Börsipäev 28. märts - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 28. märts

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Teadmatus Küprose kapitalikontrolli meetmete üle ning poliitiline patiseis Itaalias ei andnud Euroopa investoritele kuigi palju põhjust rõõmustamiseks ning Stoxx Europe 600 indeks langes 0,45%. Ka USA aktsiaturud alustasid päeva miinuspoolel, kaubeldes isegi 0,8% madalamal, kuid päeva lõpuks taastuti ning S&P lõpetas 0,1% miinuses.

    Täna keskpäeval avavad pärast kahenädalast pausi uksed Küprose pangad. Eile jõudsid avalikkuse ette ka kapitalipiirangud, mis eelkõige piiravad raha liikumist Küprose riigipiiridest väljapoole. Näiteks ei tohi üks isik teha kuu jooksul välismaa riikidega tehinguid rohkem kui €5000 väärtuses ning sularaha tohib üks inimene ühe reisi jooksul korraga riigist välja viia €3000. Lisaks on seatud piirang, et üks inimene ei tohi päevas välja võtta üle 300 euro ning väidetavalt on keelatud ennetähtaegselt lõpetada ka tähtajalisi hoiuseid. Küprose siseselt aga piiranguid kaardimaksete puhul ei ole. Kuigi keskpanga ametnikud on väitnud, et antud piirangud kehtivad 4-7 päeva, siis mitmed turuosalised on skeptilised, et piirangud ei kao veel nii pea.

    Eile hõljusid murepilved ka Itaalia poliitilise seisukorra kohal, kus mitte keegi ei soovi kuu aega tagasi valimised võitnud demokraatliku erakonna liidriga Pier Luigi Bersaniga koalitsioonivalitsust moodustada. Seega tuleb täna minna presidendi Giorgio Napolitano juurde käsi laiutades. Seejärel võib Napolitano määrata valitsusjuhiks taaskord mõne tehnokraadi või poliitiku. Kui aga keegi ei suuda valitsust kokku panna, on uued valimised vältimatud. Poliitiline segadus aga ei võimalda edasi minna reformidega, mis on vajalikud, et riik pikimast sõjajärgsest majanduslangusest välja saada ning seda peetakse ka peamiseks põhjuseks, miks euro kaupleb USA dollari vastu nelja kuu madalaimatel tasemetel. Samuti põhjustab poliitikute usaldamatus ning koostöö vältimine pingeid Itaalia võlakirjaturgudel ning mitu päeva on juba ringelnud ka kuulujutud Itaalia riigireitingu alandamisest.

    Ka eilsed makroandmed Euroopast ei toonud päeva mõnda positiivset killukest. Hispaania jaemüük langes vähem kui oodatud, kuid endiselt 8%, Itaalia tööstustoodang vähenes ning eurotsooni majandussentimendi indeks jäi allapoole konsensuse ootust. USAs avaldati pooleliolevate kinnisvaratehingute arv, mis oodatud 2%-lise kasvu asemel langes 0,4%, mida pigem iseloomustati ajutise tagasiminekuna. Tänasest makrokalendrist tasub ära märkida Saksamaa jaemüüginumbrid ja töötuse muutus, UK majade hinnaindeks, USA neljanda kvartali SKP muutus, tarbijate kulutused, esmase töötu abiraha saajate arv ning Chicago PMI indeks.

    09.00 Saksamaa jaemüük (veebruar)
    09.00 UK majade hinnaindeks (märts)
    10.55 Saksamaa töötuse määr (märts)
    11.00 EKP avaldab andmed pankade bilansside kohta
    14.30 Kanada 4Q SKP
    14.30 USA 4Q SKP (kolmas hinnang)
    14.30 USA tarbijate kulutused
    14.30 USA esmase töötu abiraha saajate arv
    15.45 Chicago PMI (märts)

    USA futuurid on kauplemas 0,3% madalamal ning Euroopa futuurid on 0,1% kõrgemal.
  • Saksamaa veebruari jaemüük tõusis võrreldes jaanuariga 0,4%, kuid langes aastases võrdluses 2,2%. UK majade hinnad tõusid märtsis 0,8%, mis jäi 0,1 protsendipunkti võrra madalamaks kui oodatud.

    German Retail Sales (Feb) in at 0.4%M/M and -2.2%Y/Y versus -0.6%M/M and 1.2%Y/Y expected and 3.0%M/M and 2.5%Y/Y prior (revised).
    UK Nationwide House Prices (Mar) in at 0.0%M/M SA and 0.8%Y/Y NSA versus 0.2%M/M and 0.9%Y/Y expected and 0.2%M/M and 0.0%Y/Y prior.

  • Shanghai Composite lõpetas päeva 2,8% miinuses, kui Hiina pankadel oli täna üsna punane päev. Põhjuseks valitsuse uued määrused, mis nõuavad rangemat kontrolli varahalduse toodete üle ning suuremat läbipaistvust. Regulatsioonide karmistamine oli küll oodatud, kuid see toimus mõnevõrra oodatust varem. Uute regulatsioonide kohaselt peavad kõik varahaldustooted läbima auditi ning pangad peavad tagama iga toote kohta kasumi-, rahavoogude aruande ja bilansi. Kui tooted ei vasta antud nõuetele, siis peaksid pangad võimalike kahjumite katmiseks raha eraldama käesoleva aasta lõpuks. Ühtlasi ei tohi investeeringud ebastandardsetesse varahalduse toodetesse ületada 35% kogu panga poolt emiteeritud varahalduse toodete mahust või 4% panga koguvaradest. Langust vedasid eelkõige keskmise suurusega pangad – Industrial Bank langes 8%, China Minsheng Bank oli 7% miinuses ja Huaxia kukkus 6%.
  • Meeldetuletuseks, et homme on suletud USA, Euroopa ja Aasia börsid ning Euroopa börsid jäävad suletuks ka esmaspäeval.
  • Märtsis lisandus Saksamaale 13 000 töötut ning töötuse määr jäi 6,9% peale. Kohandamata töötute arv langes märtsis eelneva kuu 3,156 miljoni pealt 3,098 peale. Saksamaa tööturuameti sõnul on tööjõuturg väga tugev, kui arvestada viimaste kuude majanduslikku olukorda.

    German Unemployment Change (Mar) at 13K vs. -2K expected and 0K prior (rev. lower. Unemployment Rate at 6.9% vs. 6.9% expected and prior.
    GERMAN MARCH UNADJUSTED JOBLESS TOTAL FALLS TO 3.098 MLN FROM 3.156 MLN IN FEB - LABOUR OFFICE

  • Euroala pankade laenud erasektorile vähenesid veebruaris 0,9% ning laenud ettevõtetele, kes ei kuulu finantsinstitutsioonide hulka vähenesid 2,6%. Kolme kuu keskmine M3 rahapakkumine kerkis 3,3% suuruse annualiseeritud määraga. Samas oli märgata deposiitide sissevoolu majandusraskustes riikidesse välismaiste kui ka kodumaiste hoiustajate poolt. Kreeka pankade deposiidid kerkisid 2% ehk 171 miljardi euroni. Küprose deposiidid seevastu vähenesid 2,2% ehk 46,4 miljardi euroni.
  • BBRY, varsti numbrid.
    http://www.nasdaq.com/symbol/bbry/short-interest#.UVQQKxEaySM

    Nii uskumatu, kui see ka ei tundu, siis short interest on veelgi tõusnud. Suusabaasis on täna tantsupidu.
    See kvartal on nõrk ilmselt, aga kui sealt guido poolt midagi tugevat, positiivset tuleb, siis läheb asi imelikuks.
  • Kuna Küprose pankade taasavamine tundub praegu minevat suuremate probleemideta, siis see, mis jäi paar päeva tagasi tulemata, võib täna ikkagi ära tulla - selle aasta esimese kvartali viimasel börsipäeval võib S&P500 indeks lõpetada ajaloo kõrgeima sulgumishinnaga.

    Ajaloo huvides:
    S&P500 indeksi senine ajaloo kõrgeim sulgumishind tehti 9. oktoobril aastal 2007, kui indeks sulgus 1565.15 punkti peal. Senine päevasisene rekord on pärit 2007. aasta 11. oktoobrist, kui käidi ära 1576.09 punkti peal.
  • Artiklitest kumab läbi, et ajakirjanukud on selgelt pettunud - isegi vaatemängulist pangajooksu ei suutnud nad seal Küprosel organiseerida. Oleks ikka vaja, et pensionärid hordidena pangauksi maha jookseksid ja üksteisele turukottidega vastu pead annaksid. See oleks alles ajakirjandus...
  • Eks siin mängib rolli ka 300.- euri piirang. Keegi ei viitsi eriti joosta nii väikse rahapärast.
    Pakun, et ilma selle piiranguta oleks pangamüürid auklikuks joostud.
  • Ma sain aru, et rahaülekandeid Küproselt välismaale kah ei saa teha. Kuidas siis venelased oma raha kasutada saavad? ...või äkki välismaalased saavad kuidagi rahaülekandeid teha?
  • MSM
    Ma sain aru, et rahaülekandeid Küproselt välismaale kah ei saa teha. Kuidas siis venelased oma raha kasutada saavad? ...või äkki välismaalased saavad kuidagi rahaülekandeid teha?


    Otseselt niisama ülekannet Küproselt välja venelased tõesti teha ei saa. Samas olid toodud mõned erandid. Näiteks kui klient soovib riigist mingite tehingute tarbeks välja kanda üle €500 euro ja suudab dokumentidega tõestada, et antud tehingud on kliendi tavapärane tegevus, siis on raha ülekandmine lubatud. Samuti võivad venelased deebet- või krediitkaarti kasutades osta väljaspool Küprost kuus kuni €5000 eest kaupu/teenuseid.
  • MSM
    Ma sain aru, et rahaülekandeid Küproselt välismaale kah ei saa teha. Kuidas siis venelased oma raha kasutada saavad? ...või äkki välismaalased saavad kuidagi rahaülekandeid teha?


    Äripäev on ühte Reutersi artiklit vahendanud sel teemal.
  • USA neljanda kvartali SKP kasvuks kujunes kolmanda hinnangu järgi 0,4% vs oodatud 0,3%. Esmase töötu abiraha saajate arv tõusis 341 000 pealt 357 000 peale, oodati 338 000. Tarbijate kulutused kasvasid 1,8% vs oodatud 2,1%.

    Q4 GDP- Third Estimate +0.4% vs +0.3% Briefing.com consensus; Prelim +0.1%
    Initial Claims 357K vs 338K Briefing.com consensus; Prior revised to 341K from 336K
    Continuing Claims falls to 3.050 mln from 3.077 mln
    US Q4 CONSUMER SPENDING +1.8 PCT (PREV +2.1 PCT), DURABLES +13.6 PCT (PREV +13.8 PCT)

  • Chicago PMI indeks valmistas pettumuse, langedes veebruari kuu 56,8 punkti pealt 52,4 punktini, oodati 56,5 punkti. Tagasiminekut oli märgata uute tellimuste, tootmise, tellimusmahtude ning varude kategooriates.

    March Chicago PMI 52.4 vs 56.5 Briefing.com consensus; February 56.8
  • Käesoleva aasta esimene kvartal on läbi ja SP500 sulgus kõigi aegade rekordtasemel.
    Good times :)
  • Kuid kuidagi külm on.
    Pole sellist head ja sooja tunnet.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon