Börsipäev 21. märts - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 21. märts

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Eilne päev tõestas, et turud pole kaotanud oma motivatsiooni edasi tõusta, vaatamata sellele, et optimismi tekitanud kuulujutud Küprose ja Venemaa vahelise kokkuleppe osas osutusid alusetuks ning esimesed majandustulemuste avaldajad pole väga meeldivate uudistega üllatamas. Kuid Ben Bernanke lubas seda, mida turg oli oodanud ning see aitas S&P 500 indeksil sulguda 0,7% plusspoolel ehk 7 punkti kaugusel ajaloolisest rekordist. Stoxx 600 indeks kerkis 0,3%.

    FOMC kahepäevase miitingu järel tõdeti, et intressimäär jääb praegusele tasemele nii kaua kui tööpuudus on jõudnud 6,5 protsendi juurde ning pressikonverentsil nentis Bernanke, et tegelikult ei märgi antud tase veel punkti, mille saavutamisel hakatakse automaatselt kohe intresse tõstma. Majandusolukorra hinnangus väga erilisi muudatusi sõnastuses polnud. Öeldi, et pärast väikest pausi eelmise aasta neljandas kvartalis on majandus jätkamas jälle mõõdukat kasvu, kuid fiskaalpoliitika on samas muutunud automaatsete kulukärbete tõttu piiravamaks.

    Keskpank jätkab ühes kuus 40 miljardi dollari väärtuses kinnisvaraga tagatud väärtpaberite ning 45 miljardi dollari väärtuses valitsuse võlakirjade soetamist. Pressikonverentsil ütles Bernanke veel, et tulevikus võidakse QE suurust vastavalt vajadusele reguleerida, kuid antud muutus leiaks aset vaid siis, kui majandusolukord peaks drastiliselt paranema.

    Küprose ametnikud peavad paralleelselt kõnelusi nii troika kui Venemaa esindajatega, leidmaks alternatiivi deposiitide maksustamisele, mis tähendab 5,8 miljardi euro suuruse finantseeringu leidmist. Küprose pakkumistes on olnud pensionivarade kaasamine, pankade restruktureerimine ja müümine uutele investoritele ning saare maagaasivarude vahetamine laenu vastu. Pensionivarade kasutamine ei meeldi troikale, kuna see suurendaks riigi võlakoormat. Pankade ja energiavarade puhul on aga siiani Venemaa äriringkondadest tulnud signaale, et nad pole huvitatud. Küprose esindajad jätkavad täna Moskvas läbirääkimisi ning kohal on ka Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso.

    Tulles tänase päeva juurde, siis fookuses saavad olema PMI indeksid. HSBC koostatav Hiina märtsi PMI kujunes oodatust paremaks, kerkides veebruari 50,4 punkti pealt 51,7 punkti peale (oodati 50,8 punkti), leevendades seega hirmu, et Hiina majandus on aasta alguses tugevamalt hoogu maha võtnud. Seda näis siiski tingivat uue aasta moonutav mõju.

    10.00 Prantsusmaa töötleva tööstuse ja teenuste sektori PMI (märts)
    10.30 Saksamaa töötleva tööstuse ja teenuste sektori PMI (märts)
    11.00 Eurotsooni töötleva tööstuse ja teenuste sektori PMI (märts)
    11.30 Suurbritannia jaemüük (veebruar)
    14.30 USA möödunud nädala esmased töötu abiraha taotlused
    14.58 USA Markiti koostatav töötleva tööstuse PMI (märts)
    16.00 USA Philadelphia Fedi töötleva tööstuse küsitlus (märts)
    16.00 USA olemasolevate majade müük (veebruar)
    16.00 USA juhtivate indikaatorite indeks (märts)

    USA ja Euroopa indeksite futuurid kauplevad hetkel nulli lähedal.
  • Tulles korra tagas Deutsche FedExi kasumiootuse juurde, siis värskes analüüsis on pärast ettevõtte eilset kasumihoiatust otsustatud siiski veidi oma FY 2014 majandusaasta EPS ootust korrigeerida allapoole 8,40 dollari pealt 8,04 dollarile (2015.a EPS jääb endiseks 9,38 dollarile peale). Aga kuna hinnasihi arvutamisel rullitakse üle 2013. kalenderaasta pealt 2014 kalenderaastale, siis tõuseb hinnasiht aktsiale 2 dollari võrra 127 dollari peale. Natuke peavad makro ebakindluse tõttu diskontot suurendama 2% pealt 6% peale, muidu tuleks hinnasiht veelgi kõrgem :) Teised analüüsimajad on siiani kas jätnud sihi samaks või toonud veidi allapoole, keskmine hetkel 113 USD.
  • Pranstusmaa töötleva tööstuse PMI püsis märtsis veebruari tasemel ehk 43,9 punkti peal, kui analüütikud ootasid paranemist 44,2 punkti peale. Väga tugevalt on aga aktiivsus ära kukkunud teenuste sektoris, mille PMI oli märtsi esialgsete andmete põhjal 41,9 vs 43,7 punkti veebruaris. Konsensus ootas 44,0 punktist taset.
  • Ka uute tellimuste langus kiirenes Prantsusmaa puhul märtsis, mis tähendab, et pilt ei pruugi kõige parem olla ka aprillis. Via Markit:

    Incoming new business also decreased at a sharper rate in March. Mirroring the trend seen for activity, the latest reduction in new work was the fastest in four years. Service providers and manufacturers both reported steeper reductions in new orders (in the case of the former, the fastest since March 2009). Panel members commented on weak demand conditions, with clients taking longer to make decisions and reining in spending. Manufacturers signalled that new export orders fell at the sharpest rate in three months, although the decline remained slower than for total new work.
  • EKP toetab Küprose pankasid nii kaua kuni nad kinni püsivad

    ECB KEEPS ELA FOR CYPRUS AT CURRENT LEVEL UNTIL MARCH 25

    Thereafter, Emergency Liquidity Assistance (ELA) could only be considered if an EU/IMF programme is in place that would ensure the solvency of the concerned banks.
  • Üha enam tundub praegune olukord Euroopas eelmise aasta kordusena. Saksamaa PMI samuti märtsis ümber pööranud: töötleva tööstuse PMI 48,9 vs 50,3 veebruaris ning analüütikute oodatud 50,5 ja teenuste puhul 51,6 punkti vs 54,7 veebruaris ja oodatud 55,0. EUR/USD kohe -0,3% alla 1,2900 dollari ja USA futuurid tagasi miinuses. Roheline joon on DAX...


  • Selle joone järgi on siis plaanis emb-kumb: DAX paugutab alla või PMI paugutab üles. Esimene on tõenäoliselt suurema sündmusega juhtum..
  • Ka Saksamaa puhul oli uute tellimuste puhul esimene langus sel aastal. Ühtlasi tasub meeles pidada, et PMI andmeid koguti enne Küprose teemat, millele võib samuti olla mõju ettevõtete hinnangutele ja otsustele.

    Volumes of new work received by private sector companies in Germany dropped for the first time in 2013 so far. March data indicated marginal falls in new orders in both the manufacturing and service sectors, with the former partly reflecting a renewed decline in new export business. Manufacturers cited softer demand from southern Europe, while demand was reported to have improved in Asia and North America. Some manufacturers also reported that inventory reductions among their clients had negatively influenced order intakes during March.
  • TauriA
    Selle joone järgi on siis plaanis emb-kumb: DAX paugutab alla või PMI paugutab üles. Esimene on tõenäoliselt suurema sündmusega juhtum..


    Jube lahe, kui majandus joonte järgi paugutama hakkab.
  • Eurotsooni töötleva tööstuse PMI (valge) märtsis 46,6 vs 47,9 veebruaris ja oodatud 48,2 punkti, teenuste oma 46,5 vs 47,9 veebruaris ja oodatud 48,2 punkti. Mõlema ühine PMI (kollane) langes selle tulemusel veebruari 47,9 punkti pealt 46,5 punkti peale.
  • Markiti kommentaari kohaselt võib eurotsooni esimese kvartali SKP QoQ muutus olla veidi parem kui eelmise aasta neljanda kvartali oma, ent viimased andmed loovad riski, et langus on hakanud jälle kiirenema.

    The flash PMI data suggest that the Eurozone business environment deteriorated at a quickening
    rate in March. While the data are consistent with the pace of economic decline easing in the first quarter from the 0.6% contraction seen in the final quarter of last year – perhaps showing a 0.3% decline – the concern is that the downturn has gathered pace again.
  • Suurbritannia veebruari jaemüük oodatust parem: ilma kütuse ja autota kasvas YoY 3,3% vs oodatud 1,2% (jaanuaris 0,5%). Koos kütuse ja autoga kerkis müük 2,6% YoY (jaanuaris -0,5% ja oodati 0,5%). Jaanuari müük oli mõjutatud halvast ilmast, mistõttu võis osa tagasi hoitud nõudlusest kanduda veebruarisse.
  • Hispaania müüs tänasel võlakirjaoksjonil soovitud maksimaalse 4 miljardi euro asemel 4,51 miljardi euro jagu võlga, mis nätab, et nõudlus on olemas ja seda madalamate tulususte juures.

    1,156 miljardi euro väärtuses müüdi 2015.a võlga, bid to cover 4,0 vs 3,69 veebruaris, yield 2,275% vs 2,54% eelmine kord
    1,0315 miljardi euro väärtuses müüdi 2018.a võlga, bid to cover 3,58 vs 2,32 märtsi alguses, yield 3,557% vs 3,572% eelmine kord
    2,325 miljardi euro väärtuses müüdi 2023.a võlga, bid to cover 1,89 vs 2,27 märtsi alguses, yield 4,898% vs 4,917% eelmine kord
  • Läinud nädala lõpu seisuga prognoosivad Factseti andmetel analüütikud S&P 500 ettevõtete Q1 EPS languseks -0,6% (sügisel oli see veel +6% kandis). Käibe YoY kasvuks oodatakse esimeses kvartalis 0,6%. Ka Q2, Q3 ja Q4 EPS ootusi on pisut kohandatud, kuigi aasta lõpp tundub endiselt kahtlaselt võimas

    Since the start of the first quarter (December 31), analysts have also reduced earnings growth expectations for Q2 2013 (to 4.9% from 6.3%), Q3 2013 (to 10.1% from 10.4%), and Q4 2013 (to 15.6% from 17.3%).
  • Mida LHV muidu tänasel päeval oma (privaat)klientidele soovitab - "hold on to your apple and buy the dips" või "aeg on olla ettevaatlik"?
  • CYPRIOT FINANCE MINISTER SAYS RUSSIA WON'T PROVIDE LOANS: RIA
  • töötu abiraha taotlused kasvasid USAs möödunud nädalal kahe tuhande võrra, ent siiski vähem kui oodati

    US INITIAL JOBLESS CLAIMS (MAR 16) ROSE TO 336K VS 340K EXPECTED AND REVISED TO 334K FROM 332K.
  • White Nigga
    Mida LHV muidu tänasel päeval oma (privaat)klientidele soovitab - "hold on to your apple and buy the dips" või "aeg on olla ettevaatlik"?


    Ettevaatlik tasub alati olla. Reaalmajanduses on paranemismärke endiselt väga raske näha, samas turud tahavad uusi tippe rünnata. Siiani oleme aktsiaturgude tõusuga kaasa läinud ja viimasel ajal mõnevõrra võlakirjade osakaalu vähendanud.
  • "US heavy-duty truck sales worsens in Feb, w/ volume -18.6%, the sharpest drop in current 6-mo streak of reductions." $IYT
    Transa siin turul ikka liider olnud???
  • USA Markiti PMI 54,9 vs oodatud 54,8 punkti (veebruaris 54,3). Ehk tänaste uudiste põhjal on Hiinas ja USAs majandustingimused paranenud, Euroopa töötlevas tööstuses seis pigem halvenenud märtsis.
  • Euro Official On Cyprus: "Markets Believe We Will Find A Solution, This Might Not Be The Case"
  • USA olemasolevate majade müük 4,98M vs oodatud 5,0M (jaanuaris 4,94M)
  • Philadelphia töötleva tööstuse küsitlus oodatust parem ja juhtivate indikaatorite indeks samuti

    US PHILADELPHIA FED (MAR) ROSE TO 2.0 VS -3.0 EXPECTED AND -12.5 PRIOR.
    Conference Board US February leading economic indicators +0.5%, above forfecast +0.4%
  • CYPRUS POPULAR BANK HAS FEW HOURS OF LIQUIDITY LEFT: OFFICIAL
  • Homme ta enam POPULAR ei ole, see tähendab, et ilmselt on aga pole miskit anda rahvale :)
  • Mismoodi see likviidsus otsa saab kui pangad on suletud?
    Kas ATM-st saab lihtsalt sula otsa?
  • Monster Beverage järjekordse uuringu peale järelkauplemise ajal -5%. Link ühele artiklile

    ENERGY DRINKS MAY TRIGGER ERRATIC HEARTBEAT, STUDIES SUGGEST
  • Nike kauplemas järelkauplemise ajal +6%

    Nike prelim $0.73 vs $0.67 Capital IQ Consensus Estimate; revs $6.19 bln vs $6.22 bln Capital IQ Consensus Estimate
    Nike Q3 futures orders +6% vs. +6% last quarter
  • Mis seis USA kongressis eelarve läbirääkimistega on?

    NASA on keelanud oma töötajatel firma kulul tööalased reisid, sõltumata selle iseloomust. Juba töötajad omavahel räägivad, kuidas see pärsib nende tööd. Tunne, et nad ei kujuta ette, mis neid veel ees ootab.
  • Eile niisiis kiitis Esindajatekoda häältega 318-109 heaks eelnõu, mille eesmärgiks on vältida valitsusasutuste tegevuse seiskumist. Nüüd läheb eelnõu Obamale, kes oma allkirjaga selle kinnitama peaks. Antud seadus tagab, et valitsusasustustel ja programmidel jätkub raha kuni käesoleva fiskaalaasta lõpuni, jättes küll paika $85 miljardi suurused automaatsed kärped, kuid lubab teatud asutustel ja sõjaväel liigutada raha vähemtähtsatelt eelarveridadelt kõrgema prioriteediga tegevustele. Seega nüüd on jälle mõned kuud hingamisruumi ja tõsisemad vaidlused ilmselt leiavad aset suvel. Hetkel kehtiv seadus valitsuse rahastamise kohta aegub 27. märtsil.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon