Börsipäev 27. juuni - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 27. juuni

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kuna turg oli lühikese ajaga muutunud väga negatiivseks, siis eile ja üleeile aset leidnud põrked polnud sugugi üllatavaks. Küsimus on selles, kuidas tõlgendavad seda nüüd karud – kas FED murdis eelmisel nädalal turu senise karakteristika või tunnevad ostjad ennast endiselt sama enesekindlalt.

    USA oodatust nõrgem esimese kvartali SKP number võis ehk tekitada lootust, et keskpank ei pruugi ikkagi niipea likviidsustuge vähendama hakata. Teisalt on see makrostatistika ikka väga vana informatsioon, kuna kohe on läbi saamas juba teine kvartal.

    Viimaste andmete kohaselt kasvas USA esimese kvartali SKP annualiseeritult 1,8%, mida oli vähem kui teise revideerimise käigus näidatud 2,4%. Kõik suuremad komponendid korrigeeriti madalamaks (peale avaliku sektori, mis on niigi negatiivse mõjuga majandusele): isiklikud tarbimiskulutused kasvasid 3,4% asemel 2,6%, erasektori investeeringud 9,0% asemel 7,4% ja valitsuse kulutused ja investeeringud tõsteti -4,9% pealt -4,8% peale. Tarbimine moodustab USA majandusest suurima osa ning seetõttu mõjutas lõppnumbrit just tarbijate kulutuste kasvu vähenemine teenuste peale, mida korrigeeriti 3,1% pealt 1,7% peale.

    Tarbimine erinevatele teenustele väheneb tavaliselt esimesena, kui inimeste rahaline seis pole kiita või on tekkinud ebakindlus töökoha säilimise osas. Aga kui vaadata värskemaid tarbijate kindlustunde küsitlusi, siis need on täna juba selgelt kõrgematel tasemetel, mida ühest küljest on toetanud kinnisvarasektori ja tööturu jätkunud taastumine. Seega võiks arvata, et tarbijate seis täna võiks olla parem kui see oli esimeses kvartalis ning seda tõenäoliselt võttis arvesse ka USA keskpank, kui Bernanke QE vähendamise jutuga eelmine nädal välja tuli.

    Tulles tänase päeva juurde, siis Euroopas võiks suuremat huvi pakkuda Saksamaa tööturu statistika ja USAs isiklike kulutuste, sissetulekute maikuu muutused ja pooleliolevate majade müük. Oma lõppenud kvartali majandustulemused avaldab järelkauplemise ajal Nike.

    09.45 Prantsusmaa tarbijate kindlustunne (juuni)
    10.00 Hispaania jaemüük (mai)
    10.55 Saksamaa töötute arvu muutus ja tööpuuduse määr (juuni)
    11.30 Suurbritannia esimese kvartali lõplik SKP
    11.00 Eurotsooni M3 rahapakkumise muutus (mai)
    12.00 Eurotsooni tarbijate lõplik kindlustunne (juuni)
    15.30 USA isiklike tarbimiste ja kulutuste muutus (mai)
    15.30 USA esmaste töötu abiraha taotluste arv
    17.00 USA pooleliolevate majade müük (mai)
    18.00 USA Kansas City Fedi töötleva tööstuse küsitlus (juuni)

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel 0,2% kõrgemal. Euroopa on avanemas 0,3% plusspoolel.
  • Eile õhtul avaldatud statistika kohaselt püsis Prantsusmaa töötute arv mais suhteliselt stabiilne, kasvades vaid 100 inimese võrra 3,26 miljonini. Tegemist on aga sellest hoolimata rekordilise arvuga.
  • Hiina tööstusettevõtete kasumid kasvasid mais YoY 15,5% (oodati 7-8%), mis oli kiirem kasvutempo kui aprillis registreeritud 9,3%. YDT kasumikasv kiirenes aprilli 11,4% pealt 12,3% peale. Teatud osas võiks hirmu Hiina majanduse jahtumise osas leevendada, kuid põhjapaneva signaaline seda ilmselt ei võeta.
  • Prantsusmaa tarbijate kindlustunne on küll üsna kole...kukkus juunis punkti võrra 78 punktile, kuid oodati tõusu kahe punkti võrra.
  • Hispaania jaemüük kukkus mais aastatagusega võrreldes -4,5%, mis oli siiski parem võrreldes aprilli -4,8%ga ja oodatud -6,7%ga.
  • Saksamaa töötute arv vähenes 12 tuhande võrra, kui analüütikud prognoosisid kasvu 8 tuhande võrra. Eelmise kuu tööpuudus revideeriti 0,1 protsendipunkti allapoole 6,8% peale ja sellel tasemel püsis see ka juunis (analüütikud ootasid 6,9%).
  • Ehkki UK esimese kvartali SKP 0,3% muutus võrreldes neljanda kvartaliga kinnitati, siis aasta baasil revideeriti muutus 0,6% pealt 0,3% peale.
  • 12.00 Eurotsooni tarbijate lõplik kindlustunne (juuni) ???
  • Eurotsooni tarbijate kindlustunde esialgselt raporteeritud näit -18,8 kinnitati, mis tähendab, et võrreldes maikuu -21,9 punktiga on näha olnud selget paranemist ning tendents on positiivne olnud aasta algusest alates.

  • Töötutoetused ootuspärased, isiklikud sissetulekud positiivselt paremad

    Continuing Claims falls to 2.965 mln from 2.966 mln
    May Personal Income +0.5% vs +0.2% Briefing.com consensus
    Initial Claims 346K vs 345K Briefing.com consensus; Prior revised to 355K from 354K
    May Personal Spending +0.3% vs +0.4% Briefing.com consensus

  • Briefingust kommentaar, et Fedil tegelikult kiiret ei ole intressimäärade tõstmisega: Reuters reporting comments from NY Fed President Dudley; says Market expectations for earlier rate rise 'quite out of sync' with fed statements, expectations of most fomc members; says first rate rise a long way off; could come well after 6.5 pct unemployment is reached

    Samal ajal info, et maikuu eluasemete müük oodatust oluliselt parem: May Pending Home Sales +6.7% vs +1.5% Briefing.com consensus; April +0.3%
  • Kuld käinud täna alla $1200 taseme esimest korda alates 2010. aasta augustist:

  • Nike'lt oodatust parem EPS ja tuleviku tellimuste kasvutempo kasv

    Nike beats by $0.01, reports revs in-line; futures orders +8% vs. +6% last quarter
    Reports Q4 (May) earnings of $0.76 per share, $0.01 better than the Capital IQ Consensus Estimate of $0.75; revenues rose 7.4% year/year to $6.70 bln vs the $6.64 bln consensus. Fourth quarter diluted EPS from continuing operations grew faster than revenue, up 27 percent, mainly as a result of gross margin expansion, a lower effective tax rate and a lower average share count.
  • Vaatame nüüd kulda uuesti. Tavaliselt on kõige pimedam enne koitu.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon