Börsipäev 24. aprill - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 24. aprill

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Sessioon kujunes eile väga tugevaks Euroopas ja üsna positiivseks ka USAs, ehkki makrouudiste põhjal poleks selleks vast erilist põhjust olnud. Eeldavalt kinnistab see turuosaliste arvamust, et keskpankadel ei saa olema kiire majandusse süstitud likviidsuse ärakorjamisega ning kohati tuleks astuda isegi täiendavaid samme. Stoxx 600 indeks sulgus 2,4% kõrgemal, kui ostuhuvi nägima ka Lõuna-Euroopa riikide võlakirjaturgudel, mis aitasid tulustel edasi alla tulla. S&P 500 indeks kerkis protsendi jagu.

    Päeva fookuses olid eile PMI indeksid, mis jäid ootustele alla nii Hiinas, Saksamaal kui ka USAs. Eurotsooni töötleva tööstuse üldine PMI halvenes 0,3 punkti võrra aprillis 46,5 punkti peale, mida oli veidi rohkem kui oodatud 46,7 punkti, samas teenuste sektori oma paranes 0,2 punkti võrra 46,6 punkti peale, ületades analüütikute prognoose 0,1 punktiga. Kui Prantsusmaal mõlema sektori PMId paranesid, siis Saksamaal vastupidi kujunesid oodatust nõrgemaks.

    Kokkuvõttes võis EUR/USD negatiivse reaktsiooni põhjal välja lugeda, et võimalus baasintressimäära langetamiseks on turuosaliste silmis suurenenud. EKP järgmine istung toimub tuleva nädala neljapäeval, ent kuna juunis kavatsetakse värskendada oma majandusprognoose, siis eeldatavalt annaks see parema aluse vajadusel tegutsemiseks. Palju argumenteeritakse selle üle, kui palju üks 25 baaspunktine kärbe ikka aitab, kui laenukapitali hind jääb perifeerias endiselt kõrgemaks võrreldes tuumikriikidega ja ehk tuleks keskpangal võtta kasutusele täiendavaid meetmeid.

    USA märtsikuu uute majade annualiseeritud müügiks kujunes 417K,ületades sellega 416K prognoosi ning näidates väikest paranemist pärast veebruarikuu kukkumist nelja ja poole aasta tippudest (jaanuaris 445K). Mulluse baasil kasvas uute majade müük üsna korralikud 18,5% ning ka seal jääb varude tase üsna madalaks, kui märtsis ulatus see antud müügitempo juures 4,4 kuuni, samas normaalseks loetakse kuue kuu pikkust varude taset.

    Aga sarnaselt teistelegi USA regionaalsetele PMI indeksitele, nõrgenes eile ka Richmond FEDi töötleva tööstuse küsitlusel põhinev indeks 3 punkti pealt -6 punkti peale, mis kõik koos vihjavad üha rohkem sellele, et tuleval nädalala avaldatav üleriigiline ISM võib jääda ootustele alla (hetkel prognoositakse ISMi marginaalset langust 0,2 punkti võrra 51,1 punktile).

    Tänasest kalendrist peaks huvi pakkuma Saksamaa ettevõtete kindlustunde indeksid ning Euroopa Keskpanga laenuturu uuring. Viimane võib EKP liikmeid järgmisel istungil mingil määral kallutada. USAs raporteeritakse märtsikuu kestvuskaupade tellimused. Enne turgu avaldavad oma majandustulemused muuhulgas Boeing, Ford, Procter & Gamble. Järelkauplemise ajal teatavad oma numbrid Qualcomm, Western Digital.

    11.00 Saksamaa IFO indeksid (aprill)
    11.00 EKP laenutingimuste uuring (esimene kvartal)
    11.00 Itaalia jaemüük (veebruar)
    15.30 USA kestvuskaupade tellimused (märts)

    Nii USA kui Euroopa indeksite futuurid kauplevad üsna nulli lähedal.
  • Vaikselt on räägitud kärpemeetmete paremast balansseerimisest Euroopas juba mõnda aega ning Euroopa Komisjoni poolt mitmetele valitsustele tehtud järelandmised defitsiidi eesmärkide saavutamisel tegelikult kõnelevad sama. Tänane WSJ kirjutab sellest, kuidas Portugal kavatseb agressiivsemalt majanduskasvu taotlema hakata vaatamata sellele, et valitsusel on raskusi juba niigi lõdvendatud defitsiidi eesmärkide saavutamisega. Muuhulgas plaanitakse langetada 25% ettevõetete tulumaksumäära, mis on Euroopa Liidu keskmisest kõrgem, pakkuda välisfirmadele soodustusi oma tegevuse toomiseks antud riiki, lubada SMEdele atraktiivsema intressiga laenusid ja vähendada bürokraatiat.
  • Saksamaa ettevõtted on murelikumad nii majanduse hetkeolukorra kui ka tuleviku väljavaate hindamisel. Jooksva olukorra indeks tuli aprillis 107,2 vs 109,9 märtsis (oodati 109,5) ja järgmise kuue kuu väljavaate indeks 101,6 vs 103,6 märtsis (oodati 103,0). Korraks tõi uudis futuurid madalamale, kuid nüüd tagasi päeva tippudes juures +0,3%.
  • Itaalia veebruari jaemüük kukkus mullusega võrreldes -4,8%, mis oli mõnevõrra kiirem tempo võrreldes jaanuari -2,8%ga. Hooajaliselt korrigeeritud müük vähenes kuu baasil -0,2% vs oodatud -0,1% (jaanuaris -0,4%).
  • Pildi järgi jäi Itaalia jaemüügi eelmise aasta tipp veebruarisse, põhi omakorda märtsi (või aprilli - ei saa pildilt aru). Järelikult võiks märtsi number ainuüksi madala baasi tõttu tulla plussmärgiga.
  • Mullu aprillis oli -6,3% langus (märtsis +2,3%) aga eks sellesse YoY muutusesse tuleb suhtuda teatud reserveeritusega, kuna pole hooajaliselt korrigeeritud. Vast parema pildi annab jaemüügi indeks, kus 2005.a näitaja on võrdsustatud 100%ga.
  • Selge, see pilt tapab vähimagi optimismi.
  • Fordilt oodatust veidi parem aktsiakasum, müügitulu enam vähem in-line. Procter & Gamble'i puhul sama case aga Q4 antakse downside quidance.

    Ford Motor prelim $0.41 vs $0.37 Capital IQ Consensus Estimate; revs $33.9 bln vs $33.38 bln Capital IQ Consensus Estimate

    Procter & Gamble prelim $0.99 vs $0.96 Capital IQ Consensus Estimate; revs $20.6 bln vs $20.75 bln Capital IQ Consensus Estimate
    Co issues downside guidance for Q4, sees adj. EPS of $0.69-0.77 vs. $0.81 Capital IQ Consensus Estimate; sees Q4 revs +1-2% (+3-4% organic) to ~$20.41-20.62 bln vs. $20.96 bln Capital IQ Consensus Estimate.
  • Boeing kauplemas eelturul tulemuste peale 2,6% kõrgemal

    Boeing sees FY13 $6.10-6.30 vs $6.32 Capital IQ Consensus Estimate; sees revs $82-85 mln vs $83.89 bln Capital IQ Consensus; reaffirms deliveries
    Boeing prelim $1.73 vs $1.47 Capital IQ Consensus Estimate; revs $18.89 bln vs $18.81 bln Capital IQ Consensus Estimate
  • AAPL, mis eile oma esimese kvartali tulemused teatas, on andnud ära kogu oma tulemustejärgse plussi ja kaupleb eelturul 3% miinuspoolel, $ 394 kandis.
    Tundub, et ka igal analüüsimajal on tulemuste osas oma arvamus tekkinud ja aktsiale on antud täna hommikul mitmeid hinnasihi- ja reitingumuudatusi. Nagu näga, siis optimismist need muutused just ei nõreta:

    Apple tgt to $500 from $520 at Janney
    Apple tgt to $480 from $575 at Deutsche Bank
    Apple tgt to $430 from $480 at Citigroup
    Apple downgraded to Market Perform from Outperform at BMO Capital Markets
    Apple tgt to $545 from $725 at JPMorgan
    Apple tgt to $420 from $490 at Nomura
    Apple tgt to $525 from $600 at Credit Suisse
  • USA kestvuskaupade tellimused üsna koledad ja lisaks revideeriti allapoole ka eelmise kuu oma

    March Durable Orders -5.7% vs -3.1% Briefing.com consensus; Prior revised to +4.3% from +5.6%
    March Durable Orders ex-trans -1.4% vs 0.0% Briefing.com consensus; Prior revised to -1.7% from -0.7%

  • Aga kui vaadata aasta baasil kestvuskaupade tellimuste muutust ja arvata välja lennu- ning kaitsetööstus, siis sellele tasandil langus mõnevõrra aeglustus
  • Kuigi makronäitajad jäävad eurotsoonis ootustele alla juba enam-vähem samas ulatuses nagu eelmise kahe aasta korrektsioonide ajal (valgeks jooneks on Citi koostatud makroüllatuste indeks), siis hetkel ei tee Stoxx 600 (oranž) teist nägugi. Äkki ei ennusta aktsiaturud enam majandust ca 6 kuud ette nagu siiani kombeks olnud, vaid aasta või kaks. Ja kuna selles osa on prognoosid roosilisemad, siis pole põhjust paanikaks.

  • Qualcomm prelim $1.17 vs $1.17 Capital IQ Consensus Estimate; revs $6.12 bln vs $6.08 bln Capital IQ Consensus Estimate
    QCOM kauplemas 4% miinuspoolel.



  • Citrix Systems sees Q2 $0.62-0.63 vs $0.70 Capital IQ Consensus Estimate; sees revs $705-715 mln vs $711.61 mln Capital IQ Consensus Estimate

    CTXS kauplemas 7% miinuspoolel.
  • Western Digital prelim $2.10 vs $1.76 Capital IQ Consensus Estimate; revs $3.76 bln vs $3.61 bln Capital IQ Consensus Estimate

    Cliffs Natural Resources prelim $0.60 vs $0.35 Capital IQ Consensus Estimate; revs $1.14 bln vs $1.19 bln Capital IQ Consensus Estimate

    CLF +5%

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon