Börsipäev 1. juuli - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 1. juuli

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Veidi rahulikumas meeleolus nädalat toetasid mitmed FEDi regionaalsed presidendid, kelle sõnul olevat derivatiivide põhjal investorid muutunud liialt ennatlikuks lühiajaliste intressimäärade tõstmise osas. Makro on kohati olnud parem, samas jätkub endiselt ka ootamatult negatiivseid üllatusi nagu näiteks reedel avaldatud Chigago PMI, mis kukkus 58,7 punktilt 51,6 punktile (oodati 55,0), registreerides sellega suurima languse alates 2008.a oktoobrist. S&P 500 sulgus nädala lõikes 0,9% plussis, Stoxx 600 indeks aga liikus 1,6% kõrgemale pärast eelneva nädala -3,7% langust.

    Kui vaadata alanud nädalat, siis vaatamata tavapärasest lühemale töönädalale on Ühendriikides tulemas mitmeid väga olulisi makronäitajaid. Täna avaldatakse töötleva tööstuse juuni ISM ning regionaalsete küsitluste paranemise põhjal võiks arvata, et ka üleriigiline number kosus veidi, olles eelnevad kolm kuud allapoole tulnud. Teisipäeval raporteeritakse maikuu tehaste tellimused ja juuni automüük, kolmapäeval töötu abiraha taotlused, ADP tööturu küsitlus ning teenuste sektori ISM.

    Neljapäeval tähistab USA iseseisvuspäeva ja siis on turud suletud, ent paraku tuleb enne nädalavahetust üheks päevaks taas tööle naasta. Börsidel ei pruugi siis väga vaikne olla, sest tulemas on juunikuu töötururaport, millest sõltub turuosaliste seisukoht selles osas, kuidas võiks FED rahapoliitikat järgnevatel kuudel koordineerida. Hetkel arvab konsensus, et juunis loodi väljaspool põllumajandussektorit 165K töökohta (mais 175K) ning tööpuuduse määr kahanes 0,1 protsendipunkti võrra 7,5% peale.

    Euroopas saab tähelepanu olema Euroopa Keskpanga intressimääraotsusel, mis eeldatavalt mingit muutust baas- ja deposiidimääras ei too, kuna makro on kohati jätkanud paranemist. Kuid leidub neidki analüüsimajasid, kes ootavad neljapäeval intresside kärpimist. Samal päeval langetatakse intressimäära ja varade ostuprogrammi mahu otsus ka Inglise keskpangas uue juhi Mark Carney eestvedamisel, ent sealgi konsensus muutust hetkel ei oota.

    Tulles tänase päeva juurde, siis Euroopas avaldatakse mitmel pool juunikuu lõplikud PMI numbrid (Lõuna-Euroopa riikide ja UK puhul näeme näitajaid esimest korda). USAs antakse samuti ülevaade töötleva tööstuse aktiivsuse kohta ISM indeksi näol.

    10.15 Hispaania töötleva tööstuse PMI (juuni)
    10.45 Itaalia töötleva tööstuse PMI (juuni)
    10.50 Prantsusmaa töötleva tööstuse lõplik PMI (juuni)
    10.55 Saksamaa töötleva tööstuse lõplik PMI (juuni)
    11.00 Itaalia töötuse määr (mai)
    11.00 Eurotsooni töötleva tööstuse lõplik PMI (juuni)
    11.30 Suurbritannia töötleva tööstuse PMI (juuni)
    12.00 Eurotsooni töötuse määr (mai)
    12.00 Eurotsooni inflatsioon (juuni)
    15.58 USA Markiti lõplik töötleva tööstuse PMI (juuni)
    17.00 USA ehituskulutuste muutus (mai)
    17.00 USA töötleva tööstuse ISM (juuni)

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel -0,1% madalamal, Euroopa on alustamas päeva pooleprotsendise langusega.
  • Hiina ametlik töötleva tööstuse PMI püsis juunis napilt pealpool 50 punkti piiri (50,1), langedes maikuu 50,8 punkti pealt, kuid vastates siiski konsensuse ootustele.



    Jätkuvalt negatiivsemat lugu räägib aga HSBC koostatav PMI, mis keskendub väiksematele ja keskmise suurusega ettevõtetele. Antud indeksi esialgne näit revideeriti lõpuks 0,1 punkti võrra allapoole 48,2 punkti peale (mais 49,2 punkti), mis on üheksa kuu madalaim tase. Kommentaar HSBC-lt:

    “Falling orders and rising inventories added pressure to Chinese manufacturers in June. And the recent cash crunch in the interbank market is likely to slow expansion of off-balance sheet lending, further exacerbating funding conditions for SMEs. As Beijing refrains from using stimulus, the ongoing growth slowdown is likely to continue in the coming months.”
  • Mõnede teiste riikide töötleva tööstuse aktiivsusindeksid:

    Australia: AiG Manufacturing PMI —49.6, up from 43.8 in May
    South Korea: HSBC Manufacturing PMI — 49.4, down from 51.1
    Taiwan: HSBC Manufacturing PMI — 49.5, up from 47.1
    Vietnam: HSBC Manufacturing PMI — 46.4, down from 48.8
    Indonesia: HSBC Manufacturing PMI — 51.0, down from 51.6
    India: HSBC Manufacturing PMI — 50.3, up from 50.1
    Russia: HSBC Manufacturing PMI — 51.7, up from 50.4
    Ireland: Investec Manufacturing PMI — 50.3, up from 49.7
  • Hiina president Xi Jinping on nädalavahetuse esinemises öelnud, et ametnike prioriteet ei tohiks olla SKP kasvunumbrite jahtimine, vaid pigem rohkem eluliste ja sotsiaalsete väärtuste parandamine, mis võiks olla täiendavaks vihjeks, et riigi SKP kasv võib edaspidi veelgi aeglustuda ning valitsus ei pruugi selle hoidmist üle 7% prioriteedina võtta. Bloombergi link.

    China’s President Xi Jinping said officials shouldn’t be judged solely on their record in boosting gross domestic product, the latest signal that policy makers are prepared to tolerate slower economic expansion.

    The Communist Party should instead place more importance on achievements in improving people’s livelihood, social development and environmental quality when evaluating the performance of officials, the Xinhua News Agency reported June 29, citing Xi at a meeting on personnel management on the eve of the 92nd anniversary of the party’s founding.
  • Kaubavedude maht USA raudteedel paranes eelmisel nädalal 2,7% YoY, mis märkis pisikest kasvu kiirenemist ja 12 nädala keskmine tõusis tänu sellele 0,1 protsendipunkti võrra 1,8% peale YoY.
  • Kuigi tulemustejärgselt sai Pandora kõrgemaid, üle 20 dollari hinnasihte, siis Apple'i raadioteenuse tõttu muutusid investorid aktsia suhtes väga pessimistlikuks. Viimasel ajal on Pandora aktsia taas jalad alla saanud ning täna tõstab Morgan Stanley soovituse equal-weight tasemelt overweight peale ning seab hinnasihiks 24 dollarit.

    We upgrade Pandora to OW as we believe it is the best pureplay exposure to the secular shift of radio dollars to online channels. Pandora’s integration into radio buying systems removes its biggest point of friction to penetrating broadcast budgets and we see meaningful upside to Street estimates.

  • Blackberry upgrade'ga ei läinud Morganil kõige paremini. Täna tõmmatakse hinnasiht 22 dollarilt 11 dollarile ja soovitus tagasi equal-weight peale.

    Downgrading to EW with a $11 SOTP Base case, but we expect the stock to trade closer to our $7 Bear case NT, as BB10 does not appear to be gaining the traction we expected, causing BBRY to miss on the 3 key metrics we highlighted in our preview - BB10 shipments, GM, and service revenue/sub count.
  • Tellimused väljaspoolt riiki on toetamas Hispaania töötlevat tööstust, mille aktiivsusindeks kerkis juunis 50,0 punktile 48,1 punkti pealt mais.

  • Itaalia PMI märksa parem

    EUR ITALIAN PMI MANUFACTURING (JUN): 49.1 vs 47.8 expected, from 47.3.

  • Prantsusmaa töötleva tööstuse PMI 0,1 punkti võrra parem kui esialgselt avaldatud 48,3 (mais 46,4 punkti)
  • Saksamaa PMI 48,6 ehk 0,1 punkti võrra nõrgem kui esialgne näit (mais 49,4).
  • Kogu eurotsooni töötleva tööstuse PMI revideeriti 0,1 punkti võrra kõrgemaks 48,8 punkti peale. Pole just kuigi palju võttes arvesse oluliselt parenenud aktiivsust Lõuna-Euroopa riikides, kuid veidi ilmselt jahutab sellegipoolest nende ootust, kes neljapäeval EKP intressilangetust prognoosivad. EUR/USD hetkel +0,24% @ 1,3040 dollarit.
  • Suurbritannia töötleval tööstusel läheb paremini kui arvatakse....juuni PMI 52,5 vs oodatud 51,4 (mais 51,5)
  • Eurotsooni inflatsioon kiirenes juunis 0,2pp võrra 1,6% peale, mis oli ka oodatud ning tööpuudus oli mais 12,1%. Kuna aprilli näitaja revideeriti 0,2pp võrra madalamaks 12,0% peale, siis konsensuse jaoks oli mai statistika üllatuseks, sest nemad ootasid 12,3%.
  • Deutsche langetas reedel BlackBerry soovituse "Müü" peale ning tõi sihi 8 dollarilt 6 dollarile. Nad on pikaajalises teesis toonitanud nutitelefonide turu konkurentsisurvet aga reedeste tulemuste järel öeldi, et see on realiseerumas isegi kiiremi kui nad arvasid. Ja kui marketingi alla jätkatakse raha kühveldamist, siis võib ees seista korralik raha põletamine. BBRY eelturul hetkel -2,8% @ 10,17 USD.
  • USA Markiti koostatav töötleva tööstuse lõplik PMI korrigeeriti allapoole 52,2 pealt 51,9 punktile (oodati 52,3 punkti).

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon