Börsipäev 21. august - Investment topic - Forum - LHV financial portal

LHV financial portal

Forum Investment topic

Börsipäev 21. august

Log in or create an account to leave a comment

  • USA aktsiaturud suutsid eile murda neli päeva kestnud languste jada, kui oodatust paremate tulemustega tulid mõned jaemüüjad nagu Best Buy (BBY) ja Urban Outfitters (URBN). Siiski tuleb mainida, et viimastel minutitel esines müügisurve, mis indeksite päevaseid tootlusi kärpis ja näiteks Dow Jonesi indeksi miinusesse viis. Ka käive oli eile 15% madalam kui tavapäraselt käesoleval aastal.

    Täna jõuab kätte nädala oodatuim sündmus, milleks on FOMC viimase istungi protokolli avalikustamine. Turuosalised vaatavad dokumendi kullipilguga läbi, et saada aimu, kuidas komitee liikmed on võlakirjade ostuprogrammi kärpimise osas meelestatud või millisele makroindikaatorile võidakse tavapärasest rohkem otsuse tegemisel rõhku asetada. Bloombergi küsitluse kohaselt arvab 65% analüütikutest, et võlakirjade ostuprogrammi mahtu septembris vähendatakse ning mediaanhinnang uue piirangu suhtes on $10 mld võrra kuus väiksem kui praegu ehk $75 miljardit.

    Viimased paar päeva languses olnud Aasia aktsiaturud on täna liikunud rahulikumalt ning teinud väikese põrke. Indoneesia Jakarta aktsiaindeks kauples 1% kõrgemal pärast kahepäevalist 9% langust. Ka India Sensex indeks kerkis protsendi jagu, kui valitsuse ametnikud otsustasid, et riik plaanib välismaistel turgudel emiteerida ruupiates nomineeritud võlakirju, et meelitada riiki kapitali ja peatada ruupia langus.

    Lisaks Fedi istungi protokollile avaldatakse täna Euroopas Suurbritannia avaliku sektori juulikuu finantsinfo ning suuremat tähelepanu saab ilmselt ka USA olemasolevate majade müük.

    11:30 Suurbritannia avaliku sektori netolaenamine (juuli)
    17:00 USA olemasolevate majade müük (juuli)
    21:00 FOMC 30-31 juuli kohtumise protokoll

    USA aktsiaindeksite futuurid kauplevad hetkel 0,1% miinuses.
  • Taani õlletootja Carlsberg avalikustas 30. juuniga lõppenud majandusaasta teise kvartali tulemused, mille kohaselt langes puhaskasum 38% ehk 2,07 miljardi Taani kroonini. Ettevõtte sõnul on põhjuseks eelkõige Venemaa valitsuse püüdlused vähendada alkoholitarbimist, keelates õlle müügi näiteks kioskites ja mitmekordistades aktsiisimaksu. Siiski suutis Carlsberg turuosa Venemaa õlleturul suurendada ning see küündib nüüd 39,2%-ni.

    Mõned päevad tagasi ilmus ka Wall Street Journalis artikkel Venemaa langeva õlleturu kohta, kus nenditi, et kuldsed ajad, mil õlle ei kuulunud Venemaal alkohoolsete toodete alla ning seda peeti pigem tavaliseks karastusjoogiks, on möödas. Nüüd on aktsiisimaksude järsu tõusu tõttu õlle jaemüügihinnad tõusnud 10% ning müük langenud. Ka viina aktsiisimaks on tõusnud 33%, mis on käesoleva aasta esimeses pooles tootmist vähendanud 28% ning esimest korda moodustas viin alla poole Venemaal tarbitud alkoholist.
  • Eile tegi Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble valimiskampaania kõne raames üllatusliku avalduse Kreeka kohta, öeldes, et riik vajab veel ühte päästepaketti. Üllatuslik oli see mitte Kreeka rahavajaduse tõttu, vaid sellepärast, et taolise avaldusega tuldi lagedale enne septembris toimuvaid valimisi. Angela Merkel on siiamaani püüdnud Kreeka teemat vältida, mainides vaid loetud tunnid enne Schäuble avaldust, et Kreeka tulevast puudujääki ei ole mõtet enne järgmise aasta lõppu arutada. Merkeli ettevaatlikkus antud teema suhtes on ka mõistetav, sest sakslaste kanda on suurim osa igast päästepaketist ning kuna tulemused avalduvad väga visalt, siis pole päästepaketid maksumaksjate seas kuigi populaarsed. Opositsioonierakonnad kutsusid Merkelit valetajaks ning nõudsid, et viimane rahvale kogu tõe Kreekast avaldaks.

    Rahvusvaheline Valuutafond hindab Kreeka 2014-2015 puudujäägiks 10,9 miljardit eurot. Kreeka esindajate sõnul kujuneb aga kolmas abipakett varasematest väiksemaks, sest puudujääki kavatsetakse finantseerida ka teistest allikatest. Näiteks mõlgutatakse mõtteid raha kaasamisest võlakirjaturult järgmise aasta alguses.
  • Suurbritannia avaliku sektori netolaenamine juulis oli -1,6 miljardit naelsterlingit vs oodatud -5,0 miljardit naelsterlingit. Ilma finantssektori riigistamise mõjudeta oli valitsuse netolaenamine £62 mln, mis märgib esimest defitsiiti juulikuus alates 2010. aastast. Suurbritannia riigivõlg ilma finantssektori sekkumisteta on nüüd £1,19 triljonit ehk 74,5% SKPst. Täpsem raport kättesaadav siit.

    UK JULY PSNB EX FINANCIAL-SECTOR INTERVENTION 0.062 BLN STG (POLL -2.45 BLN), FIRST JULY DEFICIT SINCE 2010, VS -0.823 BLN STG JULY 2012
    UK Public Sector Net Borrowing (Jul) at -1.6B versus -5.0B expected and 10.5B prior (rev. higher).
  • Tänase päeva call: Questcor upgraded to Buy from Neutral at BofA/Merrill.

    Vaid 2 kuud tagasi ja 20 punkti madalamal tegi sama lüütik stockile dg. Great success.
  • Lisaks käesoleval nädalal avaldatavatele olemasolevate ja uute majade müügile on eile-täna tulnud tulemustega ka mitmed suuremad USA kinnisvarasektoriga seotud ettevõtted. Eile teatas maailma suurim remondikaupade müüja Home Depot (HD) 10,7%-lisest võrreldavate poodide müügi kasvust, mis on kiireim kasvutempo alates 1999. aastast. Julgustavaks võib lugeda ka seda, et tarbijad on ostmas ka kallimaid esemeid, kui üle $900 maksvate toodete grupis oli kasv 15,5%. Samas ollakse tähelepanelikud intressimäärade suhtes, sest see võib tarbijate käitumist suuresti mõjutada.

    Veel tugevama esituse pakkus täna teinegi remondikaupade jaemüüja Lowe’s (LOW) lüües turu ootusi nii aktsiapõhise kasumi kui ka käibe osas. Ettevõtte kasum tõusis 26% ning brutomarginaal kerkis 33,9% pealt 34,4%-ni. Ka Lowe’s puhul oli võrreldavate poodide müük tugev, tõustes 9,6% ehk suurim kasv alates 2004. aastast. Muidugi tuleb märkida, et niivõrd head kasvunumbrid nii HD kui ka LOW puhul on mõnevõrra tingitud madalast võrdlusbaasist eelmisel aastal. Samas kui HD prognoos majandusaasta osas jäi analüütikute ootustele natuke alla, siis LOW $2,09 suurune aktsiapõhise kasumi ja $53 mld suurune käibeootus ületasid analüütikute prognoose.

    Lisaks avalikustas majandusaasta kolmanda kvartali tulemused kallima hinnaklassiga majadeehitaja Toll Brothers (TOL), kes suutis $0,26 aktsiapõhise kasumiga ja $689,2 miljonilise käibega analüütikute ootusi ületada. Kasum langes 24% tulenevalt maksudest ning müügitulud jätkasid tugevat kasvu, tõustes 24%. Ettevõte ootab käesoleval majandusaastal marginaalide ning üleüldiselt kinnisvaraturu olukorra paranemist. Toll Brothersi lõunaregiooni müügitulud kasvasid kõige kiiremini enam kui kahekordistudes võrreldes aastataguse perioodiga. Keskmise maja hind tõusis $577 000 pealt $651 000 peale. Tellimusraamatus on nüüd 4001 maja (yoy +56%) koguväärtuses $2,84 miljardit (+75%).
  • Ei, QCOR ei olegi kõige hullem. Arguse tänane HLF-i ug to buy on :)

    Tegelane suutis päris täpselt HLF-i low oma dg-ga ära tabada. Siis oli põhjuseks, et Ackman on short. Täna räägib firma numbreid paremaks. Mu teada on Ackman senini short ja oma värskes kvartali sõnavõtus räägib edasiminekust HLF-i kui püramiidskeemi osas.
  • Nagu eurokriisi vältel juba tavaks saanud, tuleb aeg-ajalt ikka tegeleda kõrgemalt poolt tulnud kommentaaride „kahju kontrolliga“. Ehk siis täna on tulnud sõnumeid nii valitsuse kui ka rahandusministeeriumi esindajatelt, et Kreeka situatsiooni tuleks ikkagi hinnata alles järgmise aasta keskpaigas ja siis alles selgub, kas on vajadust Kreekat toetada.

    "In mid-2014 we will have to look at where we stand...[and see] if there is further need to support Greece," said Martin Kotthaus, spokesman for Mr. Schaeuble, adding that "in principle the program for Greece is planned through until the fourth quarter of 2014."
    Mr. Kotthaus sought to play down the comments made Tuesday by Mr. Schaueble at a campaign event, telling reporters that the German position hasn't changed over the financial aid program to Greece.

  • USA olemasolevate majade müük ületas juulis ootusi:

    July Existing Home Sales 5.39 mln vs 5.10 mln Briefing.com consensus; Prior revised to 5.06 mln from 5.08 mln
  • Ei leidnud teemat, kus Stefan überhaibib H&Mi, seega panen siia. Nii kui nii on uudisväärtus sellel sama suur kui nende hilbu kestvus.
    H&M-i ärimudel: vähe vahendajaid ja Bangladeshi võileivahinnaga tööjõud
    Kui 10-eurone särk või samas hinnas tennised paari kuu pärast välja venivad või katki lähevad, ei ole neist ühtlasi nii kahju ja asemele saab osta uued ja veel moodsamad.


    Ostsin hiljuti oma elu esimesed ketsid. Maksid €13. Kahtlesin, kas sellise papi eest saab üldse mingit toodet. Oli allahinnatud ja viimane paar. Originaalhind oli midagi €30-40 vahel. Sain kätte ja olin enam kui üllatunud tootekvaliteedi osas, aga suurim oli üllatus, kui pealisriideks osutus nahk. Sigamugavad, kuigi nõuavad vastavat riietust.

    H&M on suur kett ja nende müügikäive on tohutu. See kiirmoe propageerimine pole eales peale läinud või aru saanud. Olen Stockholmis tõesti H&Mi poes käinud ning teinud sisseoste. Nagu kiirmoe keti renomeele kohaselt oli naistebluusides peale neljandat pesu augud sees, või välja veninud või muu probleem juures.

    Võimalik, et H&M tulek midagi mõjutab. Võimalik, et meie noored neiud õhukeste rahakottides otsas hakkavad riietuma nagu nende rootsi kaasealised - sitalt, viletsa kvaliteediga riidest, mingist jamadest kokku klopsitud garderoobiga. Mitte ei tundu vaid ongi odav ja näeb riietes ka vastav välja. Eriti valus on seda näha noorte neidude puhul - pole eale odavaid naisi eelistanud.

    Võibolla H&M on suur asi ja odavad hinnad tulevad ka lõpuks Eestisse. Aga ma tahtsin öelda, et €13 saab ketse, millelt kohe näha, et kestavad kaua. Mitte sellised, mille eest küsitakse €10, teenitakse megakasum ja see vaene ostja käib kuu-kahe pärast jälle €10 välja.

    Ma nendest Bangladeši odavtööjõust või muust ei tea midagi. H&M pole ainus. Olla übersillas, et nüüd küsitava kvaliteediga kett meile on alati mind jätnud kahevahele.

    Pole nii rikas, et odavat asja muretseda.
  • Hewlett-Packard prelim $0.86 vs $0.86 Capital IQ Consensus Estimate; revs $27.2 bln vs $27.28 bln Capital IQ Consensus Estimate

    Hewlett-Packard narrows FY13 EPS to $3.53-3.57 from $3.50-3.60 vs. $3.53 consensus


    HPQ kauplemas 1% miinuspoolel.
  • winger, kas ma pean nüüd Baltikas pikaks minema?

Threads list

Cookies

LHV website uses cookies to provide you with the best user experience. By clicking "I accept", you consent to the use of all cookies. Read more about the principles of using cookies.

pirukas_icon