Börsipäev 30. mai - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 30. mai

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • USA turgudel valitses eile negatiivne meeleolu, kui sarnaselt Jaapanile on tähelepanu keskmesse sattunud USA võlakirjaturg. Kuigi eile langes 10-aastase võlakirja tulusus aasta tippude pealt 2,12% peale, on viimase kuuga tõus olnud päris kiire, kui võlakirja tulusus mai alguses oli veel 1,63%. Hullemast aitas aktsiaturgudel pääseda Fedi Bostoni osakonna juht Eric Rosengren, kes on ka Fedi rahapoliitika hääleõiguslik liige. Tema sõnul on Fedi võlakirjade ostuprogramm hetkel täiesti omal kohal ning loogiline oleks kaaluda tagasihoidlikku stiimulprogrammi vähendamist alles siis kui on märgata veel mõned kuud tööturu ja majanduse paranemist.

    Ka Euroopa turgudel ei olnud erilist põhjust rõõmustamiseks, sest OECD kärpis oma prognoosi euroala majanduse kohta, oodates käesoleval aastal languseks 0,6% varasema 0,1% asemel. Ka töötuse määr jätkab liikumist tõusvas trendis, ulatudes OECD hinnangul käesoleva aasta lõpuks 12,1% tasemeni ning ülejärgmisel aastal 12,3%-ni. Prognoosid on toodud alloleval joonisel euroala (punane joon) ja OECD liikmesriikide (sinine joon) võrdluses. Samuti peaks OECD hinnangul Euroopa keskpank agressiivsemalt majanduse elavdamise nimel tegutsema, viidates, et väljakuulutatud OMT programm aitas olukorda leevendada ning seda tuleks ära kasutada pangandusliidu loomiseks. OECD raportiga saab põhjalikumalt tutvuda siin. Euroopa Komisjon aga on tõmbamas tagasi kasinusmeetmete järsku rakendamist, pikendades eile defitsiidi eesmärkide saavutmise tähtaega Poola, Sloveenia, Portugali, Hollandi ja Hispaania puhul.

    Kõikumised Jaapani riigivõlakirjade turul jätkuvad, kui volatiilsusindeks saavutas täna viimase kuu kõrgeima taseme. Jeen nõrgenes taas USA dollari vastu ning Jaapani aktsiaturud alustasid päeva 3% madalamal, hetkel kaubeldakse 4,6% miinuspoolel.

    Makrokalendris on tänased tähtsamad sündmused eurotsooni tarbijate kindlustunde indeks, USA esimese kvartali revideeritud majanduskasv, esmaste töötu abiraha taotlejate arv ning pooleliolevate kinnisvaratehingute muutus.

    09.00 Suurbritannia majade hinnaindeks (mai)
    12.00 Eurotsooni majandusliku kindlustunde indeks (mai)
    12.00 Eurotsooni tarbijate kindlustunde indeks (mai)
    15.30 USA revideeritud Q1 SKP kasv
    15.30 Tarbijate kulutuste revideeritud muutus
    15.30 Esmaste töötu abiraha taotlejate arv
    17.00 Pooleliolevate kinnisvaratehingute muutus (aprill)

    USA futuurid on kauples 0,2% ning Euroopa futuurid 0,3% miinuses.
  • UK majade hinnad tõusid Nationwide Building Society andmetel võrreldes aprilliga 0,4% ning võrreldes mullusega 1,1%. Tegu on suurima kasvuga alates 2011. aasta novembrist. Seega keskmiselt oli UK maja hind mais 167 912 naelsterlingit.

    UK Nationwide House Prices SA (May) M/M 0.4% vs. Exp. 0.5% (Prev. -0.1%, Rev. to 0.0%)
    UK Nationwide House Prices NSA (May) Y/Y 1.1% vs. Exp. 0.9% (Prev. 0.9%)
  • Nikkei indeks sulgus 5,2% miinuses, mis tähendab, et maikuu tootlus on nüüdseks negatiivne ning tegu on madalaima sulgumisega alates 23. aprillist.
  • Hispaania esimese kvartali lõplik SKP langus oli, nagu varasemalt raporteeritud, 0,5%, riigi tarbijahinnaindeks tõusis mais võrreldes aastatagusega 1,7%.

    Spanish GDP (Constant SA) (Q1 F) Q/Q -0.5% vs. Exp. -0.5% (Prev. -0.5%)
    Spanish CPI (May P) Y/Y 1.7% vs. Exp. 1.6% (Prev. 1.4%)
  • Euroala majandusliku kindlustunde indeks näitas paranemise märke esimest korda alates veebruarist, tõustes mais eelneva kuu 88,6 punkti pealt 89,4 punktini. Kindlustunde suurenemine oli laiapõhjaline, kiireimat kasvu näitasid Itaalia ja Holland. Slovakkia ja Soome olid ainsad riigid, kus kindlustunne langes. Ka tarbijate kindlustunne paranes, kui inimesed kartsid vähem töö kaotamise pärast, kuid olid negatiivsemalt meelestatud majanduse käekäigu suhtes järgneval 12 kuul.

    - Eurozone Economic Confidence (May) M/M 89.4 vs. Exp. 89.4 (Prev. 88.6)
    - Eurozone Consumer Confidence (May F) M/M -21.9 vs. Exp. -21.9 (Prev. -21.9)

  • International Air Transport Associationi (IATA) sõnul tõusis lennukireisijate arv aprillis 3,2%, mis on küll väiksem kui 6,2%-line kasv märtsis, kuid see on seletatav lihavõtete nihkumisega märtsi. Sesoonselt korrigeeritult oli reisijate arvu kasvuks 5%, mis vastab ka pikaajalisele kasvutrendile. Euroopa reisijate kasvuks oli 2% ning Põhja-Ameerikas langes rahvusvaheliste reisijate arv 0,5% (ainus regioon, kus reisijate arv langes). Siselendudel aga oli reisijaid 1,1% rohkem. Kiiremat kasvu näitasid arenevad turud, kui Aasia lennufirmade reisijate arv kerkis 2,4% ning silmnähtavalt kõige tugevamat kasvu näitas Lähis-Ida regioon, kus reisijate arv tõusis 10,9%. Hiina kodumaiste lennureisijate arv tõusis 10,8%, kuid see oli väiksem kui märtsis näidatud 16,6%-line kasv.
  • Citi täna Tallinki kallal:
    Lower fuel costs to drive growth in 2013 EBITDA - BUY
    Updating TP to €1.45/share post solid 2012 results; reiterating BUY.
  • USA esimese kvartali SKP kasvu korrigeeriti 0,1 protsendipunkti võrra väiksemaks ehk 2,4% peale, kuigi oodati samaks jäämist 2,5% peale. Esmaste töötu abiraha taotlejate arv oodatust kõrgem.

    Q1 GDP revised to +2.4% from +2.5% initial estimate, vs. +2.5% Briefing.com Consensus
    Initial Claims 354K vs 340K Briefing.com consensus; Prior revised to 344K from 340K
    Continuing Claims rise to 2.986 mln from 2.923 mln

  • Pooleliolevate kinnisvaratehingute arv valmistab pettumuse, tõustes oodatud 1,5% asemel 0,3%.

    April Pending Home Sales +0.3% MoM vs. +1.5% Briefing.com Consensus; March +1.5%
  • Minu arust on setup SPY 169 reedeks olemas:)
  • yesterday the TRIN was <0.50 and SPX down; first time since March 2009

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon