Börsipäev 1. aprill - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 1. aprill

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kas see oli kvartali lõpu window dressing, pühade-eelne madal likviidsus, eelseisvate kvartalite fantastiliselt tugevate majandustulemuste ootusärevus või enneolematult suur usk sellesse, mida Bernanke teeb, sest miski vähemalt aitab turuosalistel säilitada külma närvi kõige selle suhtes, mida peegeldab makromajandus. Läinud nädalal laekus USAst ridamisi oodatust nõrgemat makrot, kuid S&P suutis vedada välja uue rekordi ja näidata kvartali lõikes dollarites mõõdetuna 10% tootlust.

    Kui Euroopa töötleva tööstuse märtsi esialgsed PMId siin mõni aeg tagasi ebameeldivalt nõrgaks osutusid, siis Nordea vist kommenteeris, et süüdi on Hiina aastavahetus ja selle tagajärjel vähenenud tellimused. Ju sama lihtsasti võiks leida põhjuseid ka USA Chicago PMI indeksi langusele, mis alanes 56,8 punkti pealt 52,4 punkti peale vs oodatud 56,5 punkti, kuid sama oleks oluliselt raskem väita mitmete teiste makronäitajate kohta, mis peegeldavad sisemajanduse olukorda (tarbijate kindlustunde indeksi kukkumine 68,0 punkti pealt 59,7 punkti peale, prognoositi 66,9 punkti; töötu abiraha taotluste suurenemine üle mitme nädala jälle üle 350K piiri).

    Need on siiski üksikud punktid, mille põhjal ei saa hakata kohe järeldama, et USA võib suvel seista silmitsi samasuguse majanduskliima jahtumise ja hirmuga, nagu eelmisel aastal. Seda, kuivõrd raske on hetkel makrost midagi järjepidevat välja lugeda, kõneles reedene info. Turud oli küll pühade tõttu suletud, kuid USA statistikaameti kohaselt kasvasid veebruaris isiklikud sissetulekud 1,1% pärast jaanuari -3,7% langust (dividendide ja boonuste nihutamine detsembrisse ning lisaks sotsiaalmaksu tõus) ja kulutused 0,7%, mis mõlemad kujunesid prognoositust paremaks ning näitavad ameeriklaste kindlustunnet praeguses majanduslikus keskkonnas hoida oma säästmist suhteliselt madal tasemel ning eelistada tarbimist. Paljud analüüsimajad tõstsid selle peale oma USA esimese kvartali SKP kasvuprognoosi.

    Kas see koer on kuhugi maetud ja sellisel juhul kuhu, siis pakun, et võlakirjaturud aimavad seda ehk paremini. USA 10a yield on pärast aasta alguse tõusu vajunud tagasi alla 2% ning pole kuigi kaugel eelmise aasta suve põhjast (1,4%). Ühtlasi tasuks vaadata kahe nö globaalse majanduse tuulelipuna käsitletava ettevõtte, Caterpillari ja FedExi aktsiate käitumist, mis vastupidiselt aktsiaturgude üldisele rallile on viimase kahe kuuga odavnenud vastavalt -12% ja -3,2%. Põhjuseks nõrgad kuised müüginumbrid ja majandustulemused.

    Veidi rohkem kui nädalavanusest Zerohedge’i postitusest jäi silma üks Goldmani joonis, mis kogu seda lugu üsna hästi kajastab.


    Võib-olla on tõesti tegu uue normaalsusega ning investeerimiseks piisab lihtsast argumendist, et aktsiatele pole lihtsalt muud alternatiivi, nagu Barron’s nädalavahetusel kirjutas (Don't Worry, Be Bullish). Trendi vastu võidelda ei tasu ja veel vähem üritada ära arvata, millal võiksime näha korrektsiooni, kuid ühinen stockeri mõttega märtsi viimase börsipäeva postituses, et rahvast täis vesi võib taamalt vaadates soe ja mõnus tunduda, kuid millegipärast suundub pilk ikkagi närviliselt rannavalvetornidele.
  • Nüüdseks juba üsna harjumuspäraseks saanud nädalavahetuse uudised.

    Kreeka majanduslangus on rahandusministeeriumi sõnul osutumas tänavu prognoositud -4,5% asemel 0,5 protsendipunkti võrra suuremaks
    Contraction of GDP seen to rise by 0.5 pct

    Ja Hispaania loodab Euroopa Komisjoni veenda, et neil on vaja kahte täiendavat aastat eelarvedefitsiidi vähendamisel.
    Spain wants Brussels to ease 2013 deficit target to six percent
  • Hiina ametlik töötleva tööstuse PMI on märtsis taastunud veebruari 50,1 punkti pealt 50,9 punkti peale (oodati 51,2), ent aastavahetusega seotud hooajalisus toob tavaliselt suuremaid ülespoole liikumisi kaasa (BNP sõnul keskmiselt 2 punkti jagu). Siin on veel mõned värskemad PMId, mis täna ja viimastel päevadel avaldatud:

    Japan: Markit/JMMA Manufacturing PMI -- 50.4, up from 48.5 in February
    South Korea: HSBC Manufacturing PMI — 52.0, up from 50.9
    China: NBS Official PMI—50.6, up from 50.1
    China: HSBC Manufacturing PMI — 51.6, up from 50.4
    Taiwan: HSBC Manufacturing PMI —51.2, up from 50.2
    Vietnam: HSBC Manufacturing PMI — 50.8, up from 48.3
    Indonesia: HSBC Manufacturing PMI — 51.3, up from 50.5
    India: HSBC Manufacturing PMI — 52.0, down from 54.2
    Russia: HSBC Manufacturing PMI — 50.8, down from 52.0
    Turkey: HSBC Manufacturing PMI — 52.3, down from 53.5
    Brazil: HSBC Manufacturing PMI — 51,8, down from 52.5
  • Euroopas on börsid pühade tõttu täna suletud, kuid USAs kulgeb elu tavapärases rütmis. Makro poolel on samuti ooodata uudiseid ainult teiselt poolt Atlandit.

    15.58 Markiti USA töötleva tööstuse PMI (märts)
    17.00 USA ehituskulutuste muutus (veebruar)
    17.00 USA töötleva tööstuse ISM (märts)
  • Tesla mahub nende väheste sekka, kes on võimeline andma positiivse kasumihoiatuse. Kui veebruari keskpaigas arvati, et esimeses kvartalis suudetakse toota 4500 Model S sõidukit, siis tegelikkuses on see kujunenud üle 250 võrra suuremaks ning sellest tulenevalt on jõutud ka kasumisse vs konsensuse -0,07 USD EPS ootus. Läinud nädalal lubas Elon Musk avaldada midagi olulist, kuid antud uudis polnud see. Üllatus peaks selguma homme.


  • Pärast väikest taastumist tuli Kreeka töötleva tööstuse PMI märtsis taas allapoole 42,1 punkti peale vs 43,0 punkti veebruaris, mis oli juba 43. järjestikune kuu alla 50 punkti taset.
  • Jaapani deflatsioon oli veebruaris -0,7%, kui arvata sisse volatiilne värske toit (ilma selleta -0,3%) ning liikumine on olnud vastupidine sellele, mida üritatakse saavutada. Sestap on osade allikate sõnul võimalik, et 2014.a jaanuarist planeeritav QE mahu suurendamine võidakse tuua ettepoole ning esimene potentsiaalne võimalus oleks seda avalikustada Jaapani keskpanga 3-4 aprillile planeeritud miitingul.
  • Järgnev paraku ei ole aprillinali ning näitab, et kui ikkagi riikidel ja pankadel halvasti läheb, ei ole paremat loota ka aktsiaturgudelt.

    Kreeka aktsiaturg 2007. aasta tipust -83.9%:


    Küprose aktsiaturg 2007. aasta tipust -98.2%:
  • Markiti USA töötleva tööstuse märtsi PMI revideeriti 54,9 punkti pealt 54,6 peale vs oodatud 55,0 (veebruaris 54,3)
  • Tänasest saab kaubelda LHV vahendusel kaubelda ka minioptsioonidega, need on optsiooonid, mille kordaja on tavapärase 100 asemel 10. Optsiooni sümbolid leiab finance.yahoo.com Minioptsiooni sümbolis on alusvara sümboli järel 7, näiteks AAPL7130405C00440000 optsioon on 05. aprill lõppev 440 call 10-le AAPL aktsiale.
  • Billionaire investor Carl Icahn has accumulated a 9.3 percent stake in Nuance Communications Inc.

    Icahn jälle rõvetsemas. NUAN sai siin tappa 2013 ootuste allatõmbamise eest, ilma Icahnita oleks stock vist juba mutta müüdud. Nüüd on tegelane kuu aega istunud bidis ja kõik kokku korjanud, sellest teada andes on plaksust u. 15% plussis steigiga.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon