Börsipäev 5. august - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 5. august

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • USA tööjõuraporti puhul oli nii negatiivseid kui ka positiivseid tegureid, kuid kaalukauss kippus pigem kalduma esimeste kasuks. Kokkuvõttes tundus, et ega see väga palju selgemaks turuosaliste arusaama ei muutnud sellest, kas FED võiks septembrist QE mahtu vähendada või mitte.

    Paljuski sõltub edasisest makrost, mis kuni 17-18. septembrini mahub aga isiklikult kipun arvama, et kui midagi drastiliselt hapuks ei lähe, siis FED võiks siiski astuda esimese sammu võlakirjade ja kinnisvaraga tagatud väärtpaberite ostuprogrammi vähendamises, isegi kui see oleks suhteliselt minimaalne, sest väga head võimalust selleks kuni uue aastani ei pruugi tulla (järgmine Bernanke pressikonverentsiga FOMC istung alles nädal enne jõule, kuid siis võib likviidsus juba turgudel liiga madal olla).

    Liikudes alanud nädala juurde, siis nagu tavaliselt, on kuu algus uudiste osas oluliselt rahulikum võrreldes eelmise nädalaga. Fookus langeb täna teenuste sektori aktiivsuse indeksitele, mida üle terve maailma avaldatakse. Hiina juulikuu number selgus nädalavahetusel ning see paranes 0,2 punkti võrra 54,1 punkti peale, märkides seega esimest tõusu pärast kolmekuulist langust.

    Euroopas tulevad ridamisi avaldamisele ka juuni tööstustoodangu muutused (Itaalia ja Suurbritannia homme, Saksamaa kolmapäeval, Hispaania neljapäeval, Prantsusmaa reedel). Kolmapäeval avaldab Inglise keskpank kauaoodatud inflatsiooniraporti, mille raames peaksid selguma intressimäära madalal tasemel hoidmise kriteeriumid.

    Ka Hiinast on sellel nädalal tulemas palju huvitavat makrot: juuli eksport ja import neljapäeval, inflatsioon, tööstustoodang ja jaemüük reedel.

    Tänane kalender:
    10.15 Hispaania teenust sektori PMI (juuli)
    10.45 Itaalia teenuste sektori PMI (juuli)
    10.55 Prantsusmaa teenuste sektori PMI (juuli lõplik)
    10.55 Saksamaa teenuste sektori PMI (juuli lõplik)
    11.00 Eurotsooni teenuste sektori PMI (juuli lõplik)
    11.30 Suurbritannia teenuste sektori PMI (juuli)
    12.00 Eurotsooni jaemüük (juuni)
    17.00 USA teenuste sektori ISM (juuli)

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel kerges miinuses ja Euroopa omad viitavad väikesele plussile.
  • Venemaa töötlev tööstus ja teenuste sektor on näitamas üsna murettekitavat jahtumist, kui täna avaldatud kahe sektori ühine indeks vajus juulis 48,7 punkti peale, mis on madalaim tase alates 2009.a juulist. Markit on lisanud siia juurde järgmise kommentaari:

    “The July PMI surveys are very worrisome as they clearly point to a sharp rise in downside risks for economic growth in Russia. Of course, the robust recovery in the crops sector this year is capable of temporarily improving overall GDP dynamics from July, but it is not able to reverse the negative growth trend that has emerged in the economy of late.
    “It is a combination of cyclical and structural factors that led the Russian economy into recessionary territory in July, we think. Lower global commodity prices and weaker global demand for commodities weigh on the Russian export sector and windfall revenues from commodity exports that are spread across the whole economy. This is a cyclical thing, but it may take quarters or years for a recovery in global commodity demand. The cyclical sluggishness can be partially offset by orthodox macroeconomic policies. Besides, Russian companies have little willingness to expand their fixed investment programs. This is a structural thing, which should become the structural policy focus and top the policy agenda faster than has been the case so far.”

  • Globaalsel tasandil muutus töötleva tööstuse aktiivsus juulis suhteliselt marginaalselt, kuid oli siiski 0,2 punkti võrra parem võrreldes juuniga ning olulisemad alaindeksid liikusid samuti soodsamas suunas.

  • Hispaania teenuste sektori PMI parem kui juunis, jõudis sellega 25 kuu kõrgeimale tasemele.

    SPAIN JULY SERVICES PMI 48.5 VS 47.8 IN JUNE

  • Itaalia teenuste sektori PMI tegi juulis korraliku hüppe

    Italy PMI Services (Jul) in at 48.7 versus 46.5 expected and 45.8 prior.

  • Prantsusmaa teenuste PMI 0,3 punkti võrra parem võrreldes esialgse näiduga

    France (Jul F) in at 48.6 versus 48.3 previous estimate.
  • Saksamaa oma seevastu esialgsest numbrist veidi nõrgem aga juuni 50,4 punktist siiski kõrgem

    GERMANY JULY FINAL SERVICES PMI 51.3; FLASH 52.5 - MNI
  • Eurotsooni teenuste sektori PMI lõplik näit 0,2 punkti võrra parem ja töötleva tööstusega ühine indeks 0,1 punkti kõrgem.

    Euro-zone PMI Services (Jul F) in at 49.8 versus 49.6 previous estimate. PMI Composite in at 50.5 versus 50.4 previous estimate.

    Eurotsooni PMI indeksid: töötleva tööstuse oma (valge), teenuste sektori oma (oranž) ja nende ühine indeks (kollane)

  • Factseti andmetel on 79% S&P 500 firmadest nüüdseks oma tulemused teatanud ning ega trend väga palju pole viimase nädala jooksul muutunud, kui 73% on ületanud kasumiootust (ehk veidi üle ajaloolise keskmise) ja 55% müügitulu ootust (viimase nelja aasta keskmine 58%). EPSi YoY kasv on siiski üsna nadi 1,7%, seda isegi tänu finantssektorile, ilma milleta oleks see -3,4%. Kolmanda kvartali müügitulu on hetkel näitamas 1,9% YoY kasvu.

    Kolmandaks kvartaliks on aktsiakasumi prognoosi andnud 77 S&P 500 ettevõtet, kellest 61 on üllatanud negatiivselt ehk 79%, mis on sama nõrk nagu eelmises kvartalis samal ajal (viie aasta keskmine on 62%). Setõttu on analüütikud jätkanud oma prognooside korrigeerimist ja ootavad nüüd S&P 500 firmade aktsiakasumi 4,8% aastapõhist kasvu kolmandas kvartalis, kui see juuni lõpus oli 6,9%. Q4 puhul on see ootus jätkuvalt üsna optimistlikud 11,1%.
  • Suurbritannia teenuste sektori aktiivsus tegi juulis tugeva hüppe, paranedes PMI indeksi näol 56,9 punktilt 60,2 punktile, selget parem oodatud 57,4 punktist. Tellimusi tuleb peale juba nõnda jõuliselt, et nende täitmine on senise töövõimsuse juures kujunenud problemaatiliseks ja sellega kergitati täitmata tellimuste indeksit enim alates 2000.a, mis peaks edaspidi mõjuma soodsalt tööturu jaoks. Koos töötleva ja ehitustööstusega näib UK majandus endale korraliku hoo taha saanud kolmandaks kvartaliks.
  • Eurotsooni jaemüük kahanes juunis aasta baasil -0,9%, kuid see oli parem kui kardetud -1,3%. Lisaks revideeriti maikuu -0,1% langus 0,3% plussiks.
  • Morgan Stanley toob oma FX soovitustes välja, et on läinud EUR/USD vahetuskurssis 1,3270 dollari pealt lühikeseks stopiga 1,3430 dollaril ning näeb esimese sihina 1,3200 dollarit ning selle vastupanu läbimisel edasist langust 1,2985 dollarile. Kuigi Euroopa makro on üllatanud positiivselt, siis parimal juhul see viitab stagneeruvale majandusele, millel Euroopa Keskpank peab endiselt veel kätt jõuliselt all hoidma. USA puhul aga üllatas NFP negatiivselt, kuid analüüsimaja arvates viitab töötutoetuste langus ja oodatust parem ISM tugevamale majanduskasvule.

    EUR/USD
  • MS arvamus on veider: tõesti, Euroopa seisab kargu najal, aga, vabandust! - USA seisab kahe kargu toel. Ja MS-i meelest on kahe karguga sant vähe kobedam kui ühega!
  • Jaemüüja American Eagle Outfitters (AEO) andis kasumihoiatuse.
    Aktsia järelkauplemisel -11%.



Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon