Börsipäev 10. mai - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 10. mai

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • USA turud alustasid eile küll tõusujoones, ent lõpetasid kerges miinuses, kuna ühtäkki oli laual taas hirm, et Fed võib pigem arvatust varem valitsuse võlakirjade ja muude väärtpaberite ostuprogrammi vähendama hakata. S&P 500 indeks sulgus -0,4% madalamal, Stoxx 600 lõpetas nullis.

    USA töötu abiraha taotlused jätkasid möödunud nädalal langust, alanedes 327K pealt 323K peale, osutudes oodatud 335 tuhandest paremaks. Tööturg on vaatamata paljudele muudele makronäitajatele üllatavalt tugevaks kujunenud aga üldjuhul kipub see olema siiski viitajaga indikaator, kuna ettevõtted ei lähe esimese asjana kohe töötajaid vallandama juhul kui nõudlus tundub järgi andvat, sest tegu võib olla ajutise nähtusega. Võiks arvata, et esialgu reguleeritakse palkasid ja töötunde ning sealt edasi sõltub tegevusplaan juba sellest, kas majandus hakkab koogu koguma või mitte.

    Aga alanevad töötu abiraha taotlused ja vähenev tööpuudus loovad pealtnäha pildi tugevamast tööturust ning ühtlasi tekitavad turuosalistes küsimusi, kas Fed võiks seda arvesse võttes arvatust varem oma kurssi muutma. Föderaalreservi agressiivse poliitika üks suurimaid toetajaid Chicago Fedi president Charles Evans nentis eile esinedes, et nad on tööturu tingimuste paranemisele oluliselt kaasa aidanud viimastel aastatel ning et alla nende 2% sihi vajunud inflatsioon ei peaks kohe tekitama vajadust võlakirjade ostusid suurendada. Ühtlasi tõdes ta, et Fed võib QE aeglase vähendamise asemel selle päeva pealt ära lõpetada, mis oli ehk pisut ootamatu seisukoht tema poolt.

    Kaasa ei aidanud ka kõlakas, mille kohaselt olevat WSJ reporter Hilsenrath plaanimas artikli avaldamist, mis pidanuks viitama QE programmi vähendamise võimalikkusele. Kuna Hilsenrathi on varasemalt loetud FEDi mitteametlikuks sõnumitoojaks, siis osadel turuosalistel ja kindlasti ka masinatel on see nimi radaril. Aga tundub, et sedapuhku jäi see vaid spekulatsiooniks.

    Tulles tänase päeva juurde, siis fookuses võiks olla Saksamaa ekspordi ja impordi statistika ning Itaalia tööstustoodangu muutus.

    09.00 Saksamaa kaubandusstatistika (märts)
    11.00 Itaalia tööstustoodangu muutus (märts)
    ??.?? Kreeka tööstustoodangu muutus (märts)
    21.00 USA valitsuse eelarve tasakaal (aprill)

    USA ja Europa indeksite futuurid kauplevad hetkel 0,1% kõrgemal.
  • Saksamaa hooajaliselt korrigeeritud eksport MoM +0,5% vs oodatud +0,5% (veebruaris -1,2%) ja import +0,8% vs oodatud +1,5% (veebruaris -3,9%). Aga aasta baasil hooajaliselt korrigeerimata näitajate langustempod kiirenesid...import (oranž) -6,9% ja eksport (valge) -4,2%.
  • Itaalia tööpäevadega korrigeeritud tööstustoodang kahanes märtsis YoY -5,2% vs oodatud -3,8% (veebruaris -4,0%).
  • Kui kellelgi on aega ja viitsimist, siis võiks lahti seletada, mis kamm seal JP Morganis toimub?
  • huvitavad liikumised EUR/USDi puhul, kui vahetuskurss on vajunud tagasi alla 1,3000 dollari taseme (täna -0,3%). Võimalik, et eilne tööturu statistika ja kasvanud spekulatsioon FEDi ümber on toetamas dollarit (Euroopas samal ajal nõrk Itaalia tööstustoodang) ning toonud kulla hinna täna -1,6% madalamale 1444 dollarile.
  • Kreeka märtsi tööstustoodang kahanes aasta baasil -0,7%, mis oli märksa parem võrreldes veebruari -3,9% tempoga.
  • Erko, Jaapani võlakirjade tootlused on korralikult karanud. Lisaks jeen üle 100 (101,34).
  • Jäi endale ka silma, et täna Jaapani valitsuse võlakirjaturgudel veidi tugevam müük, mis pressis yieldid üles. Eks inflatsiooni taotlemine ole selles mõttes ohtlik mäng valitsuse jaoks, kui keskpank ei suuda tulususi kontrolli all hoida, kuna valitsus kulutab veerand maksutulust võlakoorma teenindamiseks ja kapitalikulu väiksemgi kasv seab eelarve pinge alla. Kyle Bass tõi välja, et kui kapitalikulu peaks kasvama praegustelt madalatelt tasemetelt 200 baaspunkti võrra, siis ei suuda isegi kogu aastane maksutulu katta võla teenindamise kulu.

    Jaapani valitsuse 5a võlakirja yield


    Jaapani valitsuse 10a yield

  • Kas nende ajakirjade kaaneuudistega oli mingi teema :) Selle nädala Economist

  • Hommikupoole avaldatud Hiina uute laenude ja rahapakkumise statistika
  • RSI põhjal on S&P 500 jõudnud tagasi üleostetud taseme lähedale, kui turuosalisi peaks see üldse huvitama
  • PCLN on täna hea näide sellest, kuidas tihtipeale loeb turu üldine meelestatus rohkem, kui reaalsed majandustulemused. PCLN andis eile üsna nõrga prognoosi ja täna kaupleb aktsia aasta tippudel ehk $ 764 taseme kandis, 3,5% plusspoolel.
  • Streeti lemmikule (senikaua kui ta on lemmik) antakse kõik andeks, ka nõrk prognoos:
    Michael Olson, of Piper Jaffray, said, “The outlook may prove conservative,” as Priceline has historically beaten the midpoint of its quarterly forecasts for several years.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon