Börsipäev 8. juuli - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 8. juuli

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Oodatust parem USA tööjõuraport aitas sealsetel indeksitel sulguda reedel protsendi jagu kõrgemal. Kuigi esimestel tundidel oli uudiste seedimine USA keskpanga edasist rolli silmas pidades raske, siis kokkuvõttes võib öelda, et häid uudiseid tõlgendati siiski kui häid uudiseid ning investorid on vaikselt aktsepteerimas QE vähendamise võimalust. Seda näitas ka paralleelselt 24 baaspunkti võrra tõusnud USA valitsuse 10a yield, mis jõudis 2,74%ni ehk kõrgeimale tasemele ligikaudu aasta jooksul.

    Euroopas võeti aga kasumit pärast neljapäevast tugevat rallit, mil Euroopa ja Inglise keskpank lõdva rahapoliitika jätkumisele viitasid. Stoxx 600 indeks tuli alla -1,3%, DAX kaotas -2,4%.

    Nädalavahetuse peale kuigi palju olulisi uudiseid ei kogunenud, kui siis väärib märkimist Reutersi lugu, kus IMFi juht Christine Lagarde viitab arenevates riikides toimuva tõttu organisatsiooni liialt optimistlikule 2013.a globaalse majanduskasvu prognoosile. IMF peaks käesoleval nädalal avaldama oma värsked ootused ning Lagardi sõnavõttu arvesse võttes ilmselt kärbitakse tänavust maailmamajanduse kasvuprognoosi teist korda, kui aprillis toodi ootus 3,5% pealt 3,3%le.

    Nagu tavaliselt on tööjõuraporti järgne nädal makrouudiste osas suhteliselt vaene. USAs peaks tähelepanu pälvima FED, kui Ben Bernanke peab kolmapäeval kõne majanduse teemal ning sama päeva õhtul avaldatakse lisaks FOMC eelmise istungi protokoll. Turuosalised tahavad kuulda, mida arvab Bernanke juuni tööjõuraportist ja kas ta klassifitseerib seda tööturu märkimisväärse paranemise alla. Makrost avaldatakse sel nädalal töötu abiraha taotlused (neljapäeval) ja Michigani ülikooli tarbijasentimendi juuli indeks (reedel).

    Pöörlema pannakse ka ettevõtete tulemuste hooaja karussell. Alcoa avaldab täna pärast USA turu sulgumist oma numbrid ning reedel kuuleme JPMorgani ning Wells Fargo teise kvartali käekäigust. S&P 500 ettevõtetest on seni negatiivse kasumihoiatuse andnud 97 firmat, samal ajal kui positiivseid sõnumeid on edastanud 15 ettevõtet, mis muudab nende kahe näitaja suhtarvu kõrgeimaks alates 2001.a ning on aidanud tuua analüütikute konsensuse EPS kasvuootuse lati taaskord suhteliselt madalale. Thomson Reutersi kohaselt peaks S&P 500 firmade koondatud aktsiakasum kasvama mulluse baasil 2,9%, Factseti prognooside põhjal aga isegi kõigest 0,7%.

    Euroopas lükatakse täna käima kahepäevane rahandusministrite kohtumine, mille raames oodatakse kinnitust Kreeka järgmise laenueraldise väljastamiseks. IMFi kohaselt on küll troika saavutanud viimastel päevadel Kreekaga läbirääkimistes edusamme, kuid lõpliku kokkuleppeni pole veel jõutud ning endiselt loodetakse, et midagi suudetakse saavutada viimasel hetkel. Makrouudistest avaldatakse mitmel pool maikuu tööstustoodangu muutuseid (Saksamaal täna, Suurbritannias teisipäeval, Itaalias ja Prantsusmaal kolmapäeval ning terve eurotsooni oma reedel).

    Tänane makrokalender:
    09.00 Saksamaa kaubandusstatistika (mai)
    09.30 Prantsusmaa keskpanga ettevõtete kindlustunde küsitlus (juuni)
    13.00 Saksamaa tööstustoodangu muutus (mai)
    13.00 Portugali tööstustoodangu müük (mai)
    22.00 USA tarbijatele väljastatud krediidi muutus (mai)

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel 0,1% kõrgemal. Euroopa on avanemas ca 0,8% jagu plusspoolel.
  • Saksamaa kaubandusbilansi ülejääk oodatust märksa väiksem, kuna import oli prognoositust tugevam ja eksport samal ajal nõrgem.
  • FT kirjutab sellest, kuidas USA valitsuse võlakirjahindade langus ja yieldid tõus on pühkinud ära suure osa USA pankade realiseerimata kasumist. Kui FEDi andmetel oli pankade turvalisema varaklassiga portfellide realiseerimata kasum aasta alguses 40 miljardit dollarit, siis nüüdseks on see kukkunud 6 miljardi peale. Uue regulatsiooni kohaselt ei jookse see õnneks kasumiaruandesse (isegi kui ei kavatseta aegumiseni hoida), vaid mõjutab vaid omakapitali. Teisalt peaksid pangad jällegi võitma netointressitulu pealt, kuna laenude eest on võimalik küsida kõrgemat määra.
  • Tulles korraks tagasi Saksa kaubandusstatistika juurde, siis aasta baasil oli impordi muutus (valge joon) taas negatiivne (aprills +1,8%) ja ekspordi YoY tempo (oranž) tuli aprillis +3,1% pealt -3,2% peale. Aprilli täiendav tööpäev ilmselt muutis selle kuu näitajaid veidi positiivsemaks ja sestap oli mais nõnda selge tagasikäik eelmise kuuga võrreldes.
  • Prantsuse keskpanga küsitluse kohaselt tundsid kohalikud ettevõtted ennast veidi kindlamalt juunis (kõrgeim näitaja alates 2011.a septembrist)

    Bank of France Business Sentiment (Jun) in at 96 versus 94 prior.
  • Konkurentsitiheda nutitelefoni turu üks suuremaid ohvreid HTC ei suutnud oma paljulubava HTC One mudeliga loodetud pööret majandustulemustesse tuua ning aktsia täna -7% all Taiwani börsil. Teise kvartali auditeerimata puhaskasumiks kujunes 1,25 miljardit Taiwani dollarit vs oodatud 2,0 miljardit. Nokia raporteerib 18. juulil ja Apple 23. juulil.

  • näide sellest, kuidas täna oodatava Alcoa Q2 EPSi ootus on viimase poole aastaga kukkunud tänaseks 0,06 dollari peale

  • Saksamaa maikuu hooajaliselt korrigeerimata tööstustoodang kahanes mulluse baasil -1,0%, mida oli oodatud -0,5% asemel poole enam. Aprillis aastapõhine kasv 0,9%.
  • Portugali tööstustoodangu müük vähenes mais YoY -1,2% (aprillis +2,7%)
  • Tarbijatele väljastatud krediidi kasv oodatust suurem. Kui tavaliselt on andnud kogu kasvu õppe- ja autolaenud, siis sedapuhku tuli 6,6 miljardit dollarit sellest isegi krediitkaardivõla arvelt.

    Consumer Credit $19.6 bln vs $13.2 bln Briefing.com consensus; Prior $11.1 bln


  • Juuni alguse 0,11 dollari suuruse Q2 EPS ootuse suhtes oleks selge allajäämine olnud, kuid õnneks suudeti viimase kuu jooksul vajalikud korrektuurid teha ja ongi positiivne üllatus olemas. Aktsia hetkel +1,9% järelkauplemise ajal.

    Alcoa prelim $0.07 vs $0.06 Capital IQ Consensus Estimate; revs $5.85 bln vs $5.83 bln Capital IQ Consensus Estimate
    Alcoa 2013 Forecast of 7 percent global aluminum demand growth reaffirmed

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon