Börsipäev 4. juuni - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 4. juuni

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Eilsele USA sessioonile tagasi vaadates võib tõesti tõdeda, et reedene närvilisus tõi muutust turu iseloomu ning iga nõrgem makrouudis ei jäta investoreid enam päris külmaks. Pärast kerget müüki päeva alguses, olid ostjad küll platsis, ent indeksid kosusid langusest aeglaselt, mis võib-olla näitab, et enesekindlus pikkade positsioonide võtmisel on veidi kannatada saanud. S&P 500 indeks sulgus 0,6% plussis. Stoxx 600 jaoks oli päev samuti närviline, kui alustati üle protsendise langusega, liiguti pärastlõunaks plussi ja sulgumine toimus -0,8% punases.

    Panin ühele graafikule erinevate riikide töötleva tööstuse PMI indeksid, mida eile ridamisi avaldati. Siit on hästi näha, et Euroopas võib täheldada aktiivsuse paranemist suhteliselt madalatelt tasemetelt, samal ajal kui Hiina puhul püsib ametlik PMI üsna 50 punkti piirimail ja USA oma viitas pigem negatiivsemale seisule, vajudes alla 50 punkti.

    PMI indeksid (USA – valge, Saksamaa – oranž, Prantsusmaa – kollane, Hiina – roheline, Itaalia – punane).


    Kui majandus on nõrk, pole järelikult FED niipea kuhugi QEga kadumas, mis näis olevat eile üheks julgustavaks argumendiks sessiooni teise poole ostuhuvi õigustades. Aga eks FEDi võimalikust kursist peaks andma parema pildi reedene tööjõuraport, mis piisavalt tugev olles aitab üsna kiiresti nõrka ISMi unustada. Teisest küljest ei tasu unustada, et USA keskpank opereerib kahe mandaadiga: tööhõive ja inflatsioon.

    San Francisco Fedi presidendi John Williamsi sõnul pöörab ta suurt tähelepanu ka inflatsiooniootustele ning kui hinnatõus peaks jääma praegusele tasemele ja pikaajalised ootused püsima alla 2%, siis kõigi muude tingimuste samaks jäädes õigustaks see keskpanga ostuprogrammi suurendamist.

    Liikudes tänase päeva juurde, siis makrokalender pakub vaid paari olulisemat uudist:
    10.00 Hispaania tööpuuduse muutus (mai)
    15.30 USA kaubandusbilanss (aprill)

    USA indeksite futuurid liiguvad hetkel kerges plussis ja Euroopa on alustamas 0,4% kõrgemal.
  • USA maikuu automüük tuli üsna konsensuse lähedale 15,2 miljoni juurde. Morgan Stanley on veidi mures võimaliku hinnasurve pärast võttes arvesse tootmismahtude suurendamist, kasutatud sõidukite hinnalangust ja jeeni odavnemist, mis annab Jaapani tootjatele võimaluse hindasid langetada. Kuid üsna pea hakkavad 2014.a mudelid müügisalongidesse jõudma ja see peaks hoidma teise poolaasta numbreid tugevana, ent hindade langetamiste asemel võidakse klientide pärast sõda pidada pakutava sisu ja lisavõimaluste poolest aga see tähendab paraku tootjate jaoks ikkagi lisakulu.
  • Itaalia valitsuse maikuu eelarvepuudujäägiks kujunes -8,8 miljardit eurot, mis on pea kaks korda suurem eelmise aasta näitajast. Viie kuu kumulatiivne defitsiit oli -55,9 miljardit eurot ehk 21 miljardi võrra suurem 2012.a sama perioodiga võrreldes.
  • Austraalia keskpank jättis oma tänasel kohtumisel intressimäära vastavalt ootustele muutmata 2,75% peale. Keskpanga juhi hinnangul on Austraalia dollar endiselt tugev, hoolimata viimaste nädalate langusest ja edasiste intressimäära langetuste koha pealt jälgitakse eelkõige inflatsioonimäära kujunemist. Lisaks toodi välja, et töötusemäär on vaikselt tõusnud, kuigi töötururaportid on tulnud suhteliselt tugevad.

    AUDUSD on pärast eilset väga tugevat rallit, mille tulemusena jõuti $0,9790 tasemeni (+2,1%), täna uuesti surve all ja hetkel kaupleb 0,8% madalamal $0,9690 juures.

  • Kreeka valitsusel on palutud tänavu varade müügist kokku saada eelarvesse täiendavad 2,6 miljardit eurot, kuid esimese kvartali lõpuks on tulemus sisuliselt nullilähedane ja seis pole palju paranenud ka juuniks. Via eKathimerini.

    According to TAIPED’s report for the first quarter of 2013, the fund handling the country’s all-important sell-off program has only recorded revenues of 69 million euros, from the concession of the International Broadcasting Center (IBC) to Lamda Development last summer.
  • Hispaania registreeritud töötute arv kahanes mais 98,3 tuhande inimese võrra, mida oli oluliselt rohkem oodatud -50 tuhandest. Aga nagu näha, siis näitaja kipub olema üsna volatiilne.
  • Prantsusmaa ja Saksamaa maikuu uute autode registreerimised kinnitavad seda, et aprilli positiivse hüppe taga oli üks lisatööpeäev võrreldes 2012.a aprilliga ja võib-olla ka märtsi külmem ilm. Täna avaldatud Saksamaa maikuu YoY müügitempo vajus taas korralikult miinuspoolele.
  • USA kaubandusbilansi defitsiit oodatust väiksem

    US Trade Balance (APR) data. ACTUAL: -40.3B. Expected: -41.1B. Prior: -38.8B. REVISED: -37.1B

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon