Börsipäev 3. aprill - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 3. aprill

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • USA turud suutsid eile esmaspäevase languse tasa teha (S&P 500 sulgus 0,5% kõrgemal), kuid entusiasm oli päeva teises pooles madalam võrreldes avanemisega ning spekulatiivsemat laadi väikeettevõtete liikumist kajastav Russell 2000 indeks jäi sessiooni lõpuks üldse poole protsendi jagu miinuspoolel, mis võib näidata, et tekkinud on teatud ettevaatlikkus ja eelistatakse suuremaid ja turvalisemaid ettevõtteid.

    Euroopa lõpetas päeva üsna korraliku tõusuga, kui Stoxx 600 indeks kerkis 1,3% ning Saksamaa ja Prantsusmaa börsid pea 2%. Märtsikuu lõplikud töötleva tööstuse küsitlused näitasid õnneks, et Küprose arengutel polnud kuu teises pooles negatiivset mõju eurotsooni kahe suurima majanduse ettevõtetele ning töötleva tööstuse PMI revideeriti 0,2 punkti võrra kõrgemale 46,8 punkti peale. Kuid tasub siiski märkida, et tegemist on nõrgema näitajaga kui veebruaris registreeritud 47,9 punkti.

    Rõõmustavaks ei osutunud pilt ka Itaalias ja Hispaanias, kus märtsi PMId langesid vastavalt 1,3 punkti võrra 44,5 punkti peale (madalaim alates eelmise aasta augustist) ja 2,6 punkti jagu 44,2 punkti peale (madalaim alates mullu oktoobrist). Kuid nagu allaolevast võlakirja yieldide tabelist võib näha, siis reaktsioon hindade mõistes oli positiivne, mida aitasid ehk selgitada veidi meeldivamad uudised mõlema riigi tööturult. Kui eurotsoonis püsis tööpuudus veebruaris rekordilise 12% peal, siis Itaalias alanes see 0,1 punkti võrra 11,6% peale ja Hispaanias taotles märtsis oodatust vähem inimesi töötu abiraha taotlusi (prognoositud 30K asemel -5K).

    Itaalia valitsus avaldas oma märtsikuu statistika ning selle kohaselt kujunes lõppenud kuu eelarve defitsiidiks -21,4 miljardit eurot, mis oli märksa suurem eelmise aasta märtsi -17,9 miljardist eurost. Esimese kvartali kumulatiivne puudujääk küündis -36,3 miljardi euroni ja nagu allolevalt jooniselt näha, siis pole see vaatamata kasinusmeetmele varasemate aastatega võrreldes nõnda kõrge veel olnud.



    USA poolel avaldati veebruari tehaste tellimused, mis kasvasid jaanuariga võrreldes 3,0% ületades sellega konsensuse 2,9% ootust (lisaks revideeriti jaanuari muutus -2,0% pealt -1,0% peale). Kui aga jätta välja volatiilne transpordisektor, siis kuu baasil kujunes kasvuks 0,3% (jaanuaris 2,0%). Aasta baasil kasvasid tehaste tellimused koos transpordiga 2,7%, mis oli parem kui jaanuaris registreeritud +1,3%.



    Tulles tänase päeva juurde, siis Euroopas avaldatakse vaid eurotsooni märtsi inflatsioon. Olulisemad saavad olema USA ADP ja teenuste sektori ISM.

    12.00 Eurotsooni inflatsioon (märts)
    15.15 USA ADP tööturu küsitlus
    17.00 USA teenuste sektori ISM (märts)

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel kerges plussis, Euroopa on alustamas -0,3% madalamal.

  • Bloombergi andmetel kujunes USA märtsi annualiseeritud automüügi suuruseks 15,22 miljonit sõidukit, mis oli tiba nõrgem kui veebruaris ning konsensuse oodatud 15,4 mln. Märksõnaks oli soodustuste abil nõudluse suurendamine, kui keskmine müügistiimul auto kohta kasvas Edmunds.com andmetel aastaga 11% ning Chrysler kergitas oma keskmist soodustust ligi 30% võrreldes mullusega 3228 dollarile ühe auto kohta. Ühtlasi aitas müüki hooajaliselt tugev müük autoparkidega ettevõtetele, samas kui jaemüük on näidanud stabiilset langust.

  • Hiina teenuste sektori PMId näitasid märtsis paranemist. Ametlik teenuste sektori PMI 55,6 vs 54,5 punkti veebruaris ning HSBC koostatav teenuste sektori PMI 54,3 punkti vs 52,1 veebruaris.

    Ametlik PMI

  • Deutsche on pärast PMI indeksite avaldamist viinud läbi taas regressioonanalüüsi ning järeldanud, et PMI ja aktsiaturgude YoY muutuste seoste põhjal peaks USA aktsiaturg pärast pettumuse valmistanud märtsi ISM numbrit kauplema -7% madalamal (oli enne seda õiglaselt hinnatud) ja mitmel poole Euroopas peaksid turud kauplema veelgi madalamal (Saksamaa -14%, Prantsusmaa -33%, Itaalia -19%, Hispaania -13% ja UK -13%).
  • Eurotsooni inflatsioon aeglustus märtsis 1,7% peale võrreldes mullusega (veebruaris 1,8%), oodati 1,6%.
  • Huvitavat statistikat siia veidi. Alates aastast 1928 on USA S&P500 indeks tõusnud 1. kvartalis üle 10% ilma käesoleva aastata vaid 12 korral. Neist 12st korrast 10 korral on ülejäänud aasta tootlus olnud samuti positiivne (mediaantootlusega +5.8%) ning 12st korrast on vaid ühel juhul aasta lõpetatud miinuseses - see juhtus Suure Depressiooni ajal aastal 1930. Link Bespoke'i lehele.

  • Goldman viskab täna Caterpillari aktsia langusele puid juurde ja langetab osta pealt neutraalse peale (target 101 vs 116 USD enne). Kuigi viimase kuu müüginumbrite peale on aktsia korralikult juba alla tulnud, siis järelikult ei nähta hetkel globaalses majanduses piisavaid stiimuleid CAT masinate nõudluse suurendamiseks




  • Volkswageni Saksa müük märtsis -21,2% YoY, veebruaris oli see näitaja -14,6%. BMW -11,4%, veebruaris -0,5%

    VW BRAND GERMAN NEW CAR REGISTRATIONS MARCH DOWN 21.2%: KBA
    BMW GERMAN NEW CAR REGISTRATIONS MARCH DOWN 11.4%: KBA :BMW GR
  • Kuigi USA autolaenu turg on märgatavalt väiksem võrreldes kinnisvaraga, siis Reutersis on päris hea lugu sellest, kuidas FEDi poliitika on muutnud turuosalised riskilembeseks ning kutsunud esile autode subprime laenude väärpaberistamise samamoodi nagu see juhtus kinnisvaraga enne mulli lõhkemist.

    Thanks largely to the U.S. Federal Reserve, Jeffrey Nelson was able to put up a shotgun as down payment on a car.
  • ADP (valge joon) vähemalt viitab reedese tööjõuraporti võimalikule nõrkusele, ent see number pole NFPga (oranž) päris samas taktis alati käinud. Näis palju analüüsimajad julgevad selle peale oma ootust korrigeerida, sest töötleva tööstuse ISM numbris tööturu pilt paranes vastupidiselt headline indeksile. Hetkel NFP ootus 198K vs 236K veebruaris.

    US ADP Employment Change (Mar) in at 158K versus 200K expected and 198K prior.

  • Väike mõtteke:

    Alexza Pharmaceuticals upgraded to Overweight from Neutral at Piper Jaffray
    Piper Jaffray upgraded Alexza Pharmaceuticals citing increased conviction in the company's anxiety treatment Adasuve after speaking with doctors. Piper doubled its price target for shares to $10 from $5.


    Ostsin natuke. Piper on üle pika aja nagu mingi päris maja moodi maja, kes tähelepanu annab. Stock on pikka aega nagu surnuaed. Näeks nädala jooksul mingi $5.5 peale jõudmist. Ilmselt täna päeva sees käitub nagu okse, avaneb kõrgelt jne, seepärast vähe pikem vaade. Kui nädala jooksul seda ei toimu, siis hoidma ei jää.
  • Citi eurotsooni makro üllatusindeks (valge) vs Stoxx 600 (oranž)

  • FFIV tegi täna oma sutsu Craig Hallumi initi peale. Veider.
  • Teenuste sektori ISM samuti nõrgem kui oodati

    USD ISM NON-MANUFACTURING (MAR): 54.4 versus 55.5 expected, from 56.0.
  • FFIV oli pigem MKM positiivsete kommentaaride peale. Vist.
  • Nojah, see oli ka, aga eilne liikumine oli tõsine pettumus. Turg oli tugev, Baird ei ole ka päris null, aga reageering oli öka. Isegi ostsin, aga läks piimarahaga kinni. Täna nagu lumme tegi oma tavapärase liikumise ära.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon