Börsipäev 20. juuni - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 20. juuni

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Aktsiaturgudel otsustati eile veidi õhku välja lasta, kui FOMC otsuse ja Ben Bernanke pressikonverentsi järel sai turuosalistele selgeks, et keskpanga arvates on majanduses riskid võrreldes sügisega vähenenud ning sarnasel teel edasi kulgedes hakatakse aasta teises pooles tõenäoliselt valitsuse võlakirjade ja kinnisvaraga tagatud väärtpaberite ostusid vähendama. USA 10a võlakirja tulusus hüppas 17 baaspunkti ning jõudis kõrgeimale tasemele alates eelmise aasta märtsist, dollar tugevnes euro suhtes 0,7% ning S&P 500 indeks tuli sessiooni lõpuks alla -1,4%.

    Nagu näha allolevast tabelist, siis FOMC liikmed on võrreldes märtsiga muutunud USA majanduse suhtes pisut optimistlikumaks. Eelkõige juhiks tähelepanu sellele, et 2014.a tööpuuduse määra ootus on korrigeeritud varasema 6,7-7,0% pealt 6,5-6,8% peale ja kuna keskpank orienteerub maksimaalse tööhõive taotlemisel 6,5% töötuse määrast, siis viitaks see eesmärgi arvatust kiiremale saavutamisele. Samas nii selle aasta kui ka järgmise aasta inflatsiooniootused korrigeeriti allapoole aga kuna Bernanke sõnul pole pikaajaline inflatsiooniootus muutunud, siis hetkel ta deflatsiooni pärast ei muretse, vastasel korral ei saaks QE vähendamisest veel rääkida. Antud valimitest on kolm kõige kõrgemat ja madalamat prognoosi välja visatud, mistõttu kõikide liikmete ootusi arvestades oleks tuleva aasta SKP kasvuprognoos 2,2-3,6% ning tööpuuduse oma 6,2-6,9%.



    Kui kõik mängib välja nii nagu FED hetkel näeb, siis tegemist oleks kahtlemata positiivse uudisega. Majandus ei peaks enam hingamisaparaadi abi kasutama ning ühel hetkel saaksid ka aktsiaturud sellest aru. Aga nagu viimased aastad on näidanud, siis igasuguste prognooside tegemine tänases majanduskeskkonnas on äärmiselt keeruline ülesanne. Ühtlasi peaks arvestama ka seda, et tööpuudus on suuresti langenud tööjõus osalemise määra kukkumise tõttu (madalaim tase alates seitsmekümnendatest) ning kui need samad inimesed tulevad tagasi tööturule tööd otsima, siis võib isegi kuus 200K töökohtade loomise juures tööpuuduse ülespoole liikuda nii nagu nägime seda mais.

    Tulles tänase päeva juurde, siis fookuses saavad olema Euroopa töötleva tööstuse ja teenuste sektori PMId, UK jaemüük, USA töötu abiraha taotlused ja kinnisvarastatistika.

    10.00 Prantsusmaa töötleva tööstuse ja teenuste sektori PMI (juuni)
    10.30 Saksamaa töötleva tööstuse ja teenuste sektori PMI (juuni)
    11.00 Itaalia tehaste tellimuste maht (aprill)
    11.30 Suurbritannia jaemüük (mai)
    12.00 Eurotsooni töötleva tööstuse ja teenuste sektori PMI (juuni)
    15.30 USA esmaste töötu abiraha taotluste arv
    15.58 USA Markiti koostatav töötleva tööstuse PMI (juuni)
    17.00 USA Philadelphia FEDi töötleva tööstuse küsitlus (juuni)
    17.00 USA olemasolevate majade müük (mai)

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel -0,4% madalamal, Euroopa on avanemas protsendi jagu punases.
  • Lisaks eilsele Wall Streeti liikumisele on Aasiat täna survestamas ka HSBC koostatav Hiina töötleva tööstuse PMI, mis langes juunis 49,2 punkti pealt 48,3 punkti peale, samas kui analüütikud olid prognoosinud vaid 0,1punktist vähenemist. HSBC sõnul mõjutab väikese ja keskmise suurusega ettevõteid stiimulite asemel reforme eelistav valitsus, mis pikas perspektiivis võib kasuks tulla, kuid lühiajaliselt võib kujundada arvatust nõrgema majanduskeskkonna. Suuremate firmade olust annab ülevaate ametlik PMI juuli alguses.

  • Hiina pankadevahelisel lanuturul on 7 päeva repomäär jätkamas tõusu ning jõudnud juba 12%ni, mis näitab et vastaspoole usaldus on kiiresti kadumas, mis ühest küljest seab lühiajalisest finantseerimisest sõltuvad pangad raskustesse ning teisest küljest hakkavad seda tundma ka kliendid (ja reaalmajandus), kes laenu soovivad võtta. Keskpank on siiani sekkumist vältinud, kuna soovitakse varipangandust ja riskantsete laenude osakaalu vähendada, kuid võib-olla mingis punktis muutub likviidsussüst möödapääsmatuks.
  • Inglise keskpanga sõnul olid paljud sealsel turul tegutsevad pangad 2012.a lõpus alakapitaliseeritud ning kokku tuleks leida 27,1 miljardit naela kas siis kapitali kaasamise või varade müügi näol. 13,7 miljardi naela puhul on juba plaan selge, kuid ülejäänu tuleb alles leida.

    Of that £13.4 billion, Barclays needs to find £1.7 billion; Lloyds Banking Group needs to find £7 billion and Royal Bank of Scotland Group needs to find £3.2 billion, the PRA said.
  • Venemaa Micex indeks täna -2,2% ja YTD -12% (-18% kui valuutat ka arvestada). 12 kuu ettevaatavate kasumite baasil kaupleb indeks alla 5x.
  • Prantsusmaa PMId oodatust paremad

    France PMI Manufacturing (Jun P) at 48.3 versus 47.0 expected and 46.4 prior. PMI Services at 46.5 versus 44.8 expected and 44.3 prior.

  • Saksamaa töötleva tööstuse aktiivsus oli juunis nõrgem, kuid teenuste sektori oma parem

    Germany PMI Manufacturing (Jun A) at 48.7 versus 49.9 expected and 49.4 prior. PMI Services at 51.3 versus 50.0 expected and 49.7 prior.


  • Eurotsooni PMId samuti paremad aga see saab turgudel hetkel vähe tähelepanu. USA indeksite futuurid on tegemas päeva põhjasid -0,7% peal.

    EZ PMI Manufacturing (Jun A) at 48.7 versus 48.6 expected and 48.3 prior. PMI Services at 48.6 versus 47.5 expected and 47.2 prior
  • Printerid pannakse varsti seisma ja sellega väheneb ka oht inflatsiooniks, vähemalt nõnda näivad investorid kullaturul hetkel mõtlevat. Kuld hetkel -4,4% @ 1313 USD

  • Itaalia hooajaliselt korrigeerimata tehaste tellimused kahanesid aprillis YoY -1,6%, märksa parem kui märtsi -10%, kuid täiendav tööp'äev ilmselt avaldas mõju.
  • Eriti skiso turg. Tundub, et halvim, mis saab turgude jaoks hetkel juhtuda on majanduse tugevnemine. See on ju läbi aegade aktsiate kirstunael olnud. Lisaks tundub hetke turgude veendumus olema, et FED eesotsas onu Ben-iga on äkki mõistuse kaotanud ning hakkab kraane kinni keerama sõltumata majanduses toimuvast. See, et ta eile väitis sõnaselgelt vastupidist on lihtsalt haige vanainimese sonimine. Oh ajad, oh kombed. Aga eks narkari elu ongi raske...
  • Ma arvan üks võimalik seletus turu käitumisele on see, et intresside tõustes muutub fixed income varaklassina pikaajalisele investorile taas arvestatavaks alternatiiviks aktsiatele ja kullale. Mingil hetkel 3% dividenditootlus ei paistagi enam nii kõrge. Kõik sõltub võrdlusmomendist.
  • UK jaemüük aasta baasil 2,1% mais vs oodatud 0,5% (aprills 0,6%)
  • QE3 üks eesmärk on olnud laenuintresse allapoole suruda aga 30.a kodulaenu keskmine intress on täna juba kõrgem kui rahatrüki väljakuulutamise hetkel. Eks see ole kooskõlas FOMC sõnumiga, et riskid majandusele näivad täna olevat väiksemat kui sügisel ja Bernanke sõnul on intresside tõus isegi tervitatav, kui see majanduse tugevnemist peegeldab. Endal on muidugi keeruline USA laenuturu olukorda keskmise kodaniku silmis kommenteerida aga äkki hakkab mingil hetkel see ikkagi keskpanga silma kriipima.
  • Töötutoetused oodatust kõrgemad

    Continuing Claims falls to 2.951 mln from 2.991 mln
    Initial Claims 354K vs 340K Briefing.com consensus; Prior revised to 336K from 334K
  • USA PMI peegeldab stabiilset aktiivsust töötlevas tööstuses, kuid konsensus lootis siiski näha väikest paranemist

    PMI Markit U.S. PMI For June 52.2 Vs Est. 52.7, Prior 52.3
  • Caterpillari kolme kuu müügitempo mitmel pool maailmas endiselt negatiivne, kuid langus vähenemas
  • Oracle prelim $0.87 vs $0.88 Capital IQ Consensus Estimate; revs $11 bln vs $11.12 bln Capital IQ Consensus Estimate

    ORCL järelkauplemisel ligi 5% miinuses, $31,45

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon