Börsipäev 3. juuli - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 3. juuli

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Makrouudiseid jätkus eilsesse börsipäeva suhteliselt vähe ning kindla globaalse teema asemel keskenduti erinevates piirkondades oma uudistevoole. USAs suutsid indeksid hoida päeva esimeses pooles isegi kerget plussi tänu oodatust paremale maikuu tehaste tellimustele ning automüügi statistikale, kuid päeva teine pool tõi kerge müügisurve ning S&P 500 sulgus nulli lähedal. Üheks põhjuseks võis olla kasumivõtt enne pikemat nädalvahetust ning võimalikku volatiilsuse kasvu seoses reedel avaldatava tööjõuraportiga.

    USA automüügiks registreeriti juunis kokku 1,4 miljonit sõidukit, märkides aasta baasil 9,2% kasvu. Annualiseeritult teeb see 15,96 miljonit, mis osutus kõrgemaks, kui näiteks Bloombergi konsensuse oodatud 15,5 miljonit. Tegemist on enam kui viie aasta parima tulemusega ning jätkuvat tuge pakub just pickup veokite nõudlus, mis tuleneb aktiivsuse kasvust kinnisvara- ja energiasektoris. Tänu kastiga autode menule kerkis müüdud sõiduki keskmine hind juunis aastaga TrueCar andmetel 617 dollari võrra 31 125 dollarini (ajalooliselt teiseks kõrgeim tulemus), toetades sellega autotootjate marginaale.

    Euroopa indeksid kauplesid suurema osa päevast punases, kui Stoxx 600 indeks sulgus -0,4% madalamal. Kreeka on taas tähelepanu keskpunkti tõusnud, kuna järgmisel esmaspäeval toimuvad eurogrupi kohtumiseks tuleb riigil näidata, et valitsus peab abipaketiga seotud tingimustest kinni ning lisaks suudetakse täita tekkinud tühimik riigifinantsides. Kreekal on augustis aegumas 2,2 miljardi euro jagu võlakirju, mille refinantseerimine sõltub troika järgmise laenueraldise laekumisest.

    Portugal on saanud samuti viimasel kahel päeval tunda poliitilist rappumist. Nii rahandus- kui ka välisminister teatasid oma tagasiastumise soovist, mis viitab kasvavale ebastabiilsusele praeguses koalitsioonis ning opositsioon nõuab seetõttu uute valimiste korraldamist. Portugali valitsuse 10.a võlakirja yield kerkis eile 32,6 baaspunkti võrra 6,72% peale ning kaupleb nüüd juba tublisti kõrgemal maikuu keskpaigas saavutatud põhjast (5,2%).

    Hiina on täna öösel avaldanud oma teenuste sektori aktiivsusindeksi, mis langes juunis 0,4 punkti võrra 53,9, jäädes siiski tublisti üle 50 punkti ja viidates sellega sektori kasvu jätkumisele.



    Vaadates otsa alanud päevale, siis täna saame teade, millised olid juunis olud erinevate riikide teenindussektoris. Reedest USA tööjõuraportit oodates jälgitakse kiivalt kindlasti ka ADP tööturu küsitlust ning iganädalast töötu abiraha taotluste arvu.

    10.15 Hispaania teenuste sektori PMI (juuni)
    10.45 Itaalia teenuste sektori PMI (juuni)
    10.50 Prantsusmaa teenuste sektori lõplik PMI (juuni)
    10.55 Saksamaa teenuste sektori lõplik PMI (juuni)
    11.00 Eurotsooni teenuste sektori lõplik PMI (juuni)
    11.30 Suurbritannia teenuste sektori PMI (juuni)
    12.00 Eurotsooni jaemüük (mai)
    15.15 USA ADP tööturu küsitlus (juuni)
    15.30 USA kaubandusbilanss (mai)
    15.30 USA esmaste töötu abiraha taotluste arv
    17.00 USA teenuste sektori ISM (juuni)

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel -0,1% punases, Euroopa on alustamas poole protsendi jagu madalamal.
  • NB! USA väärtpaberiturud sulguvad homse iseseisvuspäeva eel täna kolm tundi varem ehk kell 20.00
  • Hispaania teenuste sektori PMI oli juunis 47,8 ehk 0,2 parem kui oodati (mais 47,3)
  • Portugali aktsiaturg on kasvanud poliitilise ebastabiilsuse tõttu täna üle 5% languses ja valitsuse 10a võlakirja yield spike'nud juba 7,6%ni. Valitsus peaks vaikselt juba hakkama ise ennast finantseerima, kuid selliste yieldide juures tekib kahtlemata taas küsimus, kas mingil hetkel tuleb täiendavat abi paluda.
  • Itaalia teenuste sektoris puhusid juunis aga oluliselt nõrgemad tuuled võrreldes sellega, mida analüütikud ootasid. Ei ole nagu kindlat suunda, vaid sektori aktiivsus jätkab samas tempos langust nagu viimased poolteist aastat.

    Italy PMI Services (Jun) in at 45.8 versus 47.0 expected and 46.5 prior.

  • Prantsuse teenuste sektori PMI korrigeeriti veidi kõrgemaks

    France PMI Services (Jun F) in at 47.2 versus 46.5 previous estimate.

  • Saksamaa puhul sarnaselt töötleva tööstusega jääb number esialgsest väiksemaks aga siiski üle 50 punkti.

    German PMI Services (Jun F) in at 50.4 versus 51.3 previous estimate
  • Terve eurotsooni teenuste sektori lõplik PMI revideeriti 0,3 punkti võrra madalamaks 48,3 punkti peale, kuid võrreldes maikuu 47,2 punktiga, märgib see siiski paranemist. Töötleva tööstuse ja teenuste sektori ühine PMI revideeriti samuti 0,2 punkti võrra madamaks 48,7 punktile (mais 47,7). Kokkuvõttes ei ole eriti kiita numbrid, kuid vähemalt on suund ülespoole.

    Eurotsooni töötleva tööstuse PMI (oranž), teenuste sektori PMI (valge) ja nende ühine indeks (kollane)
  • UK majandus on üllatamas positiivselt ja muudab ebatõenäolisemaks selle, et Inglise keskpank võiks homme midagi intressimäärade või väärtpaberite ostuprogrammi mahu osas ette võtta. EUR/GBP on seda samuti peegeldamas, kaubeldes -0,7% @ 0,8508 GBP

    UK PMI Services (Jun) in at 56.9 versus 54.5 expected and 54.9 prior
  • Eurotsooni jaemüük kahanes mais mulluse baasil -0,1%, oodatud -1,9%st märksa vähem (aprillis oli YoY langustempo -1,0%).
  • Bloombergis oli üsna hea graafik selle kohta, kuidas "the great rotatation" (ehk majanduse tervise paranedes võlakirjainvesteringute asendamine portfellis aktsiainvesteeringutega) ei pruugi niivõrd suur katalüsaator aktsiahindade jaoks olla kui ehk arvatakse. Sanford Bernsteini strateegi on koostanud graafiku sellest, kui suure osakaalu moodustab üksikinvestorite otse omatud aktsiaportfell kogu majapidamise finantsvarast ja märtsi lõpus oli see 39%, mis on kõrgeim alates 2007.a ning ületab ka ajaloolist keskmist alates 1950.a (29,2%). Ja nagu ühes börsipäevas keegi juba tõi välja, et võlakirjaintresside edasisel tõusul muutub ka see varaklass ühel hetkel jälle atraktiivsemaks, siis räägib ka see omakorda mingist punktist roatsiooni teesi kahjuks.

  • Aktsiate ajaloolist keskmist võiks vaadelda pigem alates 90-ndatest, kui võimendus laiatarbekaubaks muutus ja seniseid harjumusi korralikult kohendas.
  • jahe postituse illustratsiooniks: margin debt vs S&P 500

  • ADP küsitluse kohaselt loodi USA erasektoris juunis 188K töökohta, mida oli rohkem kui konsensuse prognoositud 160K. Siit veidi optmismi reedese numbri suhtes aga indeksite futuurid püsivad hetkel -0,6% madalamal.
  • Töötuabiraha taotlused oodatust pisemad, kaubandusbilansi puudujääk aga näitas kasvu

    Continuing Claims falls to 2.933 mln from 2.987 mln
    May Trade Balance -$45.0 bln vs -$40.8 bln Briefing.com consensus; Prior revised to -$40.1 bln from -$40.3 bln
    Initial Claims 343K vs 348K Briefing.com consensus; Prior revised to 348K from 346K

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon