Börsipäev 30. aprill - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 30. aprill

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Raske on selle turu kohta midagi uut öelda. Ettevõtete kasumiületamiste protsent on piisavalt kõrge olnud ja lõpuks loeb ikkagi see, mitte nõrgapoolne käive. Makro tasandil oleme näinud palju negatiivseid üllatusi, sealhulgas ka eile, aga kinnisvarasektor peab edukalt vastu ja tööturul on töötu abiraha taotluste trend jälle positiivsemaks muutunud, mis aitab hoida üleval tarbimist. Raha on küll otsimas kaitset ka võlakirjaturgudelt, kuid mida madalamale yieldid liiguvad, seda atraktiivsemaks muutuvad nende kõrval jällegi aktsiad. S&P 500 lõpetas eilse päeva kõigi kümne sektori eestvedamisel 0,7%ga rekordilise 1593,61 punkti peal, mis oli kübeke kõrgem eelmisest tipust 11. aprilli, kui sulguti 1593,37 punktil.

    Euroopas kerkis Stoxx 600 indeks 0,5%, mis on samuti väga lähedal ligi viie aasta tippudele. Eriti tugevalt rallisid perifeeriaturud eesotsas Itaaliaga, kus kohalik börsiindeks tõusis 2,2% tänu uue peaministri määramisele ja valitsuse moodustamisele. See uudis aitas vähenda ka riskipreemiat Itaalia võlakirjaturul, kui 3 miljardi euro eest müüdi 5a võlga yieldiga 2,84% vs 3,65% eelmisel sarnasel oksjonil ja 10a paberit müüdi 3,94%ga vs 4,66% eelmine kord. Mõlema puhul on tegu madalaima laenukuluga rohkem kui kahe aasta jooksul.

    Itaalia valitsuse 10a võlakirja yield.


    USAs avaldati märtsikuu isiklike sissetulekute ja kulutuste muutused, esimese puhul näitas kuu baasil 0,2% kasvu vs oodatud 0,4% (veebruaris 1,1%) ja teise puhul 0,2% kasvu vs oodatud 0,00% (veebruaris 0,7%). Seega vaatamata aeglustuvale sissetuleku kasvule, on tarbijad nõus kulutama ja hoidma sellega oma säästmismäära üsna madalal tasemel (2,7% sissetulekust).

    Pooleliolevate majade müük kasvas märtsis veebruariga võrreldes 1,5%, mis osutus küll oodatud 1,0%st paremaks, ent eelneva kuu muutus korrigeeriti -0,4% pealt -1,0% peale. Aasta baasil oli kasv 5,8% ehk veidi kiirem kui veebruaris registreeritud 4,3%.

    Sarnaselt teistele regionaalsetele töötleva tööstuse küsitlustele polnud midagi rõõmustavat kinnitada ka Dallase indeksil, mis kukkus aprillis 23 punkti -15,6 punkti peale (madalaim alates 2012.a juulist), samas kui konsensus prognoosis langust vaid 5,0 punktile.

    Tulles tänase päeva juurde, siis makrokalender kujuneb üsna põhjalikuks. Fookus võiks olla Saksamaa ja eurotsooni tööpuudusel, Prantsusmaa tarbijate kulutustel, USA Chicago PMI indeksil ja tarbijate kindlustundel.

    09.00 Saksamaa jaemüük (märts)
    09.00 Saksamaa tarbijate kindlustunne (mai)
    09.45 Prantsusmaa tarbijate kulutused (märts)
    10.00 Hispaania SKP muutus (esimene kvartal)
    10.55 Saksamaa tööturu statistika (aprill)
    11.00 Itaalia tööpuudus (märts)
    12.00 Eurotsooni tarbijahinnaindeks (aprill)
    12.00 Eurotsooni tööpuudus (märts)
    13.00 Portugali tööstustoodangu muutus (märts)
    13.00 Portugali jaemüük (märts)
    16.00 USA S&P Case Shilleri majade hinnaindeks (veebruar)
    16.45 USA Chicago PMI (aprill)
    17.00 USA tarbijate kindlustunde indeks (aprill)

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel nullis, Euroopa on avanemas 0,3% kõrgemal.
  • Saksamaa märtsi jaemüük kahanes aasta baasil (hooajaliselt korrigeerimata) -2,8% vs oodatud -1,2% ja lisaks revideeriti veebruar -2,2% pealt -2,6% peale. Kuu baasil oli langus ootuspärased -0,3% aga seda pärast veebruari näitaja revideerimist +0,4% pealt -0,6% peal.
  • Saksamaa tarbijate maikuu oodatav kindlustunne jätkas vaikselt paranemist, kerkides 6,2 punkti peale (oodati 5,9)
  • Raha on küll otsimas kaitset ka võlakirjaturgudelt, kuid mida madalamale yieldid liiguvad, seda atraktiivsemaks muutuvad nende kõrval jällegi aktsiad.


    Täpsustaksin natuke seda lauset.

    Ma nimetaks seda olukorda "majanduste kliiniliseks surmaks". Raha on pumbatud turgudele hulgal, mis on nii riskivabades kui riskantsetes varades tekitanud kunstliku hinnatõusu. Kui aga lõpuks saadakse aru, et kliinilises surmas oleval elukal hapnikupumpade ja südamestimulaatori abil ikka aju tööle ei hakka, kuhu siis raha liigub. Riskantsetest väheriskantsetesse varadesse ja traditsiooniliselt aktsiaturult võlakirjaturule? Ent seekord vist siiski mitte, sest miks peaks. Halvimal juhul liigub raha kulda, parimal juhul kinnisvarasse ja inv.-grade dividendiaktsiatesse.
  • Jaapani töötleva tööstuse aprilli PMI paranes 50,4 punkti pealt 51,1 punkti peale, kuid eksporditellimuste indeks kukkus 53,9 punkti pealt 52,2 punktile ja tööstustoodangu näitajad nii Jaapanis kui Lõuna-Koreas viitavad ka sellele, et mainitud kaks majandust tunnevad globaalse nõudluse jahtumist. Via Bloomberg.

    In Japan, production climbed 0.2 percent from the previous month, the trade ministry said in Tokyo today. That was less than the median 0.4 percent forecast in a Bloomberg News survey of 27 economists. South Korea’s output fell 2.6 percent, the biggest decline in a year, a separate report showed.
    Taiwan’s gross domestic product rose 1.54 percent. In Taiwan, growth was less than analysts’ median forecast of 3.1 percent and the 3.72 percent gain in the previous three months. The island’s export orders and industrial output unexpectedly fell in March.
  • Prantsusmaa tarbijate kulutused kasvasid märtsis mulluse baasil 1,2%, mida oli oluliselt rohkem võrreldes prognoositud 0,0% muutusega. Hüppelise kasvu taga oli ligi 11% kasvanud energia tarbimine seoses külmade ilmadega. Kestvuskaupade tarbimine kahanes aasta baasil -2,7%, autoostud -7,9%, majapidamisseadmed +4,4%, tekstiil ja nahk -9,9%.
  • Hispaania SKP näitas esimeses kvartalis ootuspärast -2,0% langust võrreldes aastatagusega ja -0,5% kvartali basil.
  • Saksamaa tööturul oli aprillis oodatust veidi suurem töötute arvu kasv, kuid tööpuudus püsis 6,9% peal

    GERMAN UNEMPLOYMENT ROSE ADJUSTED 4,000 VS EST. 2,000 INCREASE
  • Itaalia tööpuduus püsis märtsis 11,5% peal (eelmise kuu oma revideeriti 0,1 protsendipunkti võrra madalamaks) ja kuna konsensus oli veel oodanud väikest kasvu, siis tuli number 0,2 punkti all ootuste.
  • Kuigi turgusid jättis Küprose abipaketi ja Itaalia valimiste teema kokkuvõttes suhteliselt külmaks, siis USA rahaturufondide jaoks oli oluliselt rohkem põhjust muretsemaks, mistõttu kuni veebruarini Draghi kuulsa kõne järel eurotsooni pankadesse raha liigutanud fondid vähendasid märtsis oma investeeringuid 19% võrra. Via FT
  • Venemaa PMI aprillis 50,6 vs 50,8 märtsis, mis märgib nelja kuu madalaimat taset. Kommentaar HSBC-lt:

    “In this respect, the April PMI results are nicely aligned with the official economic activity data that point to sub-par fixed investment growth and strong expansion of private consumption over recent months. In our opinion, this suggests that the Russian manufacturing and industry will most likely continue growing very slowly, with downside risks to growth prevailing without a recovery in external and internal demand for investment goods."

  • USA majade ehitajad on kindlustunde küsitluses kurtnud viimasel ajal kõrgeid materjalide hindasid aga allolevalt jooniselt on näha, kuidas puidu futuur (valge joon) on tulnud järsult alla, samal ajal ehitajate ETF XHB (kollane joon) on üles liikunud (kuigi seal on palju muud peale ehitajate). Ühest küljest positiivne, kuna aitab ehitajate marginaale parandada aga ma pole veel jälile jõudnud, miks peaks puidu hind kinnisvarasektori tugevust arvestades nõnda järsult alla tulema. On seal taga pakkumise suurenemine või nõudluse jahtumine, pigem eeldaks esimest.
  • Eurotsooni THI on aprillis jõudsalt aeglustunud 1,2% peale. On see piisavalt kaugel EKP enda 2% sihist, et alternatiivseid meetodeid kaaluda, seda ilmselt kuuleme Draghilt neljapäeval.

    Euro-zone CPI Estimate (Apr) in at 1.2%Y/Y versus 1.6%Y/Y expected and 1.7%Y/Y prior.
  • Eurotsooni tööpuudus saavutas märtsis uue rekordi 12,1% peal
  • Ka Eesti THI tuleb aprillis aasta baasil allapoole, eelkõige kütuse hinna languse tõttu. Pakun 3,2%.
  • US FEBRUARY S&P/CS HOME PRICES ROSE 9.3% VS 9.0% EXPECTED AND 8.1% PRIOR.

  • IBM Board approves 12% increase in quarterly cash dividend to $0.95 from $0.85 per share; authorizes $5.0 bln for stock repurchase

    IBM tõstab dividendimäära ja kavatseb osta tagasi 5 miljardi eest aktsiaid.
    IBM kauplemas $199 kandis.
  • Moody's Downgrades Slovenia's Sovereign Rating to Ba1 from Baa2, Outlook Negative

  • jahe
    Ka Eesti THI tuleb aprillis aasta baasil allapoole, eelkõige kütuse hinna languse tõttu. Pakun 3,2%.

    Minu saba, ise kergitan: tegelikult tuli veelgi parem, 3,1%.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon