Börsipäev 25. märts - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 25. märts

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • USA aktsiaturud lõpetasid reedese päeva positiivsel toonil, S&P 500 kerkis 0,7%. Euroopas seevastu oli närvilisust Küprose pärast küllaga ning turud langesid 0,15%. Nädala kokkuvõttes jäi S&P 500 muutumatuks ning Europe Stoxx 600 langes 1,1%.

    Reedene päev Euroopa börsidel möödus erinevate pealkirjade, ettepanekute ning iga hetk selguva Küprose saatuse ootuses, kuid kompromissini siiski jõuda ei suudetud. Päeva lõpuks liikusid jutud, et hoolimata mitmetele alternatiividele oldi lõpuks tagasi jõutud algusesse ehk kõikide hoiuste maksustamiseni. Läbirääkimised troika ja Küprose vahel jätkusid pühapäeval Brüsselis ning ööl vastu tänast jõuti lõpuks ka kokkuleppele.

    Kergemalt võivad hingata alla €100 000 hoiuste omanikud, sest nende raha kallale ei minda. Samas peavad kuni 40% ulatuses (täpne number selgub väidetavalt tänase päeva jooksul, kui EL ja IMF oma arvutustega ühele poole saavad) panustama kindlustamata hoiuste omanikud riigi suurimas pangas Bank of Cyrpuses, mis võtab üle suuruselt teise panga Cyprus Popular Bank ehk Laiki Bank kvaliteetsemad varad. Laiki Bank ise suletakse ning eelkõige kannatavad seal kindlustamata deposiitide omanikud ning kreeditorid. Antud ettepanekut ei pea Küprose parlament ka heaks kiitma, kuna eelnevalt on kinnitatud pankade restruktureerimist puudutavad seadused. Kokkulepe tagab Küprosele €10 mld suurusest abipaketist esimese osamakse saamise mai esimesel poolel. Kuigi Draghi ja Asmussen pärast Brüsselist lahkumist kommentaare ei jaganud, seisis rahandusministrite avalduses, et Euroopa Keskpank jätkab Küprose pankade finantseerimist, mis teadupärast ähvardati täna õhtul lõpetada, kui kompromissi ei sünni. Küprose pankade plaanitava avamiskuupäeva kohta veel teateid ei ole.

    Käesoleval nädalal on makroandmetest suurem tähelepanu teisipäeval avaldataval USA kestvuskaupade tellimusel, USA majade hinnaindeksil ja USA tarbijausaldusel, kolmapäeval avaldatakse UK neljanda kvartali lõplik SKP muutus ning eurotsooni tarbijausaldusindeks, neljapäeval avalikustatakse USA neljanda kvartali SKP kolmas revideerimine ning Chicago PMI indeks ning reedel saame teada palju kulutasid USA tarbijad veebruaris. Tänane kalender näeb välja järgmiselt:

    11.00 Itaalia tarbijausaldusindeks
    11.30 UK laenude arv maja ostmiseks
    14.30 Chicago Fedi aktiivsusindeks
    16.30 Dallas Fedi tööstusektori indeks
    18.15 Dudley kõne
    19.15 Bernanke kõne

    Ühtlasi on nädala jooksul oodata Fedi meeste kõnesid, millest tähtsamad leiavad aset täna, kui Londonis räägib Ben Bernanke finantskriisist saadud õppetundidest ning New Yorki Fedi boss William Dudley võtab sõna Economic Club of New York ees. Viimast peetakse ka agressiivsete stiimulmeetmete tulihingeliseks toetajaks, mistõttu saab huvitav olema jälgida, kas ta ka võlakirjade ostuprogrammi lõppemisest midagi pajatab.

    Euroopa indeksite futuurid kauplevad ligikaudu 0,6% plussis, USA börside futuurid 0,4% kõrgemal ning EUR/USD on kosumas, olles 1,304 juures.

  • Hispaania natsionaliseeritud pankadesse investeerijad seisavad silmitsi päris suurte kahjumitega, kui riiklik restruktureerimisfond FROB tegi teatavaks restruktureerimistingimused. Suurima riikliku panga ning ainsana börsil kaupleva Bankia aktsionärid jäävad investeeringust pea täielikult ilma, kui Bankia aktsiate nominaalväärtus tõmmatakse €2 pealt €0,01 peale ning eelisaktsiate ja võlakirjade nominaalväärtust vähendatakse €6,9 mld pealt €4,8 mld peale. Lisaks süstib FROB panka €10,7 mld, mistõttu lahjeneb Bankia aktsionäride osalus märkimisväärselt ja neile jääb kätte vähem kui 1% pangast. Ka teiste pankade eelisaktsiate väärtust vähendatakse 43-61% võrra ning konverteeritakse seejärel lihtaktsiateks. Tegu oli Rajoy jaoks poliitiliselt üsna raske otsusega, sest paljud investorid olid väikehoiuste omanikud, kellele väideti, et investeeringud lähevad madala riskiga säästmisinstrumentidesse, mitte riskantsetesse võlakirjadesse ja aktsiatesse. Siiski oli antud samm nõutav ELi poolt, et Hispaania saaks €40 mld abi.
  • EURUSD kauples hommikul pärast Küprose bail-outi $1,3050 juures, kuid on Euroopa turgude avanemisel langenud tagasi allapoole $1,30 taset; hetkel kaubeldakse $1,2985 tasemel (-0,03%).
  • Citi on täna väljas ka arvamusega, et Küprose diil on euro jaoks negatiivne, kuna lõi pretsedendi sellest, kuidas tulevasi kriisi võidakse lahendada ning taaskord oli märgata, kuidas kõik peab käima Saksamaa taktikepi all. Citi arvates muudavad sündmused Küprose ümber eurotsooni pangad bank run’ide suhtes haavatavamaks, kui nendega mingeid probleeme peaks tekkima. Ühtlasi ollakse mures, et nii kergekäeliselt kaaluti kaotada hoiuste garantii, mis saatis hoiustajatele signaali, et põhimõtteliselt võivad poliitikud ükskõik mida otsustada.
  • Üks väike katkend 2011. aasta juulis ilmunud artiklist, kui avalikustati Euroopa pankade stressitesti tulemused. Bank of Cyrpus ja Laiki Bank mõlemad läbisid testid edukalt ka halvemate stsenaariumite korral.

    CYPRUS’ three main banks, Bank of Cyprus (BoC), Marfin Laiki and Hellenic Bank yesterday passed the EU-wide bank stress tests coordinated by the European Banking Authority (EBA) in collaboration with the European Central Bank (ECB).

    In Nicosia the Finance Ministry issued a statement saying: “The measures which the banks are taking or planning to take will further increase solvency.”

    The statement also referred to a “removed possibility” of having to support the banks, stating the government was ready to “immediately take any necessary measures to maintain financial stability.”

    BoC “successfully passed the test” because of its strong capital base, fluidity and satisfactory profitability, Bank of Cyprus’ Chief Executive Officer, Andreas Eliades.

    “The stress tests results justifies the Group’s strategic choices and actions and illustrate its very strong capital base even under the most extreme, difficult and adverse scenarios,” Eliades said.

  • Itaalia tarbijausaldusindeks märtsis nõrgem kui oodatud ning samuti madalam kui veebruaris:

    Italian Consumer Confidence Index (Mar) (SA) in at 85.2 versus 85.5 expected and 86.0 prior.
  • ei tea kas tõsi on aga:
    Kremlin to "freeze assets" of German companies in Russia in retaliation to the terms of EU bailout in Cyprus
  • Suurbritannias heaks kiidetud hüpoteeklaene oli veebruaris 30 506 vs 31 983 jaanuaris:
    UK MORTGAGE APPROVALS FOR HOME PURCHASE 30,506 IN FEB VS 31,983 IN JAN, -6.3 PCT YY - BBA
    UK NET MORTGAGE LENDING -65 MLN STG IN FEB VS -417 MLN STG IN JAN - BBA

  • Itaalia uudiseagentuur ANSA teatas, et IMF kavatseb korrigeerida USA käesoleva aasta majanduskasvu 2% pealt 1,7% peale, kuid 2014. aasta 3% SKP kasvu prognoos jäetakse muutmata. 2013. aasta maailmamajanduse kasvu ootust tuuakse väidetavalt 0,1 protsendipunkti jagu allapoole ehk 3,4% peale.
  • USA senat kiitis laupäeva koidikul napi häälteenamusega heaks demokraatide visandatud eelarvekava, mis näeb järgmise 10 aasta jooksul ette ca triljoni dollari ulatuses maksutõuse, et vähendada eelarve defitsiiti ning säilitada sotsiaalprogrammid abivajajatele. Tegu on esimese formaalse eelarvega nelja aasta jooksul, mis senatis heaks kiidetud, kuid ilmselt ei läbi see hääletust vabariiklaste poolt kontrollitavas esinduskojas (senatisse kuuluvad vabariiklased hääletasid kõik eelarve vastu). Vabariiklased sooviksid näha agressiivsemat defitsiidi alandamist ning nende nägemuse kohaselt võiks eelarve 10 aasta pärast juba tasakaalus olla.
  • krookus
    ei tea kas tõsi on aga:
    Kremlin to "freeze assets" of German companies in Russia in retaliation to the terms of EU bailout in Cyprus

    Krookus, anna vihje allikale ka, kes sedavõrd kõva häälega oma soovmõtlemist ja märgi unenägusid väljendab!
  • #Cyprus Nobel prize winning economist Christopher Pissarides says bail out will see the country in recession for 5 years. Unfair
    @BBCTimWillcox
    --------------------
    Medvedev on Cyprus: "In my view, the stealing of what has already been stolen continues"
    @BBCSteveR
    -----------------------
    Putin hands out awards live on tv, says nothing about Cyprus. Interesting that it's Medvedev who's doing most of the talking about this.
    @BBCSteveR
  • AAPL- käpp app mulle väga ei meeldi ,aga võib ka käpp apist väga monstriks kohe minna.
  • Chicago Fedi majandusaktiivsuse indeks tõusis veebruaris 0,44 punkti peale, kuid jaanuarikuu näit revideeriti -0,32 pealt -0,49 peale.
    US CHICAGO FED NAT ACTIVITY INDEX (FEB) ROSE TO 0.44 AND REVISED TO -0.49 FROM -0.32.
  • 12.28 UK: Putin: we can restructure Cyprus's loan
    Despite describing the haircut for wealthy savers as stealing (see 11.31am), Russia has signaled that it will support Cyprus by agreeing to relax the terms of its existing loan. President Vladimir Putin announced a little while ago that Russia will restructure the €2.5bn euro loan made to Cyprus in December 2011. Live:
    http://www.guardian.co.uk/business/2013/mar/25/eurozone-crisis-cyprus-bailout-deal-agreed?CMP=twt_gu

    See noahoop selga muidugi võimalik euroopa firmadele, endiselt.
  • Dallas Fedi tootmissektori indeks ületas prognoose:
    USA Dallas Fed Mfg Business Index for March 7.40 vs 3.20 consensus estimate. The prior reading was 2.20
  • Küprose praktika on uus normaalsus ning edaspidi asenduvad bail-out’id bail-in’idega? :)
    Huvitavad kommentaarid eurogrupi juhi Djisselbloemi poolt, kes väidab, et Küprose tehing peaks olema eeskujuks ülejäänud eurotsoonile ehk kindlustamata deposiitide omanikke võikski maksustada. EUR/USD päeva põhjades 1,288 juures.

    Eurogroup President Dijsselbloem says Cyprus bank restructuring plan should be seen as template for rest of Euro-zone
    Dijsselbloem says if new bail-in regime works, may never need to use ESM to recapitalize

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon