Börsipäev 2. august - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 2. august

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • USA indeksitel õnnestus eile lõpuks oma kitsast koridorist välja rebida ning seda just pullidele soodsas suunas. Makrouudised olid mitmel pool maailmas valdavalt oodatust paremad, samal ajal aga lubavad suuremad keskpangad jätkuvalt oma rahapoliitikat väga lõdvana hoida, kuna nähakse mitmeid negatiivseid riske majandusele. S&P 500 indeks rallis 1,25% uue ajaloolise tipuni 1706,87 punkti peale ja Stoxx 600 indeks sulgus 1,2% kõrgemal.

    Eurotsooni töötlevas tööstuses jätkus juulis aktiivsuse paranemine, kui 17 liikmesriigi näitaja revideeriti 0,2 punkti võrra kõrgemaks 50,3 punkti peale, mis oli märksa parem võrreldes juunis registreeritud 48,8 punktiga. Soodsalt peaks tööstustoodangu statistikale lähiajal mõjuma ka Suurbritania PMI, mis hüppas juulis 1,7 punkti 54,6 punkti peale.

    Euroopa Keskpank jättis oma intressimäärad kõik samaks ja ka Mario Draghil polnud pressikonverentsil ka midagi uut lisada, korrates eelmise korra sõnumit, et intressimäärad jäävad praegusele või isegi madalamale tasemele püsima pikemaks ajaks, täpsustamata seejuures ajaperioodi. Keskpank ootab küll eurotsooni majanduse stabiliseerumist ja paranemist, kuid nende arvates leidub jätkuvalt mitmeid riske, mis võivad antud prognoosid aia taha saata.

    Inglise keskpank jättis samuti baasintressi ja varade ostuprogrammi mahu samaks, nentides veelkord, et 7. augustil avaldatavas inflatsiooniraportis tuuakse välja täpsem info, kui kaua või millest juhindudes plaanitakse intresse madalal tasemel hoida.

    Tugevat signaali USA tööturu taastumise kohta saatis möödunud nädala töötu abiraha taotluste kukkumine 19 tuhande võrra 326 tuhande peale, mis märgib madalaimat taset alates 2008.a jaanuarist. Töötleva tööstuse ISM indeks paranes aga juulis 4,5 punkti 55,4 punkti peale, osutudes oluliselt kõrgemaks võrreldes prognoositud 51,5 punktist. Uute tellimuste indeks tõusis 6,4 punkti 58,3 punktini ja tööhõive indeks 5,7 punkti 58,3 punktini. Eilne USA statistika peaks rääkima oluliselt parema tööjõuraporti kasuks, kui hetkel konsensuse prognoositud 185K (juunis 195K).

    Tänase makrokalendri fookuses on USA tööjõuraport
    10.00 Hispaania töötute arvu muutus (juuli)
    15.30 USAs väljaspool põllumajandussektorit loodud töökohtade arv (juuli)
    15.30 USA isiklike sissetulekute muutus (juuni)
    15.30 USA isiklike kulutuste muutus (juuni)
    17.00 USA tehaste tellimused (juuni)

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel 0,2% kõrgemal, Euroopa on avanemas 0,4% plussis.
  • Itaalia valitsuse eelarve defitsiit oli juulis -8,8 miljardit eurot, mis on oluliselt halvem kui eelmise aasta +1,8 miljardit ja ülemöödunud aasta +3,7 miljardit.
  • Hispaania töötute arv kahanes juulis -64,9 tuhande võrra, mis oli oodatud -75 tuhandest vähem (juunis -127,2K)
  • USA juuli annualiseeritud automüük oli 15,6 miljonit ühikut ehk oodatust ja juuni numbrist veidi vähem. Morgan Stanley toob välja, et allajäämise tingis eelkõige madalam müük autoparkidega suurklientidele seoses ajastamisega ja valitsuse puhul kulude vähendamisega aga see peaks järgnevatel kuudel normaliseeruma. Samas jaemüük püsis 7a kõrgeimal tasemel, mis on kokkuvõttes vähendanud materiaalselt autotootjate varusid. See peaks toetama hästi tootmist, kui peagi hakatakse salongidesse tarnima 2014.a mudeleid.
  • Eile pärast turu sulgumist avaldas OpenTable (OPEN) oma teise kvartali tulemused. Kasum aktsia kohta oli kolm senti kõrgem konsensuse oodatust ehk USD 0.50. Käibeks saavutas ettevõte USD 45.6 mld, mis oli 15.2% suurem võrreldes eelneva aastaga, kuid oli konsensuse oodatust väiksem. Kolmanda kvartali prognoos on konsensuse omast madalam, millest tulenevalt lõpetas aktsia järelturul 6.3% madalamal.
    OPEN hind eile turu sulgumisel USD 69.40
  • LinkedIn teatas eile peale turu sulgumist sissetulekust $0,38 aktsia kohta ja käibe tõusust 59,4% $363,7 miljonini, ületades analüütikute ootusi. Samuti näitas firma tugevaid külastajate kasvunumbreid, võrreldes aasta tagusega on unikaalsete külastajate arv tõusnud 45%. Lisaks korrigeeriti aastakäibe väljavaadet $1,43-1,46 miljardilt $1,455-1,475-le, jäädes siiski alla konsensuse $1,50 miljardile.
    Tulemuste järel tõstsid LinkedIn-i hinnaväljavaadet
    JPMorgan $207-lt $259-le
    Jefferies $215-lt $255-le
    Cantor Fitzgerald $170-lt $250-le

    Hetkel kauplemas LNKD eelturul $235,30 (+10,47%)
  • NFP healine ikkagi märksa nõrgem kui arvati. Kas FEDil võis mingi inf olla juba kolmapäeval, kui oma sõnastust veidi pehmendati?

    July Nonfarm Private Payrolls 161K vs 195K Briefing.com consensus; Prior 202K
    June Personal Income +0.3% vs +0.5% Briefing.com consensus
    July Nonfarm Payrolls 162K vs 175K Briefing.com consensus; Prior revised to 188K from 195K
    July Unemployment Rate 7.4% vs 7.5% Briefing.com consensus; June 7.6%

  • Tööjõus osalemise määr tuli ka 0,1 punkti võrra alla
  • Erko Rebane
    Inglise keskpank jättis samuti baasintressi ja varade ostuprogrammi mahu samaks, nentides veelkord, et 7. augustil avaldatavas inflatsiooniraportis tuuakse välja täpsem info, kui kaua või millest juhindudes plaanitakse intresse madalal tasemel hoida.

    Erko, vana teema: eesti keeles on majandusterminitel "baasintress" ja "intress" hoopis teine tähendus. Ka inglise keeles kasutatakse "interest rates" või lihtsalt "rates". Eesti keeles siis vastavalt kas "intressimäärad" ("-tasemed") või lihtsalt "määrad". "Interest" kõlaks inglise keeles tobedalt, ja just samamoodi kõlabki "intressid" eesti keeles.

    Ja näppude peal arvutades on "baasmäärad" ka veidi lühem sõna. Rääkimata korralikust kõlast ja sisust.
  • Nii tunnitasu kui ka keskmine töönädala pikkus tulid alla. Keskmise tunnitasu kasv aasta baasil 1,9%

    July Hourly Earnings -0.1% vs +0.2% Briefing.com consensus
    July Average Workweek 34.4 vs 34.5 Briefing.com consensus




  • David Rosenberg tõi juuli keskel välja ühe huvitava pointi, millele tänane oodatust nõrgem NFP pani mõtlema. Nimelt kui FED ei kavatse septembris QE mahtu vähendada, siis järgmine reaalsem võimalus oleks alles detsembris, kuna raske on uskuda, et sellist otsust kavatsetakse vastu võtta ilma pressikonverentsita. Detsembri puhul räägib aga QE vähendamise tõenäosuse vastu see, et nädal enne jõule on likviidsus turgudel juba kokku kuivanud ja selline uudis võiks raputada keskmisest rohkem. Ja nii me jõuamegi tegelikult jaanuarisse-veebruarisse, kui FED võiks QEd vähendama hakata, kui septembris seda ei tehta.
  • Apple turuväärtus ületab jälle kord Exxon Mobili oma, hetkel vastavalt $418 mld ja $406 mld.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon