Börsipäev 9. juuli - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 9. juuli

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Investorite usk aktsiaturgu on hakanud uuesti taastuma pärast seda, kui QE potentsiaalne vähendamine suuremat kõlapinda leidis. Väiksemaid nõrkushetki kasutatakse ostudeks ning see loob juba tuttava esimest poolaastat domineerinud atmosfääri, kus turuosalised otsivad võimalust pikaks minna ja ei näe väga põhjust aktsiaid müüa. Aktsiaturule oli eile toeks ka USA valitsuse võlakirjade tulususte langus, kui 10a paberi yield tuli alla 10 baaspunkti võrra 2,63% peale.

    Päris hästi näitab kiiresti taastunud riskiisu väiksematest USA ettevõtetest koosnev Russell 2000 indeks, mis tegi juuni lõpus küll ehmatavalt kiire korrektsiooni ja pani hetkeks mõtlema, kas suveperiood ja ebakindel majanduslik keskkond toovad ikkagi kaasa soovi tõsta portfellis suuremate ja kaitsva iseloomuga sektoritest pärit ettevõtete osakaalu, kuid nagu näha, siis täna kaupleb indeks juba uutel ajaloolistel tippudel.

    Russell 2000 indeks


    Euroopas põrkas Stoxx 600 indeks pärast reedest langust 1,4%, kuigi ega makrouudiste põhjal selleks väga põhjust polnud (Saksamaa maikuu tööstustoodang kahanes kuu ja aasta baasil -1,0% ehk oodatust kaks korda enam). Kuid eks mängus ole tihti palju muid tegureid nagu näiteks Euroopa Keskpanga eelmise nädala sõnum ja kindlasti pälvib paljude tähelepanu ka fakt, et Euroopa börsid on USA kõrval olnud viimasel ajal suurema müügisurve all, mis muutnud valuatsioonid siinpool Atlandit atraktiivsemaks.

    Sentimenti võis aidata parandada ka poliitilise olukorra paranemine Portugalis ning Euroopa rahandusministrite poolt kinnituse saanud 6,8 miljardi euro suurune laenueraldis Kreekale, mis peaks aitama viimasel kuni oktoobrini elus püsida. Sellest summast saab Kreeka juulis kätte 2,5 miljardit eurot, mis aitab kenasti katta 2,17 mld eurose võlakohustuse aegumist augustis, kuid riigil tuleb eelnevalt antud lubadusi varade müügi ja avaliku sektori töötajate koondamise osas täita ning initsiatiivi tuleb näidata juba 19. juuliks.

    Tulles tänase päeva juurde, siis kalender jääb suhteliselt õhukeseks, kui Suurbritannia avaldab oma maikuu tööstustoodangu muutuse ja USAs näeme, milliseks kujunes väikeettevõtete optimism juunis.

    09.45 Prantsusmaa keskvalitsuse eelarvetasakaal (mai)
    10.00 Ecofin kohtumine
    11.30 Suurbritannia tööstustoodang (mai)
    14.30 USA väikeettevõtete kindlustunde indeks (juuni)

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel 0,4% kõrgemal. Euroopa on alustamas 0,3% plusspoolel.
  • Hiina juunikuu inflatsioon tõusis aasta baasil 2,7%ni, mis oli nelja kuu kõrgeim tase (mais 2,1%). Tuuminflatsioon püsis stabiilsena 1,7% juures, kuid olulise tõusu andis headline numbris just sealiha kallinemine. Kuue kuu inflatsioon on siiani olnud 2,4%, mis jääb siiski madalamaks võrreldes keskpanga poolt terve aasta sihiks seatud 3,5%st.

  • Tesla pullidele siit ehk veidi lisajõudu

    Tesla Motors (TSLA) to join Nasdaq-100 beginning July 15; replaces Oracle (ORCL)
  • Soome SKP, mis kahanes esimeses kvartalis aasta baasil 2,1% võrra, näib edasi nõrgenevat. Aprillikuu SKP indikaator viitab, et sisemajanduse kogutoodang vähenes mullusega võrreldes tervelt -4,2% (märtsi näit revideeriti -0,4% pealt -1,0% peale).
  • Prantsusmaa keskvalitsuse eelarvepuudujääk liigub edasi suuremana, kui see on olnud eelevatel aastatel (mais -72,6 miljardit eurot vs -69,54 miljardit 2012.a samal ajal ja -68,37 mld 2011.a mais). Tõsi, 2009.a võrreldes on näha vähenemist.


    Kulud näivad ka kuhjuvat rekordilises tempos
  • Suurbritannia maikuu tööstustoodangu langus arvatust suurem

    UK Industrial Production (May) in at 0.0%M/M and -2.3%Y/Y versus 0.2%M/M and -1.5%Y/Y expected and -0.1%M/M and -1.4%Y/Y prior (rev. lower).
  • Pilk Soome. Hästi läheb.
    Kansantalouden tuotanto supistui huhtikuussa roimasti. Työpäiväkorjattuna miinusta tuli 4,2 prosenttia edellisvuoden vastaavasta kuukaudesta.
    http://www.kauppalehti.fi/etusivu/talous+romahti+4,2+prosenttia+huhtikuussa/201307456427
  • USA väikeettevõtete kindlustunde indeks tuli juunis veidi alla. Võimalik, et selle taga võib olla keskpangaga seotud määramatus ja intresside kerkimine võlakirjaturgudel.

    USD NFIB Small Business Optimism (JUN). ACTUAL: 93.5. Expected: 94.9. Prior: 94.4.

  • Nii nagu Lagarde vihjas:

    IMF CUTS 2013 GLOBAL GROWTH FORECAST TO 3.1% FROM 3.3% IN APRIL
    IMF CUTS 2013 U.S. GROWTH FORECAST TO 1.7% FROM 1.9% IN APRIL
  • S&P toob Itaalia krediidireitingu allapoole

    REPUBLIC OF ITALY CUT TO BBB FROM BBB+ BY S&P

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon