Börsipäev 12. juuli - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 12. juuli

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Pärast juunikuu korrektsiooni on USA turgude taastumine olnud suhteliselt ebalev ning kui eelturul näidatigi tugevat plussi, siis tavaliselt ei suudetud seda sessiooni jooksul väga hoida. Eilne päev aga osutus erandiks ja kõige hämmastavam on selle juures asjaolu, et juuni põhjadest oli S&P 500 indeks eelnevalt rallinud juba ligi 6%. Esiteks näitab see, et Ben Bernanke kolmapäevast kommentaari võeti tõsisemalt kui oleksin ise osanud oodata ning teiseks kinnitab taaskord, et odav raha on investorite suurimaks motivaatoriks.

    Nii S&P 500 kui Dow Jones juhatati üle protsendiste tõusudega uute tippude juurde (Nasdaq kõrgeimal tasemel alates 2000.a mullist). Indeksite YTD tootlused seega tänaseks eurodes mõõdetuna ca 19% ning nüüd võib vist juba üsna suure veendumuse juures öelda, et sell-in-may-and-go-away pole tänavu paika pidanud nõnda nagu eelnevatel aastatel.

    S&P 500 indeks


    Esmakordselt töötu abiraha taotlenud inimeste arv kasvas USAs läinud nädalal 16 tuhande võrra 360 tuhande peale, mida oli rohkem kui analüütikute prognoositud 340 tuhat. Andmeid väljastava valitsuse üksuse sõnul kipuvad juuli esimesed nädalad olema volatiilsed seoses autotehaste ajutiste sulgemisega, millele lisaks võis mõju avaldada ka 4. juunil tähistatud iseseisvuspäev. Sestap võib kuluda paar nädalat, enne kui taotluste taseme kohta õiglasema pildi saame.

    Euroopas jäi börsipäev mõnevõrra tagasihoidlikumaks, kui Stoxx 600 indeks ei suutnud esimeses tunnis saavutatud tippu säilitada ning lõpetas vaid 0,6% plusspoolel. Teatud muremõtteid tekitab endiselt Kreeka, kes on mõneks kuuks välisrahaga finantseeritud, kuid juba sügisel tuleb hakata lappima järgmise paari aasta mitme miljardi euro suurust fiskaalauku. Samal ajal näitas aga aprillis rekordilise 26,9%ni tõusnud tööpuudus, et aastaid kestnud majandussurutis ei taha kuidagi leeveneda ning sellises keskkonnas täiendavate kärbete elluviimine pikendaks ühiskonna kannatusi veelgi.

    Samuti ei taha vaibuda kuidagi tolm Portugali ümber ning kasvanud määramatusest oli ka reaktsioon sealsel aktsiaturul vastupidiselt ülejäänud Euroopale negatiivne (PSI-20 indeks -2,0%). Poliitilisel maastikul näis kõik taas paika loksuvat, kui eile teatas president Anibal Cavaco Silva ootamatult, et soovib näha koalitsiooni ja suurima opositsioonipartei vahel koostöö kokkuleppe sõlmimist kuni järgmise aasta suveni, mil võiksid toimuda erakorralised valimised. Kuna järgmise aasta kevadel lõppeb praegune kolmeaastane finantsabipakett, ei oskaks keegi öelda, milline oleks uue valitsuse motivatsioon reformidega jätkamisel ja kas see hirmutaks ka investoreid, mis lõpuks sunniks troika käest uuesti raha küsima.

    Tulles tänase päeva juurde, siis Euroopas võiks tähelepanu pälvida eurotsooni maikuu tööstustoodang ja USAs Michigani ülikooli tarbijate juuli kindlustunde indeks. Enne USA turu avanemist avaldavad oma majandustulemused esimesed kaks panka JPMorgan ja Wells Fargo. Esmaspäeva varahommikul tuleb üsna palju olulist statistikat Hiinast: teise kvartali SKP, juuni tööstustoodang ja jaemüük.

    12.00 Eurotsooni tööstustoodang (mai)
    16.55 Michigani ülikooli tarbijate kindlustunne (juuli)

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel -0,1% madalamal, Euroopa on avanemas 0,2% kõrgemal.
  • Standard & Poor's kinnitab Sakamaa AAA reitingut ning tõstab Iirimaa väljavaate stabiilse pealt positiivse peale.

    S&P affirms Germany AAA rating, with a stable outlook
    S&P changes its Ireland outlook to positive from stable
    S&P says Ireland could cut the government debt faster than expected.
  • Samal ajal kui Hiina peaminister räägib vajadusest majanduskasvu stabiliseerida, siis rahandusministri Lou Jiwei sõnul võib kasv edasi aeglustuda ja tundub, et see oleks tema arvatas talutav. Via Bloomberg

    “We don’t think 6.5 percent or 7 percent will be a big problem,” Lou said at a press briefing in response to a question on whether there’s a limit on slower growth that officials will tolerate. “It’s difficult to give you a limit. But from the data we have, we have the confidence.”

    He said, “please don’t forget that our expected GDP growth rate this year is 7 percent.” Lou said “there won’t be much of a problem to meet our expectations this year.”

  • Eurotsooni mai tööstustoodang kahanes mullusega võrreldes -1,3%, mis oli oodatud (aprillis -0,6%)
  • JPMorgani headline oodatust parem

    JPMorgan Chase prelim $1.60 vs $1.44 Capital IQ Consensus Estimate; revs $25.21 bln vs $25.04 bln Capital IQ Consensus Estimate
  • Rääkides USA tööjõuturu taastumisest on ilmselt paljud harjunud nägema järgnevat graafikut, millelt ilmneb, et tööturu taastumine on võrreldes varasemate majanduslangustega kulgemas väga aeglaselt. Kuid Harvard Business Review toob välja, et kuigi antud graafiku aluseks olevad BLS (Bureau of Labor Statistics) andmed ulatuvad 1947. aastani, on olemas ka andmeid varasemate aastate kohta National Bureau of Economic Research vahendusel. Seega on koostatud sarnane joonis suure depressiooni andmetega ja võrreldud seda praeguse tööturu olukorraga, mille kõrval praegune olukord ei tundugi nii hull.
  • Ja Wells Fargo tulemused ka väljas

    Wells Fargo prelim $0.98 vs $0.93 Capital IQ Consensus Estimate; revs $21.4 bln vs $21.19 bln Capital IQ Consensus Estimate

  • UPSilt kasumihoiatus, aktsia eelturul -3%, FedEx sümpaatiast -1,8%.

    UPS SEES 2Q EPS $1.13, EST. $1.20
    UPS SEES YEAR ADJ. EPS $4.65-$4.85, SAW $4.80-$5.06, EST. $4.98
  • Portugali 10a yield täna 90bps üleval mitme kuu tippudel

  • Tarbijate kindlustunne pisut alla ootuste

    U. of Michigan Confidence (JUL P): ACTUAL: 83.9, EXPECTED: 84.7, PRIOR: 84.1.
  • Boeing shares lower by 3% following headlines of a fire on a BA 787 at Heathrow Airport

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon