Balti börsid 10. juuli - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Balti börsid 10. juuli

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Tänu blokkidele Tallinkis (-0,1%) ja Olympicus (-0,6%) oli eile Baltikumis üpriski aktiivne päev, kui käibenumbrit vaadata. Kokku vahetati aktsiaid ligi 1,9 miljoni euro eest, millest nimetatud blokid moodustasid 1,3 miljonit ehk siis üle 2/3. Tallinn lõpetas ainsa börsina madalamal 0,2% jagu, Vilnius oli sama palju plussis ning Riia börs oli koguni +2% tänu Grindeksile (+2,7%), Lascole (+2,4%) ja lisanimekirjas olevatele madala likviidsusega aktsiatele (päeva suurim tõusja oli seekord Liepājas metalurgs koguni +49,8%-ga).

    Sarnaselt Tallinkile ja Olympicule olid ka teised rohkem vahetatud aktsiad punases või nullis: Silvano -0,4%, Tallinna Vesi 0%, Tallinna Kaubamaja (blokk) ja Apranga mõlemad -0,4%. Lisanimekirjast liigutati hoolega Järvevana (sulgus -1,6% ja 0,6 euro peal). Eile hommikul lõppreal korraliku II kv müügi avaldanud Premia Foodsiga väga aktiivselt ei kaubeldud ja lõpetas 1% kõrgemal.

    Täna on Silvano FG ex-kuupäev ehk täna ei ole enam õigust dividendile ja kapitalitagastusele.
  • .......täna ostetud Silvano aktsiatel............
  • vums
    .......täna ostetud Silvano aktsiatel............

    ... täna BÖRSILT ostetud Silvano aktsiatel...
    Oma kontode vahel võid Sa ka hiljem keerutada.
  • Eestis kasvas mais kaupade eksport 6% ja import jäi samale tasemele võrreldes eelmise aasta maikuuga. Kaubavahetus oli siiski puudujäägis (54 mln eurot). Eksport kasvas kõikidesse peamistesse sihtriikidesse peale Saksamaa. Allikas: http://www.stat.ee/65173
  • jahe
    vums
    .......täna ostetud Silvano aktsiatel............

    ... täna BÖRSILT ostetud Silvano aktsiatel...
    Oma kontode vahel võid Sa ka hiljem keerutada.


    ... täna NASDAQ OMX Tallinna börsilt (asutamisaegne nimi Tallinna Väärtpaberibörs) on Tallinnas tegutsev väärtpaberibörs, mida peab NASDAQ OMX Tallinn. Tallinna börsi üldindeks on OMX Tallinn, millesse kuuluvad kõik põhi- ja lisanimekirja aktsiad. Indeks iseloomustab kõigi noteeritud aktsiate hindade keskmist muutust võrreldes 1996. aasta 3. juuni tasemega (algväärtus 100 punkti) ostetud Silvano aktsiatel ....
  • Juured, asjalik märkus. (:

    Tegelikult ma vihjasin asjaolule, et enne nimekirja fikseerimist saab kahe päeva jooksul oma maksukohustust kohendada. Seal on oma nüansid, aga keda huvitab, nuputab ise välja.
  • Ka Eestis ja Leedus tegutsev Soome kinnisvarahaldaja Citycon avaldas täna hommikul II kv tulemused, aktsia hetkel kerged 0,4% madalamal. Link börsiteatele:
    https://newsclient.omxgroup.com/cdsPublic/viewDisclosure.action?disclosureId=564811&lang=en
  • jahe
    Juured, asjalik märkus. (:

    Tegelikult ma vihjasin asjaolule, et enne nimekirja fikseerimist saab kahe päeva jooksul oma maksukohustust kohendada. Seal on oma nüansid, aga keda huvitab, nuputab ise välja.


    Ootoot, hea jahe, selgita mulle täpsemalt palun. Kuidas? :)
  • 2 erinevat isikut, nt era ja jur või era ning era. Tehingu hinnaks viimane teadaolev börsihind. Eetiline õiguspärasus kahtlane.
  • Kui austatud jahe peab silmas seda asjaolu, et Eesti juriidilise isiku kaudu investeerides ja teisest Eesti ettevõttest dividende võttes tuleks nagu üks täiendav kord lisaks tulumaksu maksta ja vihjab võimalusele, et siis sellise olukorra tekkimise vältimiseks saab aktsiaid dividendi saajate nimekirja fikseerimise hetkeks ajutiselt füüsilise isiku kontole siirata, siis tegelikult ei päästa siin kohal juriidiliselt midagi ja MTA näeb seda kas fiktiivse tehinguna või siis tehinguna seotud isikute vahel ja lajatab tulumaksu nõudega ikka lagipähe ning lisaks seavad skeemis osalevad juriidiline ja füüsiline isik oma tegevuse mitmeks aastaks MTA mikroskoobi teravdatud tähelepanu alla ja võivad saada ka karistusõiguslike sanktsioonide rakendamise sihtmärgiks.

    Sama jutt ka kahe füüsilise isiku vahelise tehingu kohta maksuvaba miinimumiga manipuleerimise ja maksuoptimeerimise katse kohta.

    Täiesti ümargune JOKK lahendus, kus MTA hammas mitte kuidagi peale ei hakka, oleks olnud juriidilisel isikul aktsiad hiljemalt cum-dividend päeval turutingimustel ja tellimusraamatu automaatse sobitamisega turgu müüa ja ex-dividend päeval või hiljem turutingimustel tagasi osta.

    Muid võimalikke improviseeritud skeeme oma rikutuse tasemelt nagu kohe pähe ei turgata. Kui on välja pakkuda mingi teist sugune eriti raju skeem, siis ajugümnastika seisukohalt võtaks selle hea meelega analüüsimisele :)
  • Tankist_007, iva on väärtuspäevade erinevuses: kui börsil on kauplemine T+3, siis börsiväliselt saab teha ka T+0-ga.
  • jahe, aga Sinu välja toodud T+0'ga kaasneb enamasti ja seega ka eeldatavasti määratud vastaspool, mille puhul on võimalik MTA'l apelleerida seotud isiku või fiktiivse tehingu tunnustele, aga autoomaatse sobitamisega turu tingimustel tehingu anonüümsele teisele poolele müües langeb fiktiivse tehingu ja ka seotud isikuga tehingu sõlmimise kooseis iseeneslikult ära.

    Juhul kui MTA tuvastab määratud vastaspoolega tehingutega aktsiate edasi-tagasi liikumise cum-ja ex-dividend päevade ümber ja sellega seoses ilmneb tehingute vastaspoolte suhtes mingi summaarne maksusoodustuse realiseerimine tulenevalt tehingutest, siis lajatab MTA maksuotsusega nii, et tolmab. Ja tõesta siis bürokraatidele, et Sa ei ole maksupettur.

    jahe, Sinu maksuoptimeerimise skeem ei ole igast võimalikust ja võimatust suunast vaadates JOKK ning seega ka mitte kuuli/veekindel ja võib osutuda ootamatult äratõestatavaks maksupettuseks.

  • jahe, või mõtlesid Sa hoopis seda, et nn moraalsed värdjad saaks alainformeeritud isikutele sellega koti pähe tõmmata, et ostaks neilt börsi ex-dividend päeva järgselt juba netoväljamakse võrra korrigeeritud börsi turuhinnaga aktsiaid, aga sätiks börsivälise tehingu väärtuspäeva nii, et dividend lisaks kätte saada. Ai-ai, nii ei tohi :) Või mida Sa täpselt mõtlesid?
  • Ma olen ennast üksildaseks moraalituse vastaseks Don Quijoteks pidanud, aga Sinu kõrval olen ma poisike. Siinseid kuulsusrikkaid tõpraid olen ma ainult teki all julgenud "moraalseteks värdjateks*" sõimata, kuid Sina lajatad otse ja ausalt.
  • Mul jäi ikka ähmaseks, kas Sa mõtlesidki siis seda viimast kirjeldatud skeemi või siis rohkem seda esimest skeemi või on Sul äkki ikka mingi kolmas päevavalgest hämaram võimalus mõttes mõlkumas? :)

    PS! Kas Sind ennast on siis nii moodi kotitud, et oled olnud sunnitud teki alla varjuma? :/
  • Oh poisid, poisid. Keerutamine pole ostmine.
  • Ega siis raha ostmisega tehta! Ikka müümisega, ikka müümisega.(:

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon