Börsipäev 5. aprill - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 5. aprill

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Viimased 24h jooksul on turgude tähelepanu keskpunktis olnud peamiselt keskpangad. Jaapani rahapoliitika koordineerija üllatas oodatust agressiivsemate sammudega, toetades sellega kohalikku aktsiaturgu, samal ajal kui Euroopa Keskpank otsustas baasintressi mitte muuta ja Draghi kõneles potentsiaalselt arvatust negatiivsemast aasta teisest poolest, mida turud võtsid kerge pettumusena. USAs oli aga keeruline mõista, mis täpsemalt ostjaid motiveeris (rohkem ja kauem QEd?), võttes arvesse töötu abiraha taotluste tugevat tõusu. Stoxx 600 sulgus protsendi jagu madalamal, samal ajal lõpetas S&P 500 0,4% plussis. USA 10a paberi yield kujunes aga madalaimaks sel aastal (1,7625%), nii et aktsiaturud ja võlakirjaturud räägivad endiselt kahest erinevast pildist ja veendumusest.

    Kas võlakirjaturgusid tasub keskpankade poliitika tõttu üldse enam mingisuguse indikaatorina võtta, on muidugi iseküsimus, ent ma usun, et lühiajalisemad reaktsioonid suudavad siiski teatud mõttes investorite veendumust veel peegeldada.

    USA 10a yield on päris kenasti tulnud viimasel ajal negatiivselt üllatanud makroga allapoole ja erandiks polnud ka eilne päev, kui eelmise nädala esmased töötuabiraha taotlused näitasid ootamatut kasvu 28 tuhande võrra 385K peale, mis ületas konsensuse 353K prognoosi. Märtsi alguse ca 330K pealt on näitaja liikunud mitme nädala jooksul tagasi ülespoole ja hetkel põhjendatakse seda siiski sellega, et lihavõttepühade liikumise tõttu ei ole suudetud hooajalist mõju lihtsalt elimineerida. Ja kui vaadata Bloombergi konsensuse ootust tänase NFP osas, siis nii ADP kui töötu abiraha taotluste allajäämist ei võeta väga tõsiselt ning konsensuse ootus püsib hetkel 190K peal.

    USA valitsuse 10a võlakirja yield (valge joon) ja S&P 500 indeks (oranž)


    USA tööjõuraport saab olema turuosaliste tähelepanu keskpunktis. Enne seda tulevad Euroopas avaldamisele eurotsooni jaemüük ja Saksamaa tehaste tellimused.

    12.00 Eurotsooni jaemüük (veebruar)
    13.00 Saksamaa tehaste tellimused (veebruar)
    15.30 USA tööjõraport (märts)
    15.30 USA kaubandusbilanss (veebruar)
    22.00 USA tarbijakrediidi muutus (veebruar)

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel -0,2% punases, Euroopa on alustamas kerges plussis.
  • troika liikmed on tagasi Kreekas ja lähiajal võime kuulda uudiseid taas sealt, kuna läbirääkimised pole mitmete teemade osas kõige paremini sujunud. Via eKahimerini:

    “The negotiations for the next loan installments are still very difficult,” said Stournaras. “I can assure you that things are not simple at all.”
    Sources told Kathimerini that the two sides are far apart on three key issues: the overhaul of the public sector, the merger of National Bank and Eurobank and an expected fiscal shortfall.
  • Eelmise postituse video valguses on huvitav vaadata tänast reaktsiooni Jaapani 10a võlakirja yieldi puhul, mis esimese hooga kukkus rekordmadalale 0,375% tasemele, ent rallis seejärel 0,534% juurde. Kui yield tuleb keskpanga tegevuse peale allapoole, siis pole turuosalistel erilist usku inflatsiooni tõusu. Ja kui keskpank saavutabki oma eesmärgi, siis peaksid võlakirjaomanikud jällegi nõudma kõrgemat tulumäära, mis seab valitsuse kõrge võlakoorma tõttu raskesse seisu. Mõlemal juhul ei tundu lõppetulemus kuigi meeldiv olevat. Jaapani valitsuse võlakirjaturgu tasub edaspidi kindlasti hoolsamalt radaril hoida.

  • Prantsusmaa valitsus peaks aprilli keskel avaldama värsked majanduskasvu ja eelarvedefitsiidi prognoosid ja rahandusministri sõnul tuleb vist leppida, et oodatust nõrgema väljavaatega. Aga vähemalt näidatakse võitlusvaimu SKP kasvu suurendamisel. Via Reuters

    "The European Commission... says 0.1 percent (gross domestic product growth) in 2013, I fear that we will not be far from that, I hope it will be more, we are fighting so that it will be more," he told a conference in Paris.
  • Soome avaldab SKP muutuse indikaatoreid ka kuude kohta ning selle kohaselt näitas nende majandus jaanuaris YoY -2,3% langust, mis oli mõnevõrra kiirem tempo kui detsembris registreeritud -1,7% (revideeriti üles -2,3% pealt)
  • Eurotsooni veebruari jaemüük kahanes YoY -1,4% vs oodatud -1,2% ning lisaks revideeriti jaanuar negatiivsemaks -1,3% pealt -1,9% peale. Langust vedasid Hispaania ja Prantsusmaa, kus näitajad kahanesid mullusega võrreldes vastavalt -9,7% ja -0,1%. Saksamaa jaemüük kasvas 2,1%.
  • Citi makromajandusindikaatorite üllatusindeksid: nii Hiina (kollane), USA (valge) kui eurotsooni (oranž) makro on ootustele viimasel ajal alla jäänud, kuid suuremad pettumused tulevad just eurotsoonist.

  • Saksmaa tehaste tellimuste maht püsis veebruaris samal tasemel võrreldes mullusega, mis oli parem kui konsensuse prognoositud -1,45% langus (jaanuaris -2,1%).
  • NORTH KOREA OFFERS RUSSIA TO CONSIDER EVACUATION OF DIPLOMATS - INTERFAX
  • Märtsi raport loodud töökohtade osas tugevasti alla ootuste. USA futuurid -1% ja EUR/USD FEDi jätkuva QE ootuses tagasi 1,3000 juures (+0,6%)

    February Trade Balance -$43.0 bln vs -$44.7 bln Briefing.com consensus; January revised to -$44.5 bln from -$44.4 bln
    March Nonfarm Payrolls 88K vs 192K Briefing.com consensus; February revised to 268K from 236K
    March Nonfarm Private Payrolls 95K vs 210K Briefing.com consensus
    March Unemployment Rate 7.6% vs 7.7% Briefing.com consensus; February 7.7%
    March Average Workweek 34.6 vs 34.5 Briefing.com consensus
    March Hourly Earnings 0.0% vs +0.2% Briefing.com consensus

  • Tööjõus osalemise määr 63,3% vs 63,5% veebruaris, sealt tulenevalt ka tööpuudus madalam

  • Kanada tööturu statistika samuti oodatust märksa nõrgem

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon