Börsipäev 8. aprill - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 8. aprill

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • USA tööturu raport kujunes küll oodatust oluliselt nõrgemaks, külvates hirmu, et majandus võib hakata vahetama käiku allapoole nii nagu eelmisel aastalgi, ent teisalt leiti infot veidi aega seedides, et keskpank ei pruugi oma investorisõbralikku kurssi lähiajal seetõttu muuta. S&P 500 indeks alustas küll üle protsendise kaotusega, kuid ronis sessiooni lõpuks vaikselt tagasi üles ja lõpetas juba -0,4% punases. Nädala lõikes kogunes protsendi jagu miinust. Euroopa jõudis sulguda aga oluliselt nõrgema sentimendi juures, kui Stoxx 600 kaotas reedel -1,6% ja näitas nädala lõikes -2,3% langust.

    Väljaspool USA põllumajandussektorit loodi märtsis 88K töökohta (oodati 190K), mis oli üheksa kuu madalaim kasv (eelneva viie kuu keskmine 208K). Sellest hoolimata kahanes töötuse määr 0,1 protsendipunkti võrra 7,6% peale, mille taga oli tööjõu vähenemine 496K inimese võrra.

    Raport rebis taas päevavalgele tööturu ühe olulise valupunkti, milleks on töötavate ja tööd otsivate inimeste osakaalu vähenemine tööealise elanikkonna seas (63,3%, madalaim alates 1979.a). Kui antud osakaal oleks hetkel sama, mis ta oli enne kriisi ehk 66%, siis tööpudus oleks analüütikute kohaselt täna 7,6% asemel üle 11%.

    Ehkki kriisist taastumine jätkub, kinnisvarasektor on jalad alla saanud, automüük tugevneb, siis viimastel aastatel tööturust eemaldunud inimesed ei tule tagasi, vaid see osakaal on endiselt kahanemas ning viitab järjest rohkem struktuursetele probleemidele, mille vastu on keskpangal juba oluliselt raskem võidelda. Siit tulenevalt ei ole majandusaktiivsus see, mis ta võiks olla ja see omakorda seab valitsuse raskemasse olukorda eelarvepoliitikas.

    Kui vaadata, mis meid sel nädala makro poolele ees ootab, siis vesi tõotab selles osas veidi rahulikum olla. Nädala keskel avaldatakse FOMC eelmise kohtumise protokoll ja reedel märtsikuu jaemüük ning Michigani ülikooli aprilli tarbijasentimendi indeks.

    USAs käivitub sellest nädalast Alcoa esimese kvartali numbrite saatel mitteametlikult ka ettevõtete majandustulemuste hooaeg, mis tõsi küll, saab korraliku hoo sisse alles järgmisest nädalast. Alcoa avaldab oma näitajad täna pärast turgu, kuid käesoleval nädalal raporteerijatest tasub ära mainida veel JPMorgan Chase’i ja Wells Fargo, kes mõlemad kergitavad loori reedel enne turu avanemist.

    Euroopas on fookuses rahandusministrite kohtumised (algusega reedel), kus päevakorda võiksid kuuluda ennekõike Küpros ja Kreeka ning võib-olla ka Portugal, võttes arvesse reede hilisõhtust uudist, et sealne riigikohus luges avaliku sektori töötajate palkade, pensionite, töötu abiraha ja töövõimetustoetuste kärpimist seadusevastaseks, mis tekitab eelarvesse 1,3 miljardi euro suuruse augu (enam kui 20% sellele aastale planeeritud kasinusmeetmete kogumahust).

    Makrost avaldatakse järgnevatel päevadel erinevate Euroopa riikide veebruari tööstustoodangu muutused, mis kulmineeruvad ühise eurotsooni näitaja raporteerimisega neljapäeval.

    Tänane kalender:
    13.00 Saksamaa tööstustoodang (veebruar)
    13.00 Portugali tööstustoodang (veebruar)

    USA ja Euroopa indeksite futuurid kauplevad 0,1% kõrgemal.
  • Zerohedge'i vahendusel võib vaadata ja kuulata Kyle Bassi ühte hiljutist intervjuud, milles kõneleb Jaapanist. Aga sealhulgas toob ta välja üsna olulise tähelepaneku üldisemalt inflatsiooni kohta, et kontrollimatu hinnatõusu puhul kipub suurimaks kaotajaks olema majanduse mõistes üks olulisemaid ühiskonna gruppe ehk keskklass. Link

    "The insidious nature of a runaway inflation is that it bankrupts the middle class... the poor stay poor, the middle class (with savings in the banks) get wiped out, the wealthy (with productive assets) do the best"
  • Hispaania 2-aastase võlakirja tulusus on langenud esimest korda alates 2010. aastast alla 2% taseme. 10-aastase võlakirja tulusus samuti täna langenud ja paikneb hetkel 4,65% peal ehk samuti üle kolme aasta madalaimal tasemel.
  • Kui võrrelda Hispaania 10a yieldi Saksa 10a omaga, siis spread on küll tulnud märkimisväärselt alla 2012.a tippudest, kuid samas, oli mullu aasta alguses erinevus väiksem kui ta on hetkel.
  • Aga Itaaliaga on vahe peaaegu 300 bps peale kukkunud. Erko, palun pane Itaalia joonis ka siia!
  • Itaalia puhul yieldide erinevus Saksamaaga tegelikult kõrgem kui aasta alguses, aga viimasel ajal tõesti allapoole tulnud.
  • Jaapani jeen on kolmandat järjestikkust päeva tugeva müügisurve all ja kaupleb täna USA dollari suhtes uutes mitme aasta põhjades:

  • kui vaadelda Saksamaa veebruari tööstustoodangu muutust kuu baasil, siis 0,5% kasv ületas 0,3% ootust (jaanuar revideeriti siiski 0,0% pealt -0,6% peale) aga aasta baasil oli hooajaliselt korrigeerimata langus -1,8% vs oodatud -0,9% (jaanuari näit revideeriti -1,3% pealt -2,6% peale).
  • Portugalis aga kahanes tööstustoodangu müük veebruaris YoY -7,1% vs -2,2% jaanuaris
  • Alcoa prelim $0.13 vs $0.08 Capital IQ Consensus Estimate; revs $6.01 bln vs $5.89 bln Capital IQ Consensus Estimate

    AA avab oodatust paremate tulemustega pidulikult tulemuste hooaja.
    Aktsia kauplemas kerges plussis.
  • Mehel hakkab vaikselt isu täis saama. Mis järgmisena, Apple ise?
    MRVL- David Einhorn's Greenlight Capital sold up to 1.3M shares on April 3-4th. Mehel on neid nüüd 50,5M järel. :)
  • JCP, üks mees oskab rallit teha nii tulles kui minnes.
  • RonJoni palkamise üle rõõmu jätkus natuke kauemaks kui rõõmu ta lahtilaskmise üle. Turg õpib.
  • Kas Ullman ei olnud see, kes selle asja enne pekki keeras?
    Jätkuks Mr. Ullman will receive an annual base salary of $1,000,000

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon