Börsipäev 7. juuni - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 7. juuni

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Vahest on see makro, millele turud reageerivad, vahest keskpankade kommentaarid aga samamoodi juhindutakse aeg-ajalt ka valuutadest nagu eilne päev näitas. Sessiooni kujunes neljapäeval võrdlemisi närviliseks, kui S&P 500 vajus lõuna paiku -0,6% punasesse Jaapani jeeni üle 2% tõusu tõttu USA dollari vastu.

    Väidetavalt oli Jaapani valuuta nõrgenemine nõnda tugeva mõjuga eelkõige seetõttu, et BOJ poliitika tõttu on paljud panustanud jeeni nõrgenemisse, võttes selles laenu ja investeerides need näiteks USA dollarites varadesse. Seetõttu, kui jeen nõrgeneb dollari vastu ja USA aktsiad peaks veel lisaks kallinema, siis investor või spekulant võidab kahel tasandil: laenusumma muutub odavamaks, kuna dollar tugevneb ja teisalt teenitakse lisatulu aktsiate tõusu pealt. Paraku toimib see carry trade ka tagurpidi.

    USD/JPY


    USD/JPY jeeni liikumine viimase poole kuuga 103 jeeni pealt tänaseks 96,3 jeeni peale ilmselt tekitas hetkeks paanika ja sundis võib-olla USA turul oma positsioone likvideerima dollari edasise languse kartuses. Kaasa võis aidata ka Philly Fedi presidendi Plosseri kommentaar, kes leidis, et keskpangal oleks aeg kvantitatiivse lõdvendamise programmi vähendama hakata ja see otsus võiks neil laual olla juba juuni istungil. Aga võttes arvesse USA turgude juba eelnevate päevade ca 4% langust, siis eks mingis punktis nägid põhja jahtijad seal head võimalust ning aitasid S&P 500 indeksil sulguda lõpuks 0,8% plusspoolel.

    Närvilisust turgudel on suuresti juhtinud küsimused keskpankade tegevuse kohta….kas Jaapani puhul on poliitika piisavalt edukas, et riigi deflatsioonilisest keskkonnast välja tuua või mida plaanib järgnevatel kuudel oma ostuprogrammi osas ette võtta USA keskpank. Viimase puhul peaks ehk veidi selgust majja tooma tänane USA tööjõuraport, mille puhul ootab konsensus 163 tuhande töökoha loomist väljaspool põllumajandussektorit (pärast teisipäevast ADPd seega konsensus nelja tuhande võrra allapoole tulnud), mis on laias laastus sama number nagu aprillis.

    09.00 Saksamaa kaubandusbilanss (aprill)
    09.45 Prantsusmaa keskvalitsuse eelarvetasakaal (aprill)
    10.00 Hispaania tööstustoodang (aprill)
    13.00 Saksamaa tööstustoodang (aprill)
    15.30 USA tööjõuraport (mai)
    22.00 USA tarbijakrediidi muutus (aprill)

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel nulli lähedal, Euroopa on avanemas kerges plussis.
  • Samsung Electronics on Lõuna-Korea börsil kauplemas üle 6% miinuspoolel, kuna JPM oli väljas ettevaatlike kommentaaridega. Ma ise loeks siit välja seda, kuidas nutitelefonide turul on kasvanud konkurentsi ja penetratsioni tõttu järjest keerulisem sarnast edu saavutada nagu lähiminevikus ja seda isegi Samsungil oma S4 mudeliga (kui JPMi arvamus muidugi paika peab).

    • Weaker-than-expected high-end smartphone shipments will likely result in lower margins, analysts led by JJ Park wrote in report dated yesterday
    • Galaxy 4 momentum is slowing much faster than its previous version, JPMorgan says
    • Share-price forecast cut to 1.9 million won from the previous estimate of 2.1 million won at JPMorgan
    • Samsung’s 2013 and 2014 earnings estimates cut by 9 percent and 13 percent respectively at JPMorgan
    • Stock will be “range-bound,” JPMorgan says
    • “Given weaker-than-expected S4 shipments and high market expectations, we think the share price appreciation will be limited in the near term,” JPMorgan analysts say
  • Erko, mis see sentiment täna on tööjõuraporti suhtes. Kas turg pigem ootab numbrit below expectations, et QE lõpetamine ja tapering edasi lükataks?
  • Lõuna-Euroopa võlakirjaturgudel samuti taas yieldid mõnda aega tagasi ülespoole liikunud ja eriti eile pärast seda, kui Draghi sõnul otsustati keskpangas täiendavad meetmed hetkel riiulile asetada ja sealt tulenevalt ka said riskantsemad võlakirjad müüki.

    Valitsuse 10a võlakirja yieldid: Hispaania - valge, Itaalia - oranž, Portugal - kollane.
  • wise
    Erko, mis see sentiment täna on tööjõuraporti suhtes. Kas turg pigem ootab numbrit below expectations, et QE lõpetamine ja tapering edasi lükataks?

    Hea küsimus aga keeruline vastata, sest kui vaadata ootustele alla jäänud ADP küsitlust, nõrka töötleva tööstuse ISM numbrit ja ka teenuste sektori ISMi tööhõive alaindeksi langust, siis kõik see justkui viitaks sellele, et midagi head pole täna tulemas ja keskpangal peaks olema luba rahulikult edasi toimetada aga millegipärast turud hetkel nii ei arva. Aga jah, senise käitumise põhjal pigem arvaks küll, et turuosalistel oleks veidi lihtsam kui number tuleks nõrgem. Ise oleks aga pettunud, kuna süveneks QE efektiivsuse küsitavus.
  • Saksamaa aprilli kauabndusstatistika oodatust parem. Import kasvas MoM 2,3% vs oodatud 0,5% ja eksport 1,9% vs oodatud 0,1%. Aasta baasil paranesid hooajaliselt korrigeeritud muutused samuti veidi.

    Saksamaa YoY import - valge joon, eksport - oranž joon.
  • USA turgude senine korrektsioon mõne silmade läbi :)
  • Jeeni tugevust on täna ilmselt mõjutamas omalt poolt ka uudis, mille kohaselt suurendab Jaapani riiklik pensionifond GPIF kohalike aktsiate osakaalu portfellis1 protsendipunkti võrra 12% peale ja samal ajal vähendab võlakirjade osakaalu 67% pealt 60% peale.

    Bloombergi vahendusel saab lugeda, et kohest sekkumist eilsele ja tänasele jeeni tugevnemisele Jaapani valitsuse poolt ei ole. Rahandusminister Aso lisas küll, et olukorda jälgitakse hoolikalt.
  • Prantsusmaa keskvalitsuse eelarvedefitsiit kasvab jõudsalt, kui aprillis ulatus selle aasta kumulatiivne puudujääk -66,8 miljardi euroni, mis on aastatagusega võrreldes 11,5% rohkem. Valitsuse kulud pole antud punktis varem veel nõnda suured olnud.


  • Hispaania tööpäevadega korrigeeritud tööstustoodang kahanes aprillis kardetud -2,6% asemel -1,8% võrreldes märtsiga.
  • The Street: Jim Cramer explained the target non-farm payroll number is 160,000 new jobs. Above that number and the market will sell off on fear interest rates are on the rise. But below that number the market will sell off because the economy is weaker than we thought. That only leaves a small window for success, said Cramer, which is why he's calculating tomorrow's worst-case scenario.
  • Soros, kes väidetavalt realiseeris mais oma Jaapani valuuta ja aktsiate pealt teenitud kasumi, on tagasi ostupoolele tulnud. Via WSJ

    Mr. Soros, who had scored gains of more than $1 billion on bets against the Japanese yen and on Japanese stocks, returned to the market this week after seeing some signs of stability in the Japanese bond market, the person said.
    His fund is also ramping up buying of shares in Japanese companies from big global blue-chips to medium-cap growth stocks, the person added. While the recent sharp fall in shares came as a surprise, the current level of the stock market is “very attractive” to the Soros firm since it expects Japanese economic figures and earnings to pick up.
  • Saksamaa aprilli hooajaliselt korrigeerimata kuid tööpäevade järgi korrigeeritud tööstustoodang kasvas aasta baasil 1,0% vs oodatud -0,7%
  • Pärast pisikest pausi, on jeen jätkamas tugevnemist dollari suhtes, kui USD/JPY kaupleb -1,1% madalamal 95,8 jeeni peal.
  • Esimene reaktsioon negatiivne aga tööpuudse määra kasv ilmselt paneb mõtlema

    May Unemployment Rate 7.6% vs 7.5% Briefing.com consensus; April 7.5%
    May Nonfarm Payrolls 175K vs 159K Briefing.com consensus
    May Nonfarm Private Payrolls 178K vs 175K Briefing.com
    May Hourly Earnings 0.0% vs +0.2%
    May Average Workweek 34.5 vs 34.5% Briefing.com consensus

  • See peaks ju pilves turgudele olema suurepärane - mitte mingi katastroof, kuid mitte ka piisav, et onu Ben lõpetaks pulbriga varustamise.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon