Börsipäev 21. juuni - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 21. juuni

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • QE vähendamise üheks eeliseks on see, et aktsia- ja võlakirjaturud peaksid normaliseeruma ehk teisisõnu peegeldama rohkem tegelikku majandust. Paraku toob see kaasa suuremat volatiilsust ning harjuda tuleb ka suurema valulävega, nagu eilne tugev müügisurve USA turgudel väga hästi näitas. S&P 500 langes -2,5% ja Stoxx 600 indeks -2,9%.

    Eilsed globaalseid turuliikumisi võis peamiselt seostada FEDiga, mis muudab viimase justkui globaalseks keskpangaks, keda igas maailmas kuulda võetakse. Makro poolel avas päeva Hiina küll oodatust nõrgema HSBC PMI näidu ja likviidsusküsimusega pankadevahelisel laenuturul, kuid Euroopast tulnud uudised olid pigem julgustavad.

    Ehkki Saksamaa töötleva tööstuse aktiivsus jahenes mõnevõrra juunis, siis Prantsusmaa üllatas oodatust paremate näitudega ning ka terve eurotsooni töötleva tööstuse ja teenuste sektori kombineeritud PMI tõusis juunis 1,2 punkti võrra 48,9 punkti peale, märkides kõrgeimat taset alates 2012.a märtsist ning viidates majanduslanguse aeglustumisele. Ka eurotsooni tarbijate kindlustunne paranes juunis 3,1 punkti võrra -18,8 punkti peale, mis vaatamata negatiivsele tasemele pole siiski nõnda hea olnud alates 2011.a augustist.

    Närvilisust võis turul tekitada aga Kreeka jõudmine tagasi radaritele, kuna FT kohaselt on IMF järgmisel kuul väidetavalt peatamas finantsabi andmise juhul kui eurotsooni valitsused ei aita täita tekkinud 3-4 miljardi euro suurust puudujääki riigi finantsides, mis tulenes sellest, et eurotsooni riikide keskpangad polnud eelmisel kuul nõus üle rullima 3,7 miljardi euro ulatuses aegunud Kreeka võlakirju. Paralleelselt on aga riigi koalitsioon sattunud taas õhukesele jääle, kuna tekkinud on sisemised lahkhelid selle üle, mida peaks peale hakkama riikliku tele- ja raadiojaama ERTga.

    Ka USA makro oli pigem positiivne. Kuigi töötu abiraha taotlused tõusid möödunud nädalal 18 tuhande võrra 354K peale, ületades sellega 340K ootust, siis järjekorras juba teine regionaalne PMI (sedapuhku Philadelphia FEDi oma) kerkis juunis -5,2 punkti pealt 12,5 punktile (oodati -2,0) ja olemasolevate majade müük paranes mais eelmise kuu baasil 4,2% vs prognoositud 0,6%.

    Liikudes tänase päeva juurde, siis tõenäoliselt USA rahapoliitika seedimine jätkub, eriti kuna makro poolel erilisi uudiseid tulemas pole.

    11.00 Itaalia tunnipalga muutus (mai)
    11.00 Eurotsooni jooksevkonto (aprill)

    USA indeksite futuurid on hetkel kauplemas 0,4% kõrgemal.
  • Põgus ülevaade sellest, millised on makrouudiseid suhtena konsensuse ootustesse viimasel ajal erinevates piirkondades olnud. Nagu näha, siis positiivsemate numbritega paistab silma just eurotsoon (oranž), Hiina (kollane) ja USA on jäänud pigema negatiivsemaks.

  • Hiina keskpank otsustas pankadele laenukraanid siiski avada ning avaturu operatsioone kasutades süstis süsteemi 50 miljardit jüaani ehk 8,2 miljardit dollarit, mis tõi 7 päeva repomäära 9,3% juurde.
  • Eile CNBC eetris olnud Marc Faber leiab, et turud pole mures QE vähendamise pärast, vaid toob välja USA riigivõlakirjaintresside tõusu ning Hiina majanduse jahenemise.Link
  • China LED firms may restart capacity expansion link
  • Draghi sai Lõuna-Euroopa riigivõlakirjade intressid alla ja nüüd Bernanke veab neid jälle üles? Küsimus on ilmselt selles, kas USA võib globaalsel krediiditurul käsitleda mudelriigina, kus liikumised seavad suuna ka ülejäänud turgudele või osutuvad regiooni eripärad siiski piisavalt tugevaks, et põhjustada erisuunalisi liikumisi.

    Hispaania valitsuse 10a yield (valge), Itaalia oma (oranz) ja Portugali (kollane)
  • Erko Rebane
    Draghi sai Lõuna-Euroopa riigivõlakirjade intressid alla ja nüüd Bernanke veab neid jälle üles? Küsimus on ilmselt selles, kas USA võib globaalsel krediiditurul käsitleda mudelriigina, kus liikumised seavad suuna ka ülejäänud turgudele või osutuvad regiooni eripärad siiski piisavalt tugevaks, et põhjustada erisuunalisi liikumisi.


    Noh, eks börsipäev algab USAst :). Ja USA on taaskord suutnud tõestada, et on maailma juhtiv rahandusriik ning FED on lihtsalt kogenum kui ECB. Koomiline on see, et jama sai alguse teiselt mandrilt, kuid Euroopa on jätkuvalt pikali. Draghil jääb nentida, et siinne majandus on globaalsete riskide suhtes haavatavam kui Suur Vend üle ookeani. Noh ja kas veel kusagil räägitakse jutte, et USA dollar on out ning, et Hiina reservid, nafta ja muud varad võiks ära konverteerida EURi. Mõned aastad tagasi oli see täiesti teema.
  • NY Times`s on lugu, et ORCL ja CRM kavatsevad hakata tegema koostööd. Kaks firmat,mis on seni tarkvaraturul olnud tulised konkurendid, plaanivad nüüd piltlikult öeldes oma pilved ühendada.
    Lähemalt saab lugeda siit:
    Oracle and Salesforce: a Data-Sharing Deal
  • Esmaspäeval tähistavad eestlased Jaanipäeva ja naudivad vaba päeva, mistõttu kõik Euroopa ja USA eelturu orderid saadetakse turule alates kella 15.00-st. USA-s toimub tavapärane kauplemispäev kuni 23.00ni õhtul.

    Toredaid pühi kõigile!

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon