Börsipäev 31. juuli - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 31. juuli

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Investorid on nüüd juba mõnda aega oodanud suuremat selgust selles osas, millist plaani FED sepitseb ja kuna majandust kirjeldavad indikaatorid pole ka kuigi suureks katalüsaatoriks olnud, siis on USA suuremad indeksid viimased pool kuud sisuliselt külgsuunas triivinud ja erandiks polnud ka eilne päev, mil S&P 500 indeks sulgus ilma muutuseta. Euroopas lõpetas Stoxx 600 sessiooni 0,1% plusspoolel.

    Euroopast jõudis eile meieni info, et värskete küsitluste kohaselt tunnevad nii Saksamaa kui ka terve eurotsooni tarbijad ennast veidi kindlamalt võrreldes eelneva kuuga, mis on kooskõlas muude paranevate majandusnäitajatega ja annab lootust, et teine poolaasta saab tõepoolest olema piirkonna jaoks parem kui esimene pool. Hispaanias avaldati teise kvartali SKP muutus, mis näitas kvartali baasil ootuspärast -0,1% langust. Sama riigi valitsuse eelarve puudujääk ulatus aga juuni seisuga 40 miljardi euroni, mida oli eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 3,6 miljardi euro võrra vähem.

    USAs peegeldas S&P/Case-Shilleri majade hinnaindeks mais 1,0% kasvu võrreldes eelmise kuuga, mis oli küll viies järjestikune üle üheprotsendise tõusuga kuu, kuid kasv aeglustus aprilli 1,7% pealt ning analüütikud lootsid samuti veidi suuremat tõusu (+1,4%). Tarbijate kindlustunne alanes juulis 1,8 punkti võrra 80,3 punkti peale, mis osutus punkti võrra kehvemaks võrreldes konsensuse ootusega. Kindlamalt tuntakse ennast nii tööturu tingimuste kui üldisemalt jooksva olukorra suhtes, kuid märkimisväärne oli ootuste indeks alanemine 6,4 punkti 84,7 punkti peale.

    Vaadates otsa täna avaldatavale makrostatistikale, siis Euroopas antakse ülevaade tarbijate kulutustest Saksamaal, Prantsusmaal ja Hispaanias. Lisaks saame teada värskemat statistikat tööturu kohta nii Saksamaal, Itaalias kui terves eurotsoonis üldisemalt. Kuid suurema fookuse all on tõenäoliselt USA, kus reedese tööjõuraporti ootuses jälgitakse hoolega ADP küsitluse tulemust erasektoris lootud töökohtade osas ning õhtupoole selgub FOMC kahepäevase kohtumise tulemus, kuigi seekord pressikonverentsi ei toimu ja liikmete diskussioonist saame täpsemat informatsiooni alles mõne nädala pärast, kui avaldatakse istungi protokoll.

    09.00 Saksamaa jaemüük (juuni)
    09.45 Prantsusmaa tarbijate kulutused (juuni)
    10.00 Hispaania jaemüük (juuni)
    10.55 Saksamaa töötute arvu muutus ja töötuse määr (juuli)
    11.00 Itaalia töötuse määr (juuni)
    12.00 Eurotsooni tarbijahinnaindeks (juuli)
    12.00 Eurotsooni töötuse määr (juuni)
    15.15 USA ADP tööturu küsitlus (juuli)
    15.30 USA teise kvartali SKP ja selle näitaja tagantjärgi revideerimine kuni aastani 1929
    16.45 USA Chicago töötleva tööstuse küsitlus (juuli)
    21.00 USA FOMC intressimääraotsus

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel ilma muutuseta.
  • Jaapani töötleva tööstuse PMI indikeeris juulis aktiivsuse aeglasemat kasvu, kui indeks alanes 28 kuu tipust 1,6 punkti võrra 50,7 punkti peale.


    Markiti kommentaar:

    “After a promising Q2, Japan’s manufacturing expansion slowed in July. The decelerating growth of output and new orders, combined with falling employment, painted a less encouraging picture than that indicated by previous surveys. Nevertheless, July marked the fifth consecutive month of expansion in the manufacturing sector.
    “The weakness of the yen continued to act as a mixed blessing for Japanese producers; with exporters benefiting from improved international competitiveness, but importers suffering as their input costs continued to rise.”
  • Saksamaa juuni jaemüük osutus oodatust nõrgemaks, kui aasta baasil oli muutus -2,8% vs prognooositud +0,5% (mais YoY +0,8%). Aga nagu näha, siis tegemist on üsna volatiilse näitajaga. EUR/USDis pole see hetkel mingit reaktsiooni esile kutsunud ning valuutapaar jätkab kauplemist -0,06% madalamal 1,3255 dollaril.
  • Prantsusmaa tarbijate kulutused kahanesid juunis aastataguse baasil -0,5%, mis osutus oodatud +0,1%st nõrgemaks (mais +0,7%). Kuu baasil oli langus -0,8% vs oodatud 0,0%.
  • Hispaania jaemüük kahanes juunis mulluse baasil -5,0% vs oodatud -4,7% (mais -4,5%)
  • Saksamaa töötute arv vähenes juulis seitsme tuhande inimese võrra, mis oli parem kui konsensuse oodatud nullmuutus. Töötuse määr püsis 6,8% peal.
  • Itaalia tööpuduus alanes juunis 0,1 protsendipunkti võrra 12,1% peale, osutudes konsensuse 12,3% ootusest paremaks.
  • Eurotsooni tööpuudus püsis juunis 12,1% peal (eelmise kuu oma revideeriti madalamale) ja inflatsioon püsis samuti muutumatuna 1,6% peal.

  • Bill Ackman on nüüd juba mõnda aega lasknud arvata, kuhu ta on teinud seni oma suurima ehk üle 2 mld USD investeeringu ning CNBC väitel on valituks osutunud Air Products and Chemicals .

    Air Products: Bill Ackman's Pershing Square takes 9.8% stake in APD costing $2.2 bln - CNBC

  • July ADP Employment Change 200K vs 175K Briefing.com consensus
  • USA SKP teises kvartalis parem kui kardeti, kuigi see alles esimene hinnang

    Q2 GDP- Advanced +1.7% vs +1.1% Briefing.com consensus

  • Täna avaldas SodaStream (SODA) oma teise kvartali tulemused, mis olid konsensuse oodatust kõrgemad. Kasumiks aktsia kohta teenis SODA USD 0,74 ja käibeks saavutas USD 132,4 mld-it. Analüütikud ootasid kasumiks aktsia kohta USD 0,63 ja käibeks USD 129,72 mld-it . Ettevõtte käive kasvas 28,5% võrreldes eelneva aasta sama perioodiga.
    Olgu öeldud, et 46% turul kaubeldavatest SODA aktsiatest on lühikeseks müüdud.
    Eelturul kaupleb SODA USD 58,32 (+8,02%)
  • Mastercardi teise kvartali kasum ületas ootusi. Firma teatas täna kasumist $848 miljonit, $6,96 aktsia kohta. Käive kasvas 15% $2,1 miljardile, analüütikud olid oodanud kasumit $6,30 aktsia kohta müügitulu $1,9 miljardit juures.
    Hetkel kauplemas MA eelturul $622 (+3,42%)
  • Lakshman Achuthan: "Nagu Jaapanis, on USA vastus madalamale kasvule kvantitatiivne lõdvendamine, mis pole aga suutnud murda pikaajalise kasvutrendi vähenemist."
    Rohkem saab lugeda siit: Becoming Japan ning intervjuu Bloombergis: U.S. Recession Began in 2012, ECRI's Achuthan Says


    Allikas: Lakshman Achuthan, Economic Cycle Research Institute

  • FOMC pressiteates suurt midagi uut ei ole võrreldes eelmise kuu omaga, vahest deflatsiooniriskile juhitakse rohkem tähelepanu ja lisaks oli üks vastuvaidleja keskpanga senisele poliitikale hääletajate seas vähem.

    FED SAYS INFLATION 'PERSISTENTLY' BELOW 2% GOAL COULD POSE RISK
    FED SAYS ECONOMIC GROWTH WILL PICK UP FROM RECENT PACE
    FED REPEATS RATES 'EXCEPTIONALLY LOW' UNTIL JOBLESS AT 6.5%
    FED SAYS UNEMPLOYMENT WILL GRADUALLY DECLINE
    FED SAYS 'DOWNSIDE RISKS' DIMINISHED 'SINCE THE FALL'
    FED NOTES THAT MORTGAGE RATES HAVE RISEN SOMEWHAT
    FED SAYS IT IS PREPARED TO INCREASE OR REDUCE THE PACE OF PURCHASES
  • J. C. Penney: Weakness being attributed to rumor that CIT is cutting credit on JCP shipments due to business concerns

    JCP -9%

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon