Börsipäev 1. august - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 1. august

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • USA suuremad indeksid lõpetasid küll päeva ilma suurema muutuseta, ent päevasisene volatiilsus oli märksa suurem võrreldes sellega, mida oleme viimase nädala jooksul harjunud nägema. Põhiliseks teguriks oli FOMC, kelle kahepäevast istungit kokkuvõtvast pressiteatest üritati välja lugeda vihjeid, kui kõvasti lähiajal pedaalile vajutatakse. Nii S&P 500 kui ka Stoxx 600 indeksid sulgusid ilma muutuseta.

    Enne FOMC teadet jõuti makropoolel avaldada mitmeid olulisi uudiseid. Esmalt osutus USA teise kvartali majandus tugevamaks kui oodati, kasvades annualiseeritult 1,7% (prognoositi 1,0%), kuid seda aitas baasi korrigeerimine madalamaks (Q1 SKP kasvutempo revideeriti 1,8% pealt 1,1% peale). Aastataguse perioodiga võrreldes kasvas majandus 1,4%.

    Reedese tööjõuraporti ootuses mõjus üsna julgustavalt ADP küsitlus, mille kohaselt loodi USA erasektoris juulis 200 tuhat töökohta ehk 20 tuhande võrra arvatust enam (juunis 198K). Chicago PMI paranes küll juulis 0,7 punkti võrra 52,3 punkti peale, ent analüütikud lootsid näha tõusu 54,0 punktini.

    FOMC väga suuri muutusi oma pressiteates ei teinud, küll aga piisas paarist asjaolust, mis kallutasid turuosaliste arvamust lõdva rahapoliitika jätkumise kasuks. Esiteks hindas keskpank riigi esimese poolaasta majanduskasvu „tagasihoidlikuks“ kui see eelmisel kuul oli veel „mõõdukas“, mille valguses on FOMC liikmete SKP tänavused prognoosid ilmselt muutunud pisut liiga optimistlikuks, eeldades üle 3% majanduskasvu teisel poolaastal.
    Teiseks juhiti kinnisvarasektorit kommenteerides tähelepanu asjaolule, et hüpoteeklaenude intressid on pisut tõusnud ja kolmandaks toodi esimest korda välja ka murekoht, et pikemat aega alla 2% olnud inflatsioon võib majanduskasvu takistada. Deflatsiooniriski ja vajadust võidelda aktiivsemalt oma inflatsioonieesmärgi nimel on varasemalt välja toonud St Louisi president Bullard, mistõttu ei näinud enam teda vastu hääletamas FOMC otsusele.

    Kokkuvõttes kinnitab eilne pressiteade Bernanke viimaseid sõnavõtte, mille põhjal järeldasid turuosalised, et QE vähendamise tõenäosus on lähiajal pigem vähenenud. Kui siiani on turg jälginud rohkem tööturu statistikat, siis pakun, et lähikuudel omavad märksa suuremat kaalu ka inflatsiooniraportid, selleks et keskpank saaks septembris võlakirjade ostusid vähendama hakata nagu pooled investorid hetkel küsitluste kohaselt arvavad.

    Alloleval joonisel on kujutatud kahte USA tuuminflatsiooni mõõdikut (ilma toidu ja energiata): Consumer Price Index (valge joon) ja Personal Consumption Expenditure (oranž). Esimene põhineb fikseeritud osakaaludega toidukorvil, teine võtab arvesse asendusefekti, st tarbijate eelistuste muutust kui mõni kaup kallineb või odavneb. FED juhindub pigem PCEst, mis hetkel liigub ligi protsendipunkti jagu madalalamal 2% eesmärgist.



    Liikudes tänase päeva juurde, siis teatepulk antakse üle Inglise ja Euroopa keskpangale, kes avalikustavad oma intressimäära otsused. Turuosalised tahavad kannatamatult selgust saada, kui kaua mõlemad kavatsevad intressimäärasid ikkagi madalal tasemel hoida või millistest majandusindikaatoritest see sõltub, kuid Inglise keskpanga puhul on juba teada, et konkreetsemat infot on lubatud alles järgmisel nädalal koos inflatsiooniraportiga. Makro poolel avaldatakse mitmel pool Euroopas töötleva tööstuse lõplikud PMI indeksid, Lõuna-Euroopas ja UKs kuuleme juuli numbreid aga esimest korda. USAs on fookus töötutoetustel ja juuli ISM küsitlusel.

    10.15 Hispaania töötleva tööstuse PMI (juuli)
    10.30 Prantsusmaa töötleva tööstuse lõplik PMI (juuli)
    10.45 Itaalia töötleva tööstuse PMI (juuli)
    10.55 Saksamaa töötleva tööstuse lõplik PMI (juuli)
    11.00 Eurotsooni töötleva tööstuse lõplik PMI (juuli)
    11.30 Suurbritannia töötleva tööstuse PMI (juuli)
    14.00 Inglise keskpanga intressimäära otsus
    14.45 Euroopa Keskpanga intressimäära otsus
    15.30 Mario Draghi pressikonverents
    15.30 USA esmaste töötu abiraha taotluste arv
    15.58 USA Markiti koostatav töötleva tööstuse lõplik PMI (juuli)
    17.00 USA ehituskulutuste muutus (juuni)
    17.00 USA töötleva tööstuse ISM küsitlus (juuli)

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel 0,4% kõrgemal.

  • Öösel on Hiinas avaldatud töötleva tööstuse ametlik PMI number, mis vastupidiselt HSBC omale kerkis 0,2 punkti võrra 50,3 punkti peale, ületades sellega konsensuse 49,8 punktist ootust.
  • Siin on veel mõned tänased PMI numbrid

    Australia: AiG Manufacturing PMI — 42.0, down from 49.6
    South Korea: HSBC Manufacturing PMI - 47.2, down from 49.4
    Taiwan: HSBC Manufacturing PMI - 48.6, down from 49.5
    Vietnam: HSBC Manufacturing PMI - 48.5, down from 46.4
    Indonesia: HSBC Manufacturing PMI - 50.7, down from 51.0
    India: HSBC Manufacturing PMI - 50.1, down from 50.3
    Russia: HSBC Manufacturing PMI - 49.2, down from 51.7
    Ireland: Investec Manufacturing PMI - 51.0, up from 50.3
  • Vietnam: HSBC Manufacturing PMI - 48.5, up from 46.4
  • Hispaania töötleva tööstuse PMI tuli juulis pisut alla, langedes 0,2 punkti võrra 49,8 punkti peale (oodati 50,6 punkti).
  • Itaalia töötleva tööstuse PMI tuli juulis 50,4, mis oli parem kui juuni 49,1 ja oodatud 49,7 punkti
  • Saksamaa töötleva tööstuse aktiivsus isegi parem, kui esilalgne info näitas. Prantsusmaa oma 0,1 punkti võrra esialgsest nõrgem.

    Final Germany Manufacturing PMI hits 18-month high in July, posting 50.7 (earlier flash reading: 50.3), up from June’s 48.6
    Final France Manufacturing PMI rises from 48.4 in June to 49.7 in July. Output expands for first time in 17 months.
  • Eurotsooni töötleva tööstuse lõplik PMI varasemast näidust 0,2 punkti võrra parem ehk 50,3 punkti, mis näitab, et taastumine antud tööstusharus on jätkumas
  • Suurbritannia töötlevas tööstuses läks samuti juulis paremini kui arvati

    UK PMI Manufacturing in at 54.6 versus 52.8 expected and 52.5 prior
  • Inglise keskpank jättis baasintressi 0,5% peale, ega muutnud ka varade ostuprogrammi, mis oli ootuspärane. Forward guidance'i kohta antakse täpsemat infot 7. augustil.
  • Euroopa Keskpanga poolt samuti muutust baasintressis polnud
  • Chrysleri USA juuli müük oodatust veidi nõrgem

    CHRYSLER JULY U.S. VEHICLE SALES UP 11%, EST. UP 16%
  • USD Initial Jobless Claims. ACTUAL: 326K. Expected: 345K. Prior: 343K. Revised: 345K.
  • Fordi müük ka arvatust nati nõrgem

    Ford July sales +11%, Exp. +17%
  • Eilsetele Visa ja Mastercardi kukkumistele väike kommentaar. Visa oli päevasiseselt koguni -9,8%, kuid lõpetas -7,5% ehk viimase 3 kuu madalaimal tasemel:


    Mastercard avaldas eile tulemused ja oli tulemuste järgselt +3,8%, kuid kukkus siis -5,5% peale, taastus ja sulgus +1,5%:


    Mis siis juhtus? US District Court of Columbia kohtunik Richard Leon otsustas vastu tulla kaupmeestele ja leidis, et Föderaalreservi poolt 2010. aastal kehtestatud USA sisesed deebetkaardimaksete vahendustasud on siiski tühised ja seega need peaksid olema madalamad. Föderaalreservi 2010. aastal tehtud otsus oli eelkõige kasulik Visale, Mastercardile ja suurematele pankadele. Suuremad pangad, keda otsus samuti puudutaks kaudselt, langusega kaasa ei läinud.

    Eellooks nii palju, et praegused kaardimaksetasud kehtestati Föderaalreservi poolt 2010. aastal $0,21 peale tehingu kohta ehk madalamale, kui nad eelnevalt olid (Morgan Stanley analüütikute andmetel keskmiselt ca $0,44), kuid ikkagi oodatust ($0,12) kõrgemale. Järgmine istung on määratud 14. augustile ning siis selgub ka, mida otsustab teha Föderaalreserv – kas apelleerida, osaliselt apelleerida või nõustuda eilse otsusega.

    Deutsche Bank ja Morgan Stanley usuvad, et Föderaalreserv kaebab otsuse edasi, mis tähendaks, et järgmine oluline otsus lükkuks 6-12 kuu kaugusesse ja seniks jäävad kehtima praegused vahendustasud. Rohkem võiks antud kohtuotsus (ja seda puudutavad uudised) mõjutada Visa aktsiat, sest neil on tulevase kohtuotsusega seotud turust (signature debit & pin) ca 70% ja Mastercardil ülejäänud 30% Deutsche Banki hinnangul. Visal tuleb antud tehingutest ca 17-22% kogu tuludest ja Mastercardil 13-20%.
  • SPY saavutas siis täna hommikul oma kõigi aegade tipu- maagilise 1700 piiri
  • Rasmus, ülihea tähelepanek. Hea, kui selliseid seletusi tuleks ka tulevikus. Jõudu!
  • LinkedIn prelim $0.38 vs $0.31 Capital IQ Consensus Estimate; revs $363.7 mln vs $354.26 mln Capital IQ Consensus Estimate
    LinkedIn raises FY13 revs $1.455-1.475 mln vs $1.50 bln Capital IQ Consensus Estimate; raises FY13 EBITDA to $340-355 mln from $330-345 mln vs. $365 mln ests


    LNKD järekauplemisel 2,6% miinuses
  • stocker
    Rasmus, ülihea tähelepanek. Hea, kui selliseid seletusi tuleks ka tulevikus. Jõudu!


    Ühinen!

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon