Börsipäev 11. aprill - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 11. aprill

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Tundub, et karud on loobunud üldse turul osalemast ja pullidel jääb üle vaid üksteise võidu joosta, sest ei saa öelda, et eilse tõusu taga oleks olnud midagi konkreetset. FOMC eelmise kohtumise protokolli kohaselt olid küll mitmed hääletajad valmis rahatrükki aasta jooksul vähendama ja detsembriks üldse lõpetama aga see turuosalisi ei heidutanud. S&P 500 indeks sulgus 1,22% kõrgemal uuel rekordil (1587,73 punkt), Stoxx 600 kerkis 1,8%.

    Ehkki FOMC märtsi kohtumise protokoll oleks pidanud avalikuks muutuma alles kell 21.00, siis kellegi eksimusel jõudis see Kongressi liikmete ja mitmete teiste osalisteni päev varem ning seetõttu toodi avaldamine ülejäänud avalikkuse jaoks varasemaks 16.00 peale.

    FOMC liikmed on viimastel kuudel muutunud USA majanduskasvu osas mõõdukalt optimistlikumaks, ent väiksem on veendumus, et tööturul nähakse jätkusuutlikku paranemist, mistõttu suurem osa neist tundis ennast mugavalt praegusel kujul rahatrükki jätkates. Aga suurema enamuse kõrvale on tekkimas järjest rohkem liikmeid, kelle arvates võiks aasta jooksul QE mahtu vähendada ja detsembriks üldse ära lõpetada.

    Mida antud protokolli puhul tasub siiski meeles pidada, on see, et kohtumine leidis aset 20 märts ja makro hakkas allapoole kiskuma alles pärast seda, sealhulgas ei olnud neil teada ka tublisti alla ootuste jäänud märtsikuu töötururaport. Ning selles mõttes muudab värskem info protokolli natuke kasutuks, kuna turuosalised ilmselt usuvad, et kui makro peaks edasi pehmenema, siis ei kao FED kuhugi oma võlakirjade ja muude väärtpaberite ostmisega.

    Hiina on veidi statistikat öösel välja lasknud. Uute laenude maht oli märtsis veidi üle triljoni jüaani (131 miljardit eurot) ehk oodatud 900 miljardist enam. M2 rahapakkumise kasvutempo näitas samuti kiirenemist märtsis 15,7% peale veebruari 15,2% pealt (oodati 14,6%). Krediidi laiem mõiste ehk agregeeritud finantseerimine, kuhu mahuvad näiteks võlakirjade ja aktsiate emiteerimised, ulatus märtsis rekordilise 2,54 triljoni jüaanini. Hiina välisvaluuta reservid kasvasid rekordilise 3,44 triljoni dollarini.



    Tänastest makrouudistest saab kõige olulisem olema USA esmaste töötuabiraha taotluste arv, mis viimastel nädalatel jõudsalt ülespoole tiksunud ja sellega viitamas justkui tööturu uuele nõrkusele, kuigi palju räägitakse raskustest lihavõtetega seotud hooajalisuse korrigeerimisel.

    Tänane kalender:
    10.00 Hispaania kinnisvaratehingute arv (veebruar)
    15.30 USA möödunud nädala esmaste töötu abiraha taotluste arv

    USA ja Euroopa indeksite futuurid kauplevad hetkel nulli lähedal.

  • Hispaania kinnisvaratehingud jätkasid võrdlemisi madala baasi tõttu korralikku kasvu veebruaris (+17,3% vs 18,9% jaanuaris)
  • Kreeka on suutnud esimeses kvartalis olla eelarve tasakaalustamisel tänu planeeritust suurematele kulude vähendamisele oodatust edukam. Samal ajal on aga ka tulude pool tegelikult kujunenud plaanitust hulga nõrgemaks, täpsemalt 351 miljoni euro võrra. Via eKathimerini

    The government’s efforts to rein in the budget deficit appear to be bearing fruit, as the first quarter of the year brought a primary surplus of 508 million euros despite revenues coming in 351 million off target, Alternate Finance Minister Christos Staikouras announced on Wednesday.

    The data showed a major improvement from the target for a primary deficit of 2.3 billion euros, while the budget deficit (including interest payments etc) amounted to just 1.33 billion euros against a target of 4.18 billion.
  • IDC: Q1 global PC shipments down 13.9% v -7.7%e; steepest drop ever since data series began in 1994, and 4th consecutive quarter of y/y shipment declines- IDC says smartphones and tablet eating into PC market, as well as weak launch for Window 8 OS. - HPQ still largest PC maker, but shipments down 23.7% y/y in Q1. Lenovo second largest PC maker, had flat shipments y/y. Dell ranked 3rd had PC shipments fall 10.9% y/y - Apple desktop computer (Mac) shipments fall 7.5% y/y
    Järelturul oli hea võimalus HPQ shortida, GS sell peaks lisaks punast tooma ka MSFT õuele ja ilmselt kogu sektor saab täna pihta.
  • USA aktsiaturgude ralli puhul on huvitav see, et ehkki S&P 500 registreeris eile uue tipu, siis NYSE-l 52 nädala tippu tegevate aktsiate põhine indeks oli 207 peal vs 383 märtsi lõpus kui S&P 500 esimest korda 2007.a oktoobri tipu ületas. Tehnilist küljest peaks see viitama sellele, et tugi on uute tippude puhul kahanesmas.
  • Kreeka tööpuuduse kahanemine eelmise aasta lõpus oli väike valehäire. Jaanuaris oli töötuse määr noorte seas 59,3% vs 51% aasta varem.

    Greek Unemployment Rate (Jan) (SA) in at 27.2% versus 26.6% expected and 25.7% prior (rev. from 26.4%).

  • Tundub, et hooajalisuse mõju on vähenenud

    Initial Claims 346K vs 365K Briefing.com consensus; Prior revised to 388K from 385K
    Continuing Claims falls to 3.079 mln from 3.091 mln


  • HLF on päevasiseselt põrkamas, kuna väidetevalt oli audiitor, kes siseinfo andmisega vahele jäi, andnud telefoni teel edasi infot, mis puudutas HLF börsilt lahkumist.

    HLF spiking on CNBC report that KPMG auditor/insider trading suspect told contact that HLF is going private.

    Aktsia kauplemas üle 5% plusspoolel.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon