Börsipäev 17. mai - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 17. mai

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Neli sammu edasi ja üks samm tagasi. Turud said eile pärast nelja päeva pikkust tõususeeriat veidi hinge tõmmata kui makro oli taaskord nõrk, mitte et see oleks languse põhjuseks olnud, vaid õhtupoolikul arvas QE suur pooldaja San Francisco FEDi juht John Williams, et programmi oleks mõistlik vähendada suvest ning lõpetada aasta lõpus. S&P 500 indeks lõpetas -0,5% langusega, Stoxx 600 jäi nulli.

    Fookus langes eile USAle. Töötuabiraha taotlused suurenesid möödunud nädalal 32 tuhande võrra 360K peale, mis kujunes konsensuse 330 tuhandest suuremaks. Kuna nädalased näitajad võivad kohati olla suhteliselt volatiilsed, siis targem on vaadata nelja nädala libisevat keskmist, mis kerkis 1300 võrra 339,3 tuhande peale, kuid tegemist on siiski 5a madalaima tasemega.

    USA esmaste töötu abiraha taotluste arv (nelja nädala libisev keskmine)


    Järjekorras teine regionaalne töötleva tööstuse maikuu küsitlus valmistas pettumuse, kui Philadelphia Fedi indeks kukkus +1,3 punkti pealt -5,2 punkti peale (oodati tõusu 2,0 punktile) ning sama nõrgaks osutus ka detailsem vaade, kui uute tellimuste indeks langes -1,0 punkti pealt -7,9 punkti peale ja tööhõive indeks -6,8 punktilt -8,7 punktile. Positiivse poole pealt jäid vastajad väljavaate suhtes siiski optimistlikumaks, kui vastav indeks kerkis 19,5 punkti pealt 32,3 punkti peale.

    Aprillis alustatud elamute ehitus oli samuti prognoositust pisut nõrgem, kukkudes annualiseeritult kuu baasil -16,5% 853 000 peale, kuid olles aastatagusega võrreldes siiski 13,1% parem. Suurem langus tuli just korterelamute ehituses, mis kipub olema suhteliselt volatiilne, kuid ka ühepere elamute puhul registreeriti märtsiga võrreldes -2,1% langus, mis oli pisut nõrga võitu (aasta baasil oli kasv +20,8%). Kuid aprillis väljastatud annualiseeritud ehituslubade arv kasvas 14,3% pärast märtsi -6,5% langust ning viitab sellele, et kinnisvarasektori taastumine peaks siiski jätkuma üsna korraliku hooga.

    Tulles tänase päeva juurde, siis Euroopas avaldatakse aprillikuu automüük, USAs aga üks tarbijate kindlustunde indeksitest.

    09.00 EU27 uute autode registreerimine (aprill)
    16.55 USA Michigani ülikooli tarbijakindlustunde indeks (mai)
    17.00 USA juhtivate indikaatorite indeks (aprill)

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel 0,2% kõrgemal, Euroopa on alustamas kerge miinusega.
  • Euroopa Liidus kasvas uute autode registreerimine mullusega võrreldes 1,7%, mis oluline paranemine märtsi -10,2%ga võrreldes (eurotsoonis aprillis YoY -1,1%), kuid siin võib mõjutavaks teguriks olla erinev tööpäevade arv ja lisaks märtsi külmem ilm, mis nihutas autoostu edasi.

  • Kulla turuhind on vajunud pärast väikest põrget tagasi alla 1400 dollari untsi eest ja kohe on füüsilise kulla ostjad taas krabamas kahe käega, kui Aasias küündivad tehingute preemiad kohati rekordilise 5 dollarini üle spot hinna. Via Reuters
  • Sellelt graafilt on selgelt näha kuna hakati trükkima ja kuna lõpetama.
    Hea indikaator
  • Citi makromajanduse üllatusindeksid: USA (valge), eurotsoon (oranž), Hiina (kollane)
  • Praegu käibki võitlus paberkulla müüjate ning füüsilise kulla ostjate vahel. Kui viimastele jõuab kohale, et veidi oodates saab odavamalt, siis läheb kiiskav allavett. Õnneks on päriskulla ostjad suhteliselt ebaühtlane ja väheteadlik mass.
  • jahe
    Praegu käibki võitlus paberkulla müüjate ning füüsilise kulla ostjate vahel. Kui viimastele jõuab kohale, et veidi oodates saab odavamalt, siis läheb kiiskav allavett. Õnneks on päriskulla ostjad suhteliselt ebaühtlane ja väheteadlik mass.

    võitlus käib siis hinnaga manipuleeriate ja tegeliku nõudluse ja pakkumise vahel? Turul pidi hinna määrama nõudluse ja pakkumise vahekord, paberil müüakse tegelikult kulda, mida pole olemas,
  • ... ja tegeliku nõudluse kandjad on kõrgele viidud hinnaga eksiteele viidud. Nad ostavad kukkunud hinda.
  • Mis manipuleerimisest te räägite? Asi sai alguse uudisest, et Küpros on sunnitud kulda müüma ning võimalusest, et QE varsti kinni keeratakse. Need kahtlused pole tänaseks kadunud. Futuurid ei ole spotmarket ja vastupidi.
  • 10digits, ega Sa ometi arva, et paberkullas kauplejad olid/on füüsilise kulla huvilised?!
  • 10digits
    Mis manipuleerimisest te räägite? Asi sai alguse uudisest, et Küpros on sunnitud kulda müüma ning võimalusest, et QE varsti kinni keeratakse. Need kahtlused pole tänaseks kadunud. Futuurid ei ole spotmarket ja vastupidi.

    Paistab, et sa ei ole turgudel toimuvaga üldse kursis. Hari end natukene a la GS short idee ja millal see lõpetati jne.
    Loomulikult ei ole jaeturg ja futid ja ETF id jne samad asjad, seepärast Aasias ostetaksegi ajaloolistest traditsioonidest sõltuvalt füüsilist kulda ja neid lollideks seepärast tembeldada on natule imelik.
  • Kui Exxon Mobil oma tulevase toodangu futuuriturul teatud hinnatasemetel lukku lööb, kas see on manipulatsioon? Kas tal on huvi füüsiliselt oma toodangut ka taoliselt tasemetel realiseerida? Kui hind allpool püsib siis vast ikka on? See GSi jutt tundub samma suunda minevat nagu aastaid kestnud ning diskuteeritud JP Morgani short silveri manipulatsiooni jutt, kus kutsuti ülesse füüsilist hõbedat ostma ning JPM kukutama.
  • Chinese Exports year over year ex HK 2013 +7% 2012 +20% 2011 +32% 2007 +30% 2005 +36% 2004 +38% China's GDP is overstated by 2%
  • Puidu futuurid (valge joon) on küll viimasel ajal väga järsult kukkunud, kuid S&P 500 majade ehitatajate indeks ei tee esialgu teist nägugi. Kuna USA majade ehitajate kindlustunne paranes eelmisel kuul, siis võiks küsimus olla pigem pakkumise kasvus ja võib-olla Hiina kinnisvaraturu võimalikus jahtumises.
  • Hinnatõus USA aktsia- ja kinnisvaraturul ning kütuse odavnemine = pea kuue aasta kõrgeim tarbija kindlustunne

    U OF MICH CONSUMER CONFIDENCE (MAY) AT 83.7 VS 77.9 EXPECTED, 76.4 PREVIOUS

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon