Börsipäev 4. juuli - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 4. juuli

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Ehkki paljude sõnul on Euroopa võlakriisi kõige raskemad momendid juba selja taha jäänud, siis aeg-ajalt tuletab riigivõlakirjade turg meelde, et päris lõpuni see teema lahendatud pole ning vara on loorberitele puhkama jääda. Euroopast kui ka USAst tulnud makrouudiseid kujunesid positiivseks, kuid sentimenti domineerisid pigem Kreeka ja Portugali suhtes kasvanud määramatus, mis lennutas näiteks Portugali 10a riigivõlakirja tulususe eile päevasiseselt ligi 130 baaspunkti võrra üles 8% juurde (päeva teises pooles tuli yield siiski alla 7,47% peale).

    USAs oli poolik kauplemispäev enne täna tähistatavat iseseisvuspäeva ning kuigi eelturul kauplesid futuurid päris korralikus miinuses, siis sessioon läks lõpuks ikkagi kirja pullide võiduna. Paljuski võiks selles tänada oodatust paremaid tööturu näitajaid, kui eelneva nädala töötutoetuste arv kahanes viie tuhande võrra 343 tuhande peale (prognoositi 345K) ja ADP küsitlus viitas erasektoris loodud töökohtade arvuks 188 tuhat, mida oli enam kui analüütikute oodatud 160 tuhat. Teenuste sektori aktiivsust mõõtev ISM kukkus küll juunis 1,5 punkti võrra 52,2 punkti peale (oodati 54,0) ja uute tellimuste indeks selle raames tervelt -5,2 punkti 50,8 punktile, kuid teisalt oli antud majandusharus tugev tööhõive indeks kerkimine 4,6 punkti võrra 54,7 punkti peale (kõrgeim alates eelmise aasta veebruarist).

    Lisasin allolevale joonisele mõlema ISM raporti tööhõive komponendid, ADP küsitluse ning NFP. Mais loodi USAs 175 tuhat töökohta (roheline joon) ning analüütikud usuvad, et juunis võis see number olla kümne tuhande võrra väiksem. Ühest küljest toetab seda arvamust tööhõive langus töötlevas tööstuses (valge joon), samas teenuste sektor tööturg (oranž joon) oli juunis piisavalt tugev, et ADP näitajat eelneva kuuga võrreldes tõsta (kollane joon) ning selle põhjal järeldades võib konsensus ehk olla reedese tööjõuraporti osas pisut liiga pessimistlik.



    Euroopas lõpetas Stoxx 600 indeks -0,6% madalamal, taastudes siiski hommikusest -1,5% langusest. Fookus on siinpool Atlandit olnud Portugalil, kus peaminister Pedro Passos Coelho on lubanud hoida senist valitsust koos, kuid kahe ministri lahkumine ja oppositsiooni kasvanud hääl on suurendanud riigi poliitilisel maastikul fiskaalsete kärbete vastast meelestatust, mis ei tule kasuks senisele soojale suhtele troikaga.

    Euroopast veidi kaugemal lõunapool Egiptuses rõkkas aga rahvas rõõmust, kui kaitseväel õnnestus võimult tõugata esimene demokraatlikult valitud president Mohamed Morsi. Kaitseväe sõnul ei suutnud Morsi vastate rahva nõudmistele ning kuni uute valimisteni läheb riigijuhtimise kohustus ülemkohtu esimehe kätte.

    USA turud on täna iseseisvuspäeva tõttu suletud ning likviidsus ilmselt kannatab seetõttu ka Euroopas, kuid Euroopa Keskpanga intressimäära otsusel ning sellele järgneval Mario Draghi pressikonverentsil võib siiski olla piisavalt palju mõju, et valuuta- ja aktsiaturgusid ühes või teises suunas kõigutada. Konsensus siiski suuri uudiseid ei oota võttes arvesse eurotsooni vaikselt paranevat majanduskeskkonda viimasel ajal.

    11.00 Itaalia valitsuse eelarve defitsiit suhtena SKPsse (esimene kvartal)
    14.00 Inglise keskpanga intressimäära ja varade ostuprogrammi otsus
    14.45 Euroopa Keskpanga intressimäära otsus
    15.30 Mario Draghi pressikonverents

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel 0,3% kõrgemal, Euroopa on avanemas samuti 0,3% plusspoolel.
  • Deutsche oli eile väljas positiivse note'ga solaritööstuse suhtes, uskudes et senised nõudluse pakkumise näitajad võiksid sektori momentumit järgmised 3-6 kuud toetada. Ostusoovitust korrati kahe nime puhul: SUNE ja ENPH ning lühiajaliselt ollakse positiivsed veel SPWR, TSL ja YGE suhtes.

    "Checks indicate further tightness across the solar supply chain. Large module companies are in allocation mode and demanding prepayments from downstream customers, particularly in markets such as the US. Most of the strength appears to be coming from sustainable markets such as Japan, US, India and China," said Vishal Shah.

    "Checks indicate module prices from tier 1 solar companies are now ~71-73c/W vs ~60-63c/W in early Feb (most street models still have low 60c/W ASPs for Q2-Q4). We expect strengthening module pricing environment to positively impact gross margins in Q2/2H13 timeframe. Moreover, we see upside to module shipments outlook to also drive positive earnings momentum for the Chinese solar companies during the upcoming earnings season," he added.
  • Itaalia valitsuse eelarve puudujääk küündis esimeses kvartalis 7,3%ni SKPst, mida oli rohkem kui eelmisel aastal samal ajal registreeritud 6,6%. Mahult tegi see 27,38 miljardit eurot (2012.a Q1 oli see 25,0 miljardit).
  • Suurbritannias käib autoturg pigem sama rada nagu USAs, mitte ülejäänud Euroopas. YoY kasvas juuni autode müük UKs 13,4% vs 11,0% mais.
  • Järgmisel esmaspäeval avab mitteametlikult teise kvartali tulemuste hooaja Alcoa. Alumiiniumi hind on kukkunud turul viimase kolm kvartalit ning võib tänu lisanduvale tootmismahule Hiinas ja Lähis-Idas edasi langeda. Joonisel on oranži joonega tähistatud alumiiniumi tootmismaht ning valge joonega hind. Kui eelmisel aastal toodeti 45 miljonit tonni alumiiniumit, siis Harbor Intelligence prognoosib tänavu selleks mahuks juba 50 miljonit tonni. Alcoa on ise järjepanu tootmist vähendanud, et turule pole see väga mõju avaldanud ning seetõttu näiteks langetas ka JPM eile Alcoa soovituse osta pealt neutraalsele, kuna kärbiti materjali turuhinna ootust.

  • Inglise keskpank jättis baasintressi 0,5% peale ja QE mahu 375 miljardile naelale nii nagu konsensus ootas.
  • Suhteliselt väike (160M market cap) Saksa päritolu autoosade vamistaja SHW (pumbad, käigukastid, pidurikettad jne) avaldas esimeste seas oma teise kvartali müüginumbrid ning sealt vaatab vastu üsna positiivne sõnum Euroopa autotööstuse kohta, kuna ettevõte teenib sisuliselt kogu käibe siit. Kui esimeses kvartalis kahanes käive YoY -1%, siis teises see kasvas 7% ning tellimuste 11,8% kasv võiks viidata isegi trendi jätkumisele. Volkswagen on üks suurimaid kliente ja seega võiks ilmestada ka veidi viimase äritegevust lõppenud kvartalis. Aga midagi võib ehk lugeda ka teiste autoosade valmistajate kohta nagu Faurecia, Valeo, Leoni, Continental.

    SHW AG (kukkumine mais tulenes 4 eur suurusest dividendist)
  • EKP jättis baasmäära 0,5% peale ja deposiidimäära 0,0% peale
  • euro on dollari suhtes pihta saamas (-0,8% @ 1,2905 USD), kuna Draghi andis esimest korda intressimäärade forward guidance''i ja see viitab võimalikule kärpele

    Draghi: Governing Council expects interest rates to remain at present or LOWER levels.
    Draghi: improvement in financial markets since last summer should feed through to the real economy
    Draghi: the risks continue to be on the downside, the recent tightening of global money may negatively affect economic conditions
    Draghi: Exit is very distant

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon