Börsipäev 5. juuni - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 5. juuni

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kui tavaliselt on suveperioodile vastu minnes närvilisus turgudel kasvanud aprillis-mais, siis seekord on juunikuu saabumine teinud ostjad ärevaks ja sellega tekitanud volatiilsust. USA turgudel ei õnnestunud eile esmaspäevase põrke najal jätkata ning sessiooni lõpetas S&P 500 indeks poole protsendi jagu madalamal. Tegelikult oleme sel aastal korduvalt näinud pisikest närvilisuse kasvu, mis USA turgusid marginaalselt raputanud, kuid ükski neist pole realiseerunud tõsiseltvõetavaks korrektsiooniks ja tõenäoliselt on raske ka praegusel hetkel kindla veendumuse juures öelda, et nüüd on see aeg, mil turg on lähiajaks tipu saavutanud.

    Makrouudiseid jagus eile suhteliselt vähe, kuid suur on endiselt diskussioon Föderaalreservi kvantitatiivse lõdvendamise programmi üle. Kansas City Fedi president Esther George, kes on siiani QE ainuke vastuseisja FOMC liikmete seas olnud, kordas oma nägemust, mille kohaselt on erinevate varaklasside puhul muututud keskpanga poliitikast liiga sõltuvaks ning et ostusid peaks vähendama hakkama.

    Tema sõnul on ajalugu varem näidanud, et lõdva rahapoliitika puhul kursi muutmisega ootamine ja turgude ettevalmistamine selleks, ei kanna sugugi vähem riske võrreldes liialt vara tagasi normaalsema poliitika juurde liikumisega. Föderaalrersevi Sarah Bloom Raskin seevastu nentis, et tööpuudus on endiselt liiga kõrge ning ühlasi valmistab talle muret loodavate töökohtade kvaliteet, mis seletab nigelat palgakasvu.

    Aasia on täna hommikul kauplemas pärast negatiivsemat USA sessiooni samuti madalamal eesotsas Jaapaniga, kus Nikkei kolistas -2,5% madalamale vaatamata peaministri Shinzo Abe avalikustatud plaanist, mille kohaselt taotletakse järgmisel aastakümnel majanduse 2% reaalkasvu aastas, vähendatakse ettevõtete kapitalikulutuste maksu ja otsitakse võimalusi tuumajaamade käivitamiseks.

    Liikudes tänase päeva juurde, siis fookuses on Euroopa ja USA teenuste sektori aktiivsusindeksid, eurotsooni esimese kvartali SKP ja aprilli jaemüük ning signaale USA reedese tööjõuraporti kohta võiks anda ADP küsitlus.

    10.15 Hispaania teenuste sektori PMI (mai)
    10.45 Itaalia teenuste sektori PMI (mai)
    10.55 Saksamaa teenuste sektori lõplik PMI (mai)
    10.50 Prantsusmaa teenuste sektori lõplik PMI (mai)
    11.00 Eurotsooni teenuste sektori lõplik PMI (mai)
    11.30 Portugali esimese kvartali lõplik SKP näit
    11.30 Suurbritannia teenuste sektori PMI (mai)
    12.00 Eurotsooni esimese kvartali SKP
    12.00 Eurotsooni jaemüük (aprill)
    15.15 USA ADP tööturu küsitlus (mai)
    17.00 USA tehaste tellimused (aprill)
    17.00 USA teenuste sektori ISM (mai)
    21.00 USA Föderaalreservi Beige Book

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel -0,2% punases, Euroopa on avanemas -0,4% madalamal.
  • Bloombergi vahendusel leiab ühe huvitava graafiku, mille koostas Renaissance Macro Research. Siin pole S&P 500 taset suhestatud indeksi koosseisu kuuluvate firmade kasumitega, vaid kõikide USA ettevõtete kasumitega. Indeks ise on küll kõrgeim alates 2008.a aga endiselt üsna kaugel 2007.a 1,4st ning näitab, et turgu ei vii edasi mitte ainult keskpanga poliitika.
  • Viimasel ajal on näha olnud rohkem pealkirjasid selle kohta, kuidas investorid on võlakirjafondidest raha välja võtmas. Bloomberg kirjutas eile, kuidas ka PIMCO suurimast fixed income varaklassile orienteeritud fondist võeti eelmisel kuul esimest korda alates 2011.a raha rohkem välja kui seda sinna investeeriti. Järeldada võib siit vahest seda, et kindlustunne majanduse suhtes on ka investorite silmis suurenenud, mis toob järelikult FEDi QE vähendamise päeva seega lähemale. Link
  • Hispaania teenuste sektori PMI liikumas samas taktis töötleva tööstusega. Aktiivsus endiselt kahaneb, kuid aeglaseimas tempos pea kahe aasta jooksul

    Spanish Services PMI rises to 47.3 in May from 44.4 in April
  • Itaalia teenuste sektori PMI oodatust nõrgem, Prantsusmaa oma kinnitati ja Saksamaa oma esialgsest 0,1 punkti võrra nõrgem. Kogu eurotsooni näitaja vastas esialgselt raporteeritud indeksi väärtusele (aprillis 47,0)

    Italy PMI Services (May) in at 46.5 versus 47.5 expected and 47.0 prior, according to Reuters.
    France PMI Services (May F) in at 44.3 versus 44.3 previous estimate, according to Reuters.
    Germany PMI Services (May F) in at 49.7 versus 49.8 previous estimate, according to Reuters.
    Euro-zone PMI Composite (May F) at 47.7 versus 47.7 previous estimate.
  • Eurotsooni teenuste sektori ja töötleva tööstuse ühine PMI mais 47,7 vs 46,9 punkti aprillis, nii et kokkuvõttes on kahe majandusharu peale siiski pisikest aktiivsuse paranemist näha olnud.

  • Suurbritannia teenuste sektori PMI 54,9 mais vs oodatud 53,0 (aprillis 52,9 punkti)
  • eurotsooni SKP viimaste kvartalite muutused revideeriti pisut nõrgemaks. Aprilli jaemüük valmitas samuti pettumuse

    EZ Q1 GDP revised to -1.1% YoY from -1.0%, Q4 revised to -1.0% from -0.9%
    Euro-zone Retail Sales (Apr) at -0.5%M/M and -1.1%Y/Y versus -0.2%M/M and -0.8%Y/y expected and -0.2%M/M and -2.2%Y/Y prior (revised).
  • stocker, äkki oled esmaspäevaõhtuste Saddam Husseini filmide, 2 seeriat on olnud, mõju all? Saddam kindlasti arvas, et tema võitis.
  • USA tööturu küsitlus natuke nõrgem kui oodati aga esimene reaktsioon pigem positiivne

    ADP EMPLOYER SERVICES SAYS U.S. ADDED 135,000 JOBS IN MAY vs 165K EXP
  • Päris kõvasti nõrgem. Fedil on hooajatööd terveks suveks.
  • Jah, seda tahaks oma eheduses näha, kui reedel tööjõuraport alla ootuste jääb ja turud peaksid rallima. Puhtalt traderist indeksite futuuride liikumist jälgides vist ei oskaks esimese hooga ära öelda, et kas makro tuli nõrgem või parem.
  • Samas tasub tähele panna, et maikuu ADP märkis siiski 23K paranemist võrreldes aprilliga ning reedene NFP ootus on vaid 2K võrra kõrgem võrreldes aprilli 165Kga.
  • VeriFone prelim $0.42 vs $0.47 Capital IQ Consensus Estimate; revs $430 mln vs $441.07 mln Capital IQ Consensus Estimate
    VeriFone sees Q3 ~$0.20 vs $0.50 Capital IQ Consensus Estimate; sees revs $400 mln vs $461.29 mln Capital IQ Consensus Estimate

    PAY olukord ei näita ka paranemismärke- aktsia järelkauplemisel ligi 10% miinuspoolel.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon