Börsipäev 13. mai - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 13. mai

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • USA indeksid avanesid reedel üsna ebalevalt, kuid suutsid siis ilma erilise pingituseta taas tõusutee üles leida, mis oli läbivaks teemaks põhimõtteliselt terve nädal ja üheks soodsaks teguriks võis olla üsna õhuke makrokalender. Alanud nädal peaks uudiste osas vähe aktiivsemaks kujunema. S&P sulgus reedel 0,4% plussis ja lõpetas nädala 1,2% kõrgemal. Stoxx 600 tõusis reedel 0,4% ja nädala lõikes 1,3%.

    Nädalavahetusele jäänud G7 rahandusministrite ja keskpankurite kohtumise lõppedes kinnitati sama, mida eelmiselgi korral, et riigid ei tohiks rahapoliitikat kasutada oma valuuta nõrgestamise eesmärgil. Huvitavad kommentaarid ajal, mil jeen on alates novembrist dollari suhtes nõrgenenud 30%, kuid võtmesõna ilmselt selles, et poliitika ei tohi konkreetselt valuutakurssi sihtida. Käesoleval nädalal avaldab Jaapan oma esimese kvartali SKP ja märtsikuu tehaste tellimuste (vastavalt neljapäeval ja reedel), kust ehk näeme esimesi kinnitusi sellele, et majandusaktiivsus on keskpanga inflatsiooni jahtimise tulemusel paranemas.

    USD/JPY vahetuskurss


    Vaadates, mida olulist makrokalender mujal maailmas pakub, siis Euroopas algab nädal rahandusministrite kohtumistega esmaspäeval ja teisipäeval, kus lisaks tuttavatele Lõuna-Euroopa riikidele võib teemaks tulla ka Sloveenia. Teisipäeval avaldatakse Saksamaa investorite ja analüütikute värsked sentimendi uuringud ning eurotsooni märtsikuu tööstustoodangu muutus. Kolmapäeval selgub mitmete Euroopa riikide ja kogu eurotsooni esimese kvartali SKP muutus, millest võib sõltuda keskpanga edasine tegevusplaan. Ühtlasi avaldab Inglise keskpank maikuu inflatsiooniraporti. Neljapäeval selgub eurotsooni aprillikuu lõplik inflatsiooninäit.

    USAs algab nädal üsna olulise jaemüügi statistikaga, mis näitab, kas aprill tõi märtsi oodatust nõrgemasse tarbimistrendi muutusi. Tarbijate kindlustunne küll paranes eelmisel kuul, aga kui palju annab see põhjust kulutuste suurendamiseks, kui erilist palgakasvu pole, töötunde vähendatakse ja säästmismäär on ajalooliste põhjade lähedal.

    Ühtlasi avaneb pilt töötleva tööstuse maikuu aktiivsusele, kui NY ja Philadelphia FED avaldavad vastavalt kolmapäeval ning neljapäeval oma regionaalsed küsitlused. Neljapäeval raporteeritakse möödunud nädala töötu abiraha taotlused, aprilli inflatsioon ja alustatud elamuehituste ning ehituslubade statistika. Reedel tulevad aga Michigani ülikooli maikuu tarbijasentimendi ja aprilli juhtivate indikaatorite indeksid.

    Aasia poolel on täna hommikul Hiina avaldamas aprillikuu tööstustoodangu, jaemüügi ja otseinvesteeringute muutused.

    Tänane kalender:

    10.00 Hispaania kinnisvaratehingute muutus (märts)
    12.00 Itaalia võlakirjaoksjon
    15.30 USA jaemüügi statistika (aprill)
    17.00 USA ettevõtete varude muutus (märts)
    18.00 Eurogrupi kohtumine

    USA indeksite futuurid on kauplemas hetkel -0,2% madalamal, Euroopa on avanemas nulli lähedal.
  • Jaapani riigivõlakirjaturul jätkuvad väga järsud liikumised, mille põhjal on raske järeldada, et keskpank ja valitsus neid kontrolli all suudavad hoida. Pärast agressiivsema rahapoliitilise kursi avalikustamist aprilli alguses liikusid yieldid küll alla, kuid on pärast seda rallinud. 10a võlakirja yield kaupleb varsti kaks korda kõrgemal, kui aprillis saavutatud põhi 0,45% juures. Ajalooliselt on see siiski veel madal tase, kui võtta arvesse, et möödunud 13a jooksul on 10a yield liikunud 1-2% koridoris.
  • Hiina aprilli tööstustoodang oodatust 0,1 protsendipunkti võrra nõrgem, kuid ületab märtsi kasvutempot. Jaemüük aga vastas prognoosidele.
  • Hispaania kinnisvaratehingute arv näitas märtsis -12,6% langust, mis on üsna kiire vähikäik võrreldes veebruari 17,3% YoY kasvuga.
  • USA ettevõtted on tegemas endale ruumi selleks, et teise kvartali EPS beat võiks püsida kusagil 70% juures, kui Morgan Stanley andmetel on seni S&P 500 ettevõtete Q2 negatiivsete prognooside arv ületamas positiivseid suhtega 4,1 mis on mitme aasta kõrgeim tase. Factseti andmetel on analüütikud alandanud S&P 500 ettevõtete teise kvartali EPS kasvu alates aprillist 4,5% pealt 1,9% peale. Q3 on see 8,1% ja Q4 13,2%.
  • Kuigi avalikkus ei tea täpselt kuidas FED kavatseb QE doosi vähendama hakata, siis WSJi Hilsenrath on nädalavahetusel siiski spekuleeritud artikli avaldanud ja väidab seal, et FED on väljumisstrateegia paika pannud. Vihjeid võivad tulla juba sellel nädalal, kui mitmed FEDi regionaalsed presidendid ja Bernanke ise sõna võtavad.

  • Jeremy Warner kirjutab Telegraphis IMFi eelmisel kuul avaldatud raportist, mida tema tõlgendab kui sõnumit Hispaania möödapääsmatust võla restruktureerimise vajadusest. Link

    The situation looks even worse on a cyclically adjusted basis. What is sometimes called the "structural deficit", or the bit of government borrowing that doesn't go away even after the economy returns to growth (if indeed it ever does), actually deteriorates from an expected 4.2 per cent of GDP this year to 5.7 per cent in 2018. By 2018, Spain has far and away the worst structural deficit of any advanced economy, including other such well known fiscal basket cases as the UK and the US.

  • Itaalia võlakirjaoksjoni tulemused (max target 8mld EUR saadi täis):

    3,5 miljardi euro väärtuse müüdi 2016.a võlga, bid to cover 1,34 vs 1,4 eelmine kord 11. aprillil, yield 1,92% vs 2,29% eelmine kord
    1,5 miljardi euro väärtuses müüdi 2026.a võlga, bid to cover 1,49 vs 1,59 eelmine kord, yield 4,07% 4,55% eelmine kord.
    3 miljardi euro väärtuses müüdi 2018.a võlga, bid to cover 1,35 vs 1,84 eelmine kord, yield 2,44% vs 3,035 eelmine kord.
  • Hiina tööstustoodangu kasv ei pruugi pealtnäha nõnda tugev paista.

    April Industrial Production figure was boosted by two extra working days in 2013 vs 2012 - Nomura
  • MLNX dg to ew by Barclays, pt toodi $82 pealt $60 peale. Kas Barc mitte polnud kõige positiivsem nimes?
    Ymera kommenteerid?
  • USA jaemüügi kasvutempo aasta baasil 3,7% vs 3,0% märtsis
  • Küpros on saanud ELilt esimesed 2 mld EUR abiraha.
  • ou nõu :)

    Doug Kass: My Gnome, high above Alps, is hearing that the brilliant David Tepper will be on Squawk tomorrow - and that he has turned a bit cautious.
  • Maybe:)

    SPY caveat being Kass is right 1/50 times.. so he is right on schedule to actually be correct

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon