Börsipäev 22. mai - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 22. mai

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kuigi eilse kauplemispäeva algus USAs kõige julgustavam ei olnud, sai turg jalad alla pärast kahe regionaalse Fedi presidendi, James Bullardi ja William Dudley sõnavõtte ning turud lõpetasid päeva plussis. Dow Jones Industrial Average indeksi jaoks oli see juba 19 järjestikune positiivse tootlusega teisipäev, olles vaid 8. jaanuaril lõpetanud miinuses. Positiivsus USAs pööras ümber ka Euroopa aktsiaturud, mis sessiooni lõpus kaotused tasa tegid ning uutel viie aasta tippudel sulgusid.

    Bullard ja Dudley rahustasid oma kõnedes investoreid, kes kardavad Fedi võlakirjade ostuprogrammi lõpetamist. Bullard tõi välja, et USA keskpanga varade ostuprogramm on olnud tõhus ning ta väljendas oma toetust programmi jätkamise suhtes. Dudley märkis, et Fed võib varade ostuprogrammi suurendada või vähendada. Täna aga loodetakse Fedi varade ostuprogrammi edasise saatuse osas saada peamisi vihjeid, kui Kongressi ees räägib USA majandusest Ben Bernanke ning avaldatakse Fedi eelmise istungi protokoll.

    Aasia aktsiaturud kauplevad peamiselt madalamal. Erandiks siinkohal on Jaapan, kui eile „võeti tagasi“ sealse majandusministri kommentaarid, millest võis välja lugeda, et jeeni hetke tasemega ollakse rahul ning edasist nõrgenemist ei soovita. Samuti lõppes täna kaks päeva kestnud Jaapani keskpanga istung, kus monetaarpoliitika jäeti muutmata, kuid Jaapani majanduse väljavaadet tõsteti viiendat kuud järjest. Samuti märgiti, et Jaapani majanduskasv on hakanud kiirenema. Hommikupoole oli kauplemine peatatud Hongkongi börsil, kuna linna räsisid tugevad vihmasajud, mis jätsid mitmed pangad ja koolid suletuks ning häirisid ühistranspordi tööd. Kauplemist alustati pärastlõunal.

    Tänane makrokalender on sündmusterohkem kui nädala kahel esimesel päeval ning tähelepanu on kauaoodatud Fedi sündmustel. Samas tuleb avaldamisele ka USA kinnisvarastatistikat ning UK jaemüügi numbrid. Täna toimub ka Euroopa Liidu tippkohtumine, kus fookuses on maksupettused ning energiapoliitika.

    11.30 Inglismaa keskpanga istungi protokoll
    11.30 Suurbritannia valitsuse laenustatistika (aprill)
    11.30 Suurbritannia jaemüük (aprill)
    14.00 Euroopa Liidu tippkohtumine Brüsselis
    17.00 Ben Bernanke räägib Kongressi ees USA majanduse väljavaadetest
    17.00 Olemasolevate majade müük (aprill)
    21.00 Fedi eelmise istungi protokoll

    USA ja Euroopa futuurid kauplevad 0,1% plussis.
  • Tänase Euroopa Liidu tippkohtumise päevakava on üsna palju muutunud. Alguses pidi see keskenduma ainult energiapoliitikale, siis ainult maksupoliitikale ning nüüd soovitakse poole päevaga mõlemad teemad läbi käia. Tuliseid vaidlusi tekitavad ilmselt mõlemad teemad.

    Euroopa Komisjoni hinnangul kaotavad Euroopa riigid igal aastal maksudest kõrvalehoidumise tõttu ligikaudu triljon eurot. Maksudest kõrvalehoidumise eesotsas on eelkõige suured rahvusvahelised ettevõtted, kes liigutavad raha erinevate madalate maksude piirkondade vahel. Kusjuures jutt pole mitte ainult Kariibide maksuparadiisidest, vaid ka Euroopa Liidu enda riikidest nagu Belgia, Iirimaa ja Holland. Selleks, et valitsevat olukorda lõpetada, on mitme riigi juhid jõudnud arusaamisele, et riikide maksupoliitikaid tuleks rohkem koordineerida. Samas pole aga sugugi kõik riigid maksupoliitika harmoniseerimise poolt. Nimelt leitakse, et igal riigil peaks ise olema õigus otsustada ettevõtete tulumaksu suuruse üle ning teatud maksukonkurents peaks ikkagi eksisteerima. Ilmselt on pärast euro tulekut maksupoliitika ka üks instrumente, kuidas riigi konkurentsivõimet parandada, sest devalveerimine ei ole enam valikus. Mitmed parlamendisaadikud usuvad, et kõrgemad maksud sunnivad ettevõtteid Euroopa Liidu riikidest lahkuma nagu juhtus Prantsusmaal ning ELi plaanitav finantsmaks tooks kaasa veelgi rohkem loomingulist raamatupidamist.

    Energiapoliitikas on küsimärgi all senise poliitika jätksuutlikkus. ELi energeetikavolinik Günther Oettinger on tunnistanud, et energiat on minevikus meelega proovitud kallimaks teha, et parandada riikide eelarveseisu ja suurendada efektiivsust. Nüüd aga valmistab see probleeme vaestele ning peletab tööstust minema. Maagaas ja elekter on USAs palju odavam ning Oettingeri sõnul ei tohiks teistele piirkondadele sellist konkurentsieelist anda, sest see kahjustab Euroopa tööstust ning selle tõttu kaob palju töökohti. Rohelised aga hoiatavad, et kivisöe, tuumakütuse ja kildagaasi kasutamine viib regiooni tagasi minevikku ning investeeringud antud energiaallikatesse pole väärt nendest saadavat lisaenergiat.
  • Jaapani keskpanga juhi Kuroda hinnangul tõusvad riigivõlakirjade tulusused majandusele ja ettevõtete investeeringutele erilist mõju ei avalda.

    BOJ GOV KURODA SAYS DO NOT THINK RECENT RISE IN JGB YIELDS IS HAVING BIG IMPACT ON JAPAN ECONOMY
    BOJ GOV KURODA: RISE IN INTEREST RATES REFLECTS INFLATION EXPECTATIONS, ECONOMIC RECOVERY
    BOJ GOV KURODA SAYS DO NOT EXPECT LONG-TERM RATES TO SPIKE GIVEN SCALE OF BOJ EASING
    BOJ GOV KURODA: RISE IN BOND YIELDS NOT AFFECTING CORPORATE INVESTMENTS
    BOJ GOV KURODA: CAN EXPECT FAVOURABLE ECONOMIC CYCLE OF RISING PRICES, WAGES AND INCOMES
  • Suurbritannia jaemüük jäi ootustele alla, kui jättes välja kütusemüügi, kasvas jaemüük oodatud 1,8% asemel 0,2%.

    UK Retail Sales Ex Auto Fuel (Apr) Y/Y 0.2% vs. Exp. 1.8% (Prev. 0.4%)
    UK Retail Sales with Auto Fuel (Apr) Y/Y 0.5% vs. Exp. 2.0% (Prev. -0.5%)
    Public Sector Net Borrowing (Apr) M/M 8.0bln vs. Exp. 8.8bln (Prev. 16.7bln, Rev. to 12.6bln)
  • Ford raises N American capacity by 200K units, reduces summer shutdown, adds jobs.

    "To meet surging customer demand for our top-selling cars, utilities and trucks, we are continuing to run our North American facilities at full manned capacity, and we will add 200,000 units of annual straight-time capacity this year,"
  • Ameeriklased on aru saanud, odav-säästev Aasia põrnikas neile ei sobi.
    Kuskilt meeles, et toyotsi müük amide juures ei lähe enam nii ladusalt.
  • USA üks suuremaid majadeehitajaid Toll Brothers (TOL) teatas hommikul majandustulemused, millest selgub, et kinnisvaraäri läheb hästi. Ettevõtte aprilliga lõppenud kvartali müügitulud kasvasid 38% ehk $516 miljonini ning puhaskasum tõusis 40% ehk $0,14 aktsia kohta. Müüdud maja keskmine hind tõusis $26 000 võrra, valmistatud majade arv kasvas 33%, uute lepingute arv tõsis 36% ning rahalises väärtuses 57% ehk $1,19 miljardini, mis on Tolli viimase seitsme aasta kõrgeim näitaja. Kogu tellimuste arv kasvas 69% ehk $2,53 miljardini. Tellitud majade keskmine hind oli $693 000 vs $624 000 aasta tagasi.

    Reports Q2 (Apr) earnings of $0.14 per share, $0.06 better than the Capital IQ Consensus Estimate of $0.08; revenues rose 38.1% year/year to $516 mln vs the $516.46 mln consensus.
  • Terex upgraded to Overweight from Equal Weight at Barclays
    Barclays upgraded Terex based on margin improvement, consistent execution, European exposure, and leverage to an improving crane cycle. Price target raised to $40 from $33.


    Makrominut, aga vastupidine, kui seni harjunud nägema :)
  • Kui eile tõstis Goldman S&P 500 hinnasihti, siis täna teeb seda JPMorgan, kelle arvates sulgub indeks käesoleval aastal 1715 punktil.

    JPMorgan raises 2013 year end S&P 500 target to 1715 from 1580
  • The American Institute of Architects (AIA) reported the April ABI score was 48.6, down from a mark of 51.9 in March. This score reflects a decrease in demand for design services (any score above 50 indicates an increase in billings) and is the lowest mark since July 2012. The new projects inquiry index was 58.5, down from the reading of 60.1 the previous month.
    http://www.aia.org/press/releases/AIAB098936
  • Olemasolevate majade jääb natukene ootustele alla.
    April Exisiting Home Sales 4.97 mln vs 4.98 mln Briefing.com consensus; March revised to 4.94 mln from 4.92 mln
  • US turg spikemas korralikult ja keegi isegi ei märka kirjutada, milles asi? ....
  • Tundub suht unikaalne päev täna. Fed nagu ütleks, et põrutab edasi aga pika võla tootlused kerkivad. Kas tõsti hakatakse lõpuks kartma, et Fed magab õige aja maha ja inflatsioon läheb käest?
  • Reuters reporting Fisher says 'I am not alone' at Fed in belief that housing has improved enough to dial back on bond buying program


  • Seda polegi ammu enam nähtud, et kõik momo aktsiad päevasiseselt nii suures miinuses kauplevad: PCLN -3,6%, GOOG -2,1%, NFLX -4,3%, BIDU -4,9%, LNKD -4,7%
  • Hewlett-Packard prelim $0.87 vs $0.81 Capital IQ Consensus Estimate; revs $27.6 bln vs $28.03 bln Capital IQ Consensus Estimate

    Hewlett-Packard sees Q3 $0.84-0.87 vs $0.83 Capital IQ Consensus Estimate; raises low end of FY13 EPS

    HPQ reageerib tulemustele 8%-lise tõusuga, kaupleb $ 23 kandis.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon