Börsipäev 10. juuli - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 10. juuli

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Turud jätkasid eile positiivses meeleolus kauplemist, trotsides mitmeid negatiivsemaid uudiseid. S&P 500 indeks lõpetas sessiooni 0,7% kõrgemal, Stoxx 600 indeks kerkis 0,8%.

    Makrouudiseid jagus eilsesse päeva vähe, küll aga otsustas IMF langetada globaalse SKP tänavust kasvuprognoosi 3,1% peale (aprillis oodati 3,3%) ning järgmise aasta ootust 4% pealt 3,8% peale, tuues peamise põhjusena välja aeglasemat kasvu arenevates riikides ja süvenevat majanduslangust eurotsoonis. USA puhul prognoositakse SKP kasvu sel aastal 1,7% võrra ning 2,7% tuleval aastal, mis mõlemad on 0,2 protsendipunkti jagu madalamad võrreldes aprilli ootustega. Hiina 2014.a majanduskasvu prognoos kärbiti 0,6 protsendipunkti võrra 7,7% peale (konsensus endiselt 8,5%) ja Brasiilia oma 0,8 protsendipunkti jagu 3,2%le.

    Samuti suudeti üsna ükskõikseks jääda Standard & Poor’si otsuse peale, mille kohaselt toodi Itaalia krediidireiting ühe pügala võrra madalamale BBB peale, mis on veel vaid kahe sammu jagu kõrgem rämpsvõlakirja staatusest. Põhjusena toodi välja majandusolukorra edasine halvenemine, mida osalt ajendab jäikus tööjõu- ja kaubaturul. Reitinguagentuur ootab Itaalia sisemajanduse kogutoodangu tänavuseks languseks -1,9% (märtsis oli see veel -1,4%) ning prognoosib 2014.a 0,5% kasvu. Reitingu väljavaade jäeti negatiivseks, mis tähendab 33% tõenäosust, et seda langetatakse tänavu või järgmisel aastal veel.

    Hiina on öösel raporteerinud oma juunikuu kaubandusstatistika ja ega sealgi midagi rõõmustavat pole. Eksport kahanes aasta baasil -3,1% vs oodatud +3,7% (mais 1,0%) ja import vähenes -0,7% vs oodatud 6,0% (mais -0,3%). Hiina võimud on viimastel kuudel üritanud muuta kaubandusstatistikat võimalikult tõeseks, kuna eelnevalt raporteerisid ettevõtted maksukulu vähendamiseks võltsarveid kaubale, mida väidetavalt transporditi läbi Hongkongi. Kuid kui aprillis võis see üllatuseks olla, siis juuni numbrites peaksid analüütikud seda juba arvestama ning tänased numbrid peegeldavad siis juba rohkem nii nõudluse vähenemist eksporditurgudel kui ka kodumaal.

    Hiina ekspordi (valge joon) ja impordi (oranž) aastapõhine muutus


    Hiina nõrka kaubandusstatistikat seeditakse täna ilmselt pikemalt, kuid tähelepanu võivad pälvida veel Prantsusmaa ja Itaalia tööstustoodangu numbrid ning hilisõhtune FOMC juunikuu kohtumise protokoll ja Ben Bernanke kõne teemal: “The Policy Record, Lessons Learned and Prospects for the Future”, mis võivad tuua QE võimaliku vähendamise teemana taas lauale.

    09.45 Prantsusmaa tööstustoodangu muutus (mai)
    11.00 Itaalia tööstustoodangu muutus (mai)
    17.00 USA hulgimüügi varud (mai)
    21.00 FOMC juuni kohtumise protokoll
    23.10 Ben Bernanke kõne

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel -0,1% punases, Euroopa on alustmas nulli lähedal.
  • Prantsusmaa tööstustoodang kasvas mais aastaga 0,4%, samas kui analüütikud prognoosisid -0,2% langust (aprillis oli YoY tempo -0,5%)
  • Hiina peaminister Li Keqiangi leiab, et senine makro on olnud aktsepteeritav. Lisaks vihjab natuke sellele, et valitsusel pole vajadusel probleemi reformimeelsust vähendada ning majanduskasvu täiendavate investeeringutega toetada.

    "As long as the economic growth rate, employment and other indicators don't slip below our lower limit and inflation doesn't exceed our upper limit, (we'll) focus on restructuring and pushing reforms," Mr. Li said.
  • Itaalia tööstustoodang kahanes mais aastaga -4,2% vs ooodatud -4,8% (aprillis -4,7%)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon