Börsipäev 19. august - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 19. august

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Eelmine nädal kujunes USA aktsiaturgudel hingetõmbepausiks, kui S&P 500 indeks langes nädalaga 2,1%, tehes läbi suurima nädalase languse alates 2012. aasta juunist. Lisaks sai palju tähelepanu võlakirjaturg, kus USA 10-aastase riigi võlakirjade tulusus kerkis 2,86%-ni, mis märgib kahe aasta kõrgeimat taset. Seega närvilisus võlakirjaturgudel näib enne Fedi septembrikuu istungit tõusvat. Euroopa aktsiaturud jäid eelmisel nädalal suhteliselt muutumatuks.

    Aasia aktsiaturud on uut nädalat alustanud ilma kindla suunata. Shanghai Composite indeks kauples 0,2% kõrgemal. Reedel tõusis indeks vahetult enne sulgemist 5,6%, lõpetades päeva siiski miinuses. Tõusu põhjustas Everbright Securities poolne viga, mistõttu saadeti turule kogemata suures koguses ostuordereid. Hiina finantsinspektsioon on alustanud ka juurdlust ning pühapäeval anti teada, et tegu oli kauplemissüsteemi struktuurse veaga, mitte otseselt inimese põhjustatud tegevuse tagajärjega.

    Nädala tähtsamatest sündmustest on fookuses USA jaemüüjate majandustulemuste avaldamine, kui oma raportid peaksid avaldama muuhulgas J.C. Penney ning mitmed noorematele suunatud jaemüüjad nagu Abercrombie & Fitch, American Eagle Outfitters, Aeropostale. Nii American Eagle kui ka Aeropostale on hiljuti välja tulnud kasumihoiatustega, viidates sellele, et back to school müük osutub arvatust nõrgemaks.

    Käesoleva nädala makrokalender saab tõsisema hoo sisse kolmapäeval, kui avalikustatakse USA Keskpanga viimase kohtumise protokoll, millest turuosalised otsivad vihjeid septembrikuu istungi tegevusplaani kohta. Neljapäevast laupäevani toimub ka iga-aastane Jackson Hole’i konverents, millest Ben Bernanke aga sedapuhku osa ei võta. Lisaks avaldatakse USA poolel kolmapäeval juuli olemasolevate majade müük ning reedel uute majade müük. Euroopast on neljapäeval oodata eurotsooni PMI indekseid ning reedel Saksamaa teise kvartali SKP numbri lõplikku näitu ning euroala tarbijakindlusindeksit.

    Tänane päev on makrokalendri vaatepunktist suhteliselt tühi. USA futuuris kauplevad muutumatul tasemel.
  • Vastupidiselt Hiina valitsuse pingutustele muuta kinnisvara elanikele taskukohasemaks, tõusid kinnisvarahinnad juulis WSJ arvutuste kohaselt 6,7% võrreldes eelmise aastaga. Kõige kiirem hindade kasv oli suurlinnades nagu Peking, Shanghai ja Guangzhou. Analüütikute sõnul on hindade kasvu taga piirangute eiramine, sest majanduskasvu säilitamise nimel lubatakse kinnisvarahindadel tõusta, kuna see mõjutab nõudlust ka teiste kaupade/teenuste järele. Arvatakse, et enne Kommunistliku Partei täiskogu istungit oktoobris uusi piiranguid kinnisvarasektoris ei kehtestata.
  • Morningstari andmetel võeti langevate võlakirjahindade taustal juunis võlakirjafondidest välja $68 miljardit (esimene negatiivne rahavoog viimase kahe aasta jooksul) ning juulis $8 miljardit. See on tekitanud vastakaid arvamusi, kas tegu on juba pikemat aega kestnud pullituru lõpuga või on tulusused liiga kiiresti liiga kõrgele tõusnud. Siiski tuuakse välja, et fondide rahavood ei ole ajalooliselt olnud kuigi heaks võlakirjahindade indikaatoriks. Nii näiteks võeti viimati raha välja 2011. aasta augustis, kui S&P alandas USA krediidireitingut, kuid teadupärast oli see võlakirjade pulliturule vaid ajutine tagasilöök. Mis puudutab aga nn „Great Rotationit“ ehk seda, et raha liigub võlakirjadest aktsiatesse, siis Morningstari analüütik Michael Rawson ütleb, et pigem paigutatakse raha ujuva intressiga ja lühema kestusega võlakirjadesse.

    Bloomberg vahendab aga veel ühte trendi – arenevate turgude ETFidest voolab raha välja, samal ajal kui USA aktsiate ETFid muutuvad üha populaarsemaks, kuigi S&P 500 P/E tase on 70% kõrgem kui MSCI Emerging Markets Indexi puhul. Nimelt on käesoleval aastal USA aktsiatesse investeerivatesse ETFidesse lisandunud $95 miljardit, samal ajal arenevate turgude ETFidest on välja võetud $8,4 mld.
  • Hispaania keskpank teatas, et halbade laenude maht kasvas juunis €176,4 miljardini, mis moodustab 11,6% kõikidest laenudest, mis on ühtlasi uus rekordtase. Kuu aega tagasi oli antud laenude maht €170,2 miljardit ning osakaal laenudest 11,2%.
  • Börsil kaubeldavad fondid (ETFid), mis kasutavad kahe- ja kolmekordseid võimendusi, võivad Föderaalreservi hinnangul põhjustada järgmise suure börsikrahhi, kirjutab Äripäev. (Link)
    Zerohedge: Fed Warns Leveraged ETFs Could Trigger 1987-Style "Cascade" In Stocks
  • Nagu Musta Reede puhul, nii on ka back to school ostlejad üha enam kasutamas ostude leidmiseks ja tegemiseks elektroonilisi kanaleid. PriceGrabber viis läbi küsitluse, mille kohaselt 42% vastanutest kavatsesid ostu sooritada nutitelefoniga ning 46% kasutavad sama vahendit toodete otsimiseks. 67% vastanutest ütlesid, et hinnainfot enne füüsilisse poodi minekut vaadatakse samuti arvuti/telefoni vahendusel. Ühtlasi tunnistasid tarbijad, et nende ostukäitumist mõjutavad ka sotsiaalmeeidas levivad pakkumised. Väike infograafik siin.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon