudest $1,6380 tasemelt alla tulnud ligi 9,5% ehk üle 1500 punkti ja veidi korralikum korrektsioon oleks lähiajal igati ootuspärane. Lühiajaline langev trendijoon on igatahes läbitud ja hetkel kaubeldakse $1,50 taseme peal.

  • GBPUSD on kenasti jätkamas tänast tõusu, kaubeldes hetkel 1,25% kõrgemal $1,5110 juures.
  • EURUSD kauplemas taaskord $1,3 tasemest kõrgemal ja potentsiaalselt võib siit samuti ülespoole liikuda:

  • Molycorp prelim ($0.45) vs ($0.30) Capital IQ Consensus Estimate; revs $134.3 mln vs $161.0 mln Capital IQ Consensus Estimate

    MCP kahjum veelgi suuremaks kärisenud. MCP kauplemas 4% miinuspoolel, $ 5,76 kandis

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon