Börsipäev 15. mai - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 15. mai

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Turud lõpetasid eile taas tugeva noodiga, kui juba aastaid FEDi vastasest võitlusest hoidumist soovitanud David Tepper kinnitas CNBC eetris, et on endiselt USA majanduse ja aktsiaturgude suhtes väga optimistlikult meelestatud ega pelga samas ka keskpanga QE programmi vähendamist. Ta leidis, et FED võiks tagasi tõmmata pigem varem kui hiljem. Kuna siiani on Tepper pannud täppi oma seisukohtadega ja samas väga tihti turukommentaare ta ei anna, siis paljude silmis on ta muutunud mingil määral oraakliks, kui nii võib öelda. Ja seda kinnitasid ka eelturul futuurid kohe kui ta oma etteastet alustas.

    Ülespoole trend on tugev, kui tänaseks on selja taga juba pea 180 päeva viimasest vähemalt -5% korrektsioonist ning sellises olukorras jääb pahatihti mulje, et tänav ongi muutunud vaid ühesuunaliseks ning see ei jäta väga valikuid. S&P 500 indeks sulgus protsendi jagu kõrgemal uuel rekordil ja poole päevast punases veetnud Stoxx 600 indeks veeti samuti lõpuks 0,4% plussi.

    Euroopas tuli makrost avaldamisele Saksamaa finantsanalüütikute kindlustunde indeksid, mis mõlemad jäid oodatust nõrgemaks. Aga kuna küsitletavad analüütikud ja investorid ei näe tihti oma ekraanidest kaugemale ja on mõjutatud sellest, kuidas käitub aktsiaturg, siis DAXi üsna volatiilne aprillikuu võis teatud määral hirmu naha vahele ajada, samas kui Saksamaa makro on pigem üllatanud viimasel ajal positiivselt. Eurotsooni märtsi tööstustoodang kahanes aasta baasil -1,7%, mis oli märksa parem veebruari -3,2%st ja analüütikute oodatud -2,0%st.

    USAs väga olulisi uudiseid makro poolel polnud, kuigi NFIB väikeettevõtete kindlustunde indeks sai teatud määral tähelepanu, kerkides aprillis 2,6 punkti võrra 92,1 punkti peale vs oodatud 90,3 punkti. Kindlustunne on alates detsembrist jõudsalt paranenud, ent tase jääb endiselt siiski madalamaks võrreldes presidendivalimiste eelse 93,1 punktiga oktoobris. Komponentidest paranes näiteks tööhõive indeks, kui suurem arv väikeettevõtteid kavatses uusi töötajaid juurde palgata, kuid samas kapitalikulutuste kavatsused vähenesid.

    Tulles tänase päeva juurde, siis fookuses saavad Euroopa riikide ja eurotsooni esimese kvartali SKP numbrid. Prantsusmaa on juba enda oma raporteerinud, kui kvartali baasil kahanes majandus -0,2%, mis oli oodatud -0,1%st nõrgem (neljanda kvartali muutus revideeriti küll paremaks -0,3% pealt -0,2% peale) ja aasta baasil näitas SKP -0,4% langust (oodati -0,4%, neljandas kvartalis -0,3%). USAs aga raporteeritakse maikuu esimene regionaalne töötleva tööstuse küsitlus ja aprilli tööstustoodangu muutus.

    09.00 Saksamaa esimese kvartali SKP
    11.00 Itaalia esimese kvartali SKP
    11.30 Suurbritannia töötu abiraha taotluste arv (aprill)
    12.00 Portugali esimese kvartali SKP
    12.00 Eurotsooni esimese kvartali SKP
    12.30 Inglise keskpanga kvartaalne inflatsiooniraport
    15.30 NY Fedi töötleva tööstuse küsitlus (mai)
    16.15 USA tööstustoodang (aprill)
    17.00 USA majade ehitajate kindlustunde indeks (mai)

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel nullis, Euroopa on avanemas kerges plussis.
  • Saksamaa esimese kvartali SKP näitas aasta baasil -0,2% langust vs oodatud +0,2% ning neljandas kvartalis registreeritud 0,3% YoY kasv. Kvartali baasil oli muutus +0,1% vs oodatud 0,3% (neljandas kvartalis -0,7%). Hooajaliselt korrigeerimata SKP kahanes aasta baasil tervelt -1,4% vs oodatud +0,2%. USA futuurid on selle peale -0,1% punasesse vajunud.
  • Soome SKP indikaator näitas märtsis juba märksa paremat pilti võrreldes veebruariga. SKP YoY kasv paranes -2,8% pealt -0,4% peale. Sellised ühe kuu hüpped ei viita muidugi kohe trendi pöördumisele.
  • CBO revideeris eile USA valitsuse tänavust oodatavat eelarvedefitsiiti 200 miljardi dollari võrra madalamaks 642 miljardi dollari peale, mis suhtena SKPst teeks 4%. Tuleval aastal peaks defitsiit edasi alanema -560 miljardi peale ning 2015.a jõudma -378 miljardi peale, ent sealt edasi prognoositakse suurenevate tervishoiu kulutuste tõttu uuesti kasvu 2023.a ligi 900 miljardi dollari peale aastas (kui vabariiklased ja demokraadid ei suuda nende vähendamises ühele meelele jõuda), kuid oodatav CAGR 4,4% majanduskasv kuni 2023.a peaks puudujäägi osakaalu SKPst aitama siiski hoida seal 3-4% juures. NYTimesis üks lugu selle kohta. Link. Raport ise asub siin.
  • Austraalia dollar on tänase seisuga langemas kaheksandat järjestikkust päeva ja jõudnud USA dollari vastu $0,9870 tasemeni, kus kaubeldi viimati 2012. aasta juunis. AUDi puhul toimus nii tugev langus viimati 2005. aastal.

  • Itaalia SKP kahanes esimeses kvartalis aasta baasil -2,3% vs oodatud -2,2% (Q4 -2,8%) ja kvartali baasil -0,5% (oodati -0,4%).
  • Prantsusmaa puhul viitavad värskem pehmem data sellele, et majanduslangus on teise kvartali alguses jätkunud vastupidiselt ootustele. Allikaks Morgan Stanley:
  • Tänaste tarbijahindadega läbi korrigeerides on S&P 500 veel üsna kaugel oma 2000.a märtsi tipust.
  • Suurbritannia töötu abiraha taotlused vähenesid oodatust rohkem (-7,3K vs prog -3,0K). Viimase kolme kuu töötuse määr 7,8% vs oodatud 7,9%.
  • Aktsiaturgude reaalväärtuste hindamisel pööratakse liiga palju tähelepanu võrdlusele tarbijahindadega. Tänase rahatrükkimise juures hakkab varem-hiljem muutuma keskseks võrdlus varahindadega (mille osa - ent mitte ainult! - on ka väärtpaberite hinnad). Varainflatsioon kogub tuure.
  • eurotsooni esimese kvartali SKP muutus samuti veidi all ootuste. YoY -1,0% vs oodatud -0,9% (Q4 -0,9%)

    EURO-AREA 1Q GDP DECLINES 0.2% IN QUARTER; EST. DOWN 0.1%
  • Prantsusmaa majanduse negatiivsete väljavaadete kohta ilmus ZH vahendusel juba aprillis põhjalikum analüüs. Ja maikuu alguses sellele ka update tehtud.
  • Mingi hetkeni pakkus Venemaa auto- ja rehvitootjatele Euroopas leevendust, kuid nüüd kolistab sealgi automüük aasta baasil juba -8%.
  • Ei tule seda pööret paremuse poole veel töötlevas tööstuses

    U.S. MAY EMPIRE STATE FACTORY INDEX AT -1.4 AFTER 3.1. Exp 4.0

    U.S. MAY EMPIRE FACTORY EMPLOYMENT INDEX AT 5.7 AFTER 6.8
    U.S. MAY EMPIRE FACTORY NEW ORDERS INDEX AT -1.2 VS 2.2
    U.S. MAY EMPIRE FACTORY WORKWEEK -1.14, VS 5.68

  • No aga halb uudis on ju praegu hea uudis - onu Ben annab veel raha.
  • Ehitajate kindlustunne veidi parem

    US MAY NAHB HOUSING MARKET INDEX ROSE TO 44 VS 43 EXPECTED AND REVISED TO 41 FROM 42.
  • homme FED ,kui nad ütlevad ,et ei tõmba midagi kokku siis SPY 170 homme
    kui tõmbavad siis ei tea mis juhtub
  • Cisco Systems prelim $0.51 vs $0.49 Capital IQ Consensus Estimate; revs $12.22 bln vs $12.18 bln Capital IQ Consensus Estimate

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon