Börsipäev 23. mai - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 23. mai

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Eilne Fedi päev USAs andis üsna kahepidiseid signaale. Pärast Ben Bernanke ettevalmistatud kõnet Kongressi ees reageerisid turud tõusuga, kuid küsimuste ja vastuste sessioon leevendas eufooriat ning USA keskpanga eelmise istungi protokolli avaldamine viis aktsiaturud miinusesse. S&P 500 lõpetas eilse päeva 0,8% miinuses, olles päevasiseselt olnud 1,1% plussis.

    Üleüldiselt ei saanud Bernanke eilsest kõnest täpsemalt välja lugeda, kuna Fed võlakirjade ostuprogrammi kärpima võiks hakata. Ettevalmistatud märkuste osas USA majanduse kohta ütles Bernanke, et hetkeolukord ei luba stiimulprogrammi lõpetada, sest majandus on veel liiga nõrk ning enneaegne varade ostuprogrammi lõpetamine võib olulisel määral majanduskasvu pidurdada või selle sootuks peatada. Kuna kõnest ilmnes, et Fed jätkab oma ostuprogrammidega, rallisid turud uutele kõrgustele.

    Küsimuste ja vastuste ajal aga Bernanke toon mõnevõrra muutus, kui ta vihjas, et Fed võib järgmistel kohtumistel juba varade ostuprogrammi kärpida. Kongressi liikmete küsimusele, kuna see võib täpsemalt juhtuda, vastas Föderaalreservi esimees, et kõik sõltub sellest, millise pildi majandusest maalib majandusstatistika ning kui Fedi hinnangul majandus on iseseisvalt piisavalt jätkusuutlik, lõpetatakse ka võlakirjade kokkuostmine. Bernanke ei soovinud spekuleerida, kas see võiks juhtuda suve lõpuks. Kongressi liikmed tundsid muret ka Fedi väljumisstrateegia pärast, kuid Bernanke oli kindel, et keskpangal õnnestub oma varade mahtu vähendada oluliselt turgu mõjutamata. Eelkõige räägiti võlakirjapositsioonide hoidmisest lunastamiseni. Samuti märkis Bernanke, et praegusest 7,5%-lisest tööpuudusest ligikaudu paar protsendipunkti moodustab tsükliline tööpuudus ehk see, mille vastu Fed saab midagi ette võtta. Ülejäänud osa on struktuurne tööpuudus, mille vastu Fedil vahendeid ei ole ja mille lahendamine on Kongressi õlgadel. Üldiselt näisid Kongressi liikmed aru saavat, et pikaajalise majanduskasvu tagamiseks on neil kandev roll.

    FOMC eelmise kohtumise protokoll aga näitas, et mõned liikmed sooviksid võlakirjade ostuprogrammi mahte muuta juba järgmisel kohtumisel juunis. Samuti ilmnes, et Fedi liikmete arvates peavad kaks aastat tagasi koostatud väljumisstrateegia põhijooned ka praegu veel paika (varasem plaan nägi ette hüpoteekvõlakirjade müüki), kuid samas märgiti, et Fedi bilansi erakordselt suur maht sunnib plaani üle vaatama ning mingile kindlale otsusele pole veel jõutud. Ühtlasi leidsid Fedi liikmed, et edaspidi ei pruugi pankadevaheline üleöö intressimäär olla parim vahend intressimäärade mõjutamiseks ning põhjalikumalt uuritakse, kas alternatiiv võiks olla reservidelt makstava intressimäära muutmine.

    Aasia turud kauplesid negatiivsel territooriumil, kui Hiina tootmissektori PMI langes mais 49,6 punktini, mis on seitsme kuu madalaim näitaja. Analüütikud ootasid PMI indeksi näiduks 50,4 punkti. Jaapani aktsiaturg kauples 5% madalamal, olles päevasiseselt kaubelnud ka 2% kõrgemal, kui jeen pärast Hiina PMI avaldamist tugevnes.
    Makroandmetest avaldatakse täna eurotsooni PMI indeksid, Suurbritannia esimese kvartali majanduskasv, eurotsooni tarbijausaldusindeks. USA sessioonil tehakse teatavaks USA esialgne PMI näit, esmaste töötu abiraha taotlejate arv ning uute majade müük.

    10.00 Prantsusmaa PMI (mai)
    10.30 Saksamaa PMI (mai)
    11.00 Eurotsooni PMI (mai)
    11.30 Suurbritannia 1Q SKP muutus
    11.30 Hispaania võlakirjaoksjon
    13.05 Fedi liige James Bullard kõneleb Londonis
    15.30 Esmaste töötu abiraha saajate arv
    15.58 USA esialgne PMI näit (mai)
    17.00 Eurotsooni tarbijausaldusindeks (mai)
    17.00 USA uute majade müük (aprill)
    18.00 Kansas City Fedi tootmisaktiivsuse indeks (mai)

    USA futuurid on kauplemas 0,6% miinuses ning Euroopa aktsiaturgude futuurid 0,4% madalamal.
  • Samsung teatas täna, et Galaxy S4 müük on jõudnud 10 miljoni ühikuni, mis teeb sellest Samsungi edukaima nutitelefoni lansseerimise. Galaxy S3 mudelil võttis sama tähiseni jõudmine aega 50 päeva. Samsung lisas, et käesoleval suvel on S4 võimalik saada ka mitmetes erinevates värvitoonides. Samas tuleb arvestada, et antud näitaja puhul pole tegu müüdud telefonide arvuga lõpptarbijatele, vaid edasimüüjatele.
  • Jaapani aktsiaturult, mis on olnud selle aasta üks parimaid, lastakse täna veidi auru välja. Üle 7% miinuses.

  • Nikkei lõpetas päeva 7,3% madalamal, mis on suurim langus alates 2011. aasta märtsist, kui regiooni aktsiaindeks kukkus üle 10%. Tehingute mahud olid Tokyo börsil läbi aegade suurimad, kui omanikku vahetas 7,655 miljardit aktsiat. Turuosaliste sõnul põhjustasid languse Jaapani 10-aastase võlakirja tulususe jõudmine 1%-ni, Hiina nõrk tootmissektori PMI ja jeeni tugevnemine dollari suhtes. USA aktsiaindeksite futuurid nüüd kauplemas 1,1% miinuses.
  • Nikkei225 indeksi suurim komponent Fast Retailing, mis moodustab indeksist veidi üle 10%, on täna teinud turul korraliku kannapöörde. Aktsia, mis päeva esimeses pooles oli veel +7%, lõpetas päeva -8% peal.
  • Tulles veel tagasi Hiina HSBC poolt koostatud PMI esialgse näidu juurde, siis nõrkust oli märgata nii uute tellimuste kui ka eksporditellimuste alaindeksites. Uute tellimuste alaindeks langes 49,5 punktini, mis on madalaim tase alates septembrist. Võrreldes aprilliga kiirenes langus ka tootmissektori tööhõive ning toodanguhindade alaindeksites. HSBC Hiina peaökonomist Hongbin Qu kirjeldas, et mai statistika näitab sisetarbimise aeglustumist ning Hiina ekspordipartnerite majandusraskuste jätkumist. Kui aprilli PMI näitas, et uued tellimused olid seoses varude vähendamisega ja USA ning Euroopa nõudluse vähenemise tõttu 5 kuu madalaimal tasemel, siis mais on antud trend jätkunud ning halb märk on see, et kodumaine tarbimine ei näi seda tasakaalustavat. Qu hinnangul peaks nõrga tööjõuturu tõttu valitsus uute stiimulprogrammide peale mõtlema.
  • Prantsusmaa tootmissektori PMI ületab ootusi ning teenuste sektori PMI samal tasemel võrreldes aprilliga.

    French Manufacturing PMI (May P) M/M 45.5 vs. Exp. 44.8 (Prev. 44.4); nine-month high
    French Services PMI (May P) M/M 44.3 vs. Exp. 44.5 (Prev. 44.3)

  • Saksamaa PMI indeksid paremad kui eelmisel kuul, tootmissektori PMI ületas ootusi, teenuste sektori PMI jäi ootustele alla.

    German Manufacturing PMI (May A) M/M 49.0 vs. Exp. 48.5 (Prev. 48.1)
    German Services PMI (May A) M/M 49.8 vs. Exp. 50.0 (Prev. 49.6)

  • Jaapan on novembrist ligi 100% tõusnud ,-7% on selle peale ikka kole küll jah.
  • Eurotsooni PMI indeksid ületavad ootusi:

    Eurozone Manufacturing PMI (May A) M/M 47.8 vs. Exp. 47.0 (Prev. 46.7)
    Eurozone Services PMI (May A) M/M 47.5 vs. Exp. 47.2 (Prev. 47.0)
    Eurozone Composite PMI (May A) M/M 47.7 vs. Exp. 47.2 (Prev. 46.9)

  • Mitmed analüüsimajad on Hiina oodatust nõrgema PMI peale langetamas ka käesoleva aasta SKP kasvuprognoosi, uskudes, et Hiina valitsus uusi stiimulprogramme ei loo. UBS tõmbab 8% kasvuprognoosi 7,7% peale ning ka Societe Generale kinnitab, et kavatseb kasvuväljavaadet alandada.

    Societe Generale: China is really on a path of structural (growth) deceleration, it’s possible (to meet the growth target) but it’s becoming increasingly difficult
    Nomura: We believe the Chinese govt will not loosen monetary policy to stimulate the economy in the second quarter because the labor market is still tight and altough headline activity indicators are weaker, they are not collapsing
    Chinese Premier: The country has limited room to rely on government spending or policy stimulus to spur its growth, dispelling market speculation that Beijing may act to pump-prime its economy

  • Suurbritannia esimese kvartali majanduskasv revideerimise järgselt sama, mis esialgselt raporteeritud, tõustes võrreldes eelmise kvartaliga 0,3% ning võrreldes eelmise aastaga 0,6%.
  • Hispaania võlakirjade tulusused kõrgemad kui eelmistel oksjonitel. Kokku müüdi 4,08 miljardi euro eest võlakirju, eesmärk oli 3-4 miljardit eurot.

    - Sells EUR 1.58bln of 3.3% 2016 average yield 2.442 pct (last auction 2.247 pct)
    - Sells EUR 1.34bln of 4.5% 2018 average yield 3.001 pct (last auction 2.789 pct)
    - Sells EUR 1.15bln of 5.9% 2026 average yield 4.540 pct (last auction 4.336 pct)

  • Sõit läkski liiga kiireks ning nendelt, kes enam rooli kinni hoida ei jaksa võetakse masinad lihtsalt käest ära ja sõit läheb edasi. Ei suutnud küll onu Beni kommentaaridest välja lugeda midagi rohkemat, kui ta seni on rääkinud ning seega ei usu, et lähiajal mingit FED-i poliitikamuutust tuleb. Erinevad FED-i liikmed on ka enne erinevat juttu ajanud ja erisuunalisi arvamusi avaldanud - minu arvates business as usual. Natuke mängitakse lihtsalt "käsi" ringi.
  • Kui ennem oli BTFD kas siis nüüd on aeg STFR käes?
  • AGM
    Sõit läkski liiga kiireks ning nendelt, kes enam rooli kinni hoida ei jaksa võetakse masinad lihtsalt käest ära ja sõit läheb edasi. Ei suutnud küll onu Beni kommentaaridest välja lugeda midagi rohkemat, kui ta seni on rääkinud ning seega ei usu, et lähiajal mingit FED-i poliitikamuutust tuleb. Erinevad FED-i liikmed on ka enne erinevat juttu ajanud ja erisuunalisi arvamusi avaldanud - minu arvates business as usual. Natuke mängitakse lihtsalt "käsi" ringi.

    põhjus ei olnud ju Beni jutus, vaid pärast avaldatud FED eelmise istungi ülevaates. Beni kõne peale ju sõideti kuu poole 100 ga.
  • Esmaste töötu abiraha taotlejate arv oodatust madalam, nelja nädala libisev keskmine langes eelmise nädala 340 000 pealt 339 500 peale. Kestvate töötu abiraha taotlejate arv esimest korda alates 2008. aasta keskpaigast alla 3 mln.

    Initial Claims 340K vs 348K Briefing.com consensus; Prior revised to 363K from 360K
    Continuing Claims falls to 2.912 mln from 3.024 mln

  • USA PMI indeks oodatust parem, kuid võrreldes aprilliga langes 0,2 punkti. Nii PMI kui ka tööhõive alaindeksi puhul on tegu madalaimate tasemetega alates oktoobrist

    US PMI (May P) M/M 51.9 vs. Exp. 51.2 (Prev. 52.1)
    MARKIT U.S. MANUFACTURING SECTOR FLASH PMI EMPLOYMENT INDEX FOR MAY AT 52.2 VS FINAL 53.2 IN APRIL

  • pahurik
    AGM
    Sõit läkski liiga kiireks ning nendelt, kes enam rooli kinni hoida ei jaksa võetakse masinad lihtsalt käest ära ja sõit läheb edasi. Ei suutnud küll onu Beni kommentaaridest välja lugeda midagi rohkemat, kui ta seni on rääkinud ning seega ei usu, et lähiajal mingit FED-i poliitikamuutust tuleb. Erinevad FED-i liikmed on ka enne erinevat juttu ajanud ja erisuunalisi arvamusi avaldanud - minu arvates business as usual. Natuke mängitakse lihtsalt "käsi" ringi.

    põhjus ei olnud ju Beni jutus, vaid pärast avaldatud FED eelmise istungi ülevaates. Beni kõne peale ju sõideti kuu poole 100 ga.


    Seda ma ju silmas pidasingi - kui tõenäoliseks Sa pead, et onu Ben räägib täna ühte ja siis kohe homme teeb teist? Ma ei usu. Seda, et Fed-i istungitel on läbi aegade avaldatud erinevaid arvamusi on ju tavapärane - keegi on ikka poolt ja keegi vastu. Läinud on aga ikka nii nagu Ben on öelnud.
  • Uute majade müük oodatust kõrgem, ka märtsi numbreid korrigeeriti ülespoole.

    April New Home Sales 454K vs 425K Briefing.com consensus; March revised to 444K from 417K
  • so we need $SPX +17 tomorrow for a flat week. last 3 fridays all green +17, +7, +17.
  • BTD ja TINA (There Is No Alternative) on endiselt aktuaalsed.
  • flat week pole tegelt lubatud ,niiet võib ka +18 punni tulla.
    Fed võiks esmaspäeviti reedese sulgumise ära öelda oleks lihtsam:D
    Homme pole POMO-t peavad midagi huvitavat välja sebima - no öösel nikkei +1000 punni oleks hea algus juba
  • krookus
    flat week pole tegelt lubatud ,niiet võib ka +18 punni tulla.
    Fed võiks esmaspäeviti reedese sulgumise ära öelda oleks lihtsam:D
    Homme pole POMO-t peavad midagi huvitavat välja sebima - no öösel nikkei +1000 punni oleks hea algus juba


    Nikkeiga võib raskeks minna -> http://www.cmegroup.com/tools-information/lookups/advisories/clearing/files/Chadv13-240.pdf

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon