Börsipäev 30. august - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 30. august

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Aktsiaturgudel domineeris eile positiivsem meeleolu, kui Bashar al-Assad režiimi ühise rünnaku plaan sai tagasilöögi ning USA sisemajanduse kogutoodangu kasv kujunes teises kvartalis oodatust tugevamaks. Stoxx 600 sulgus 0,8% kõrgemal ja S&P 500 indeks lõpetas 0,2% üleval.

    Suurbritannia peaministril ei õnnestunud eile saada parlamendi tuge Süürias sõjaväelise rünnaku organiseerimiseks, mis tähendab seda, et Ühendriikidel tuleb üksida keemiarelvade kasutamise eest õigust nõuda. ÜRO inspektorid peaksid oma uurimistöö lõpetama laupäevaks, kuid juba täna peaks USA avaldama enda luureinfol põhineva hinnangu. Bloombergi kohaselt väidavad mitmed USA ametnikud, et neil pole täiesti vettpidavat kinnitust sellele, et Bashar al-Assad või temale lähedale seisvad isikud oleksid keemiarünnaku korraldanud.

    Makrouudistest oli eile esiplaanil USA teise kvartali SKP, mille kvartaalne annualiseeritud muutus revideeriti 1,7% pealt 2,5% peale ehk kõrgemale, kui analüütikute prognoositud 2,2% (esimeses kvartalis 1,1%). Aasta baasil kasvas Ühendriikide majandus 1,6%. Positiivsema pildi aitas maalida tugevam netoeksport ja ka varude kõrgemaks korrigeerimine.

    Liikudes tänase päeva juurde, siis Süüria ründamine nädalavahetusel pole siiski välistatud ning see oht võib domineerida sentimenti. Samas on ka makrouudiste kalender infost suhteliselt paks. Euroopas võiks suuremat tähelepanu pälvida Saksamaa jaemüük ja eurotsooni augustikuu inflatsioon, USAs aga isiklike sissetulekute ja kulutuste augusti muutused ja Chicago PMI. Nädalavahetuse peale jääb Hiina töötleva tööstuse augusti PMI näit.

    NB! Esmaspäeval on USAs Labor Day ja seetõttu jäävad turud siis seal suletuks.

    Tänane kalender:
    09.00 Saksamaa jaemüük (juuli)
    10.00 Hispaania jaemüük (juuli)
    11.00 Itaalia töötuse määr (juuli)
    12.00 Eurotsooni tarbijate kindlustunde indeks (augusti lõplik näit)
    12.00 Eurotsooni töötuse määr (juuli)
    12.00 Eurotsooni inflatsioon (august)
    13.00 Portugali tööstustoodang (juuli)
    13.00 Portugali jaemüük (juuli)
    15.30 USA isiklike sissetulekute ja kulutuste muutus (juuli)
    16.00 FEDi Bullard kõneleb USA majanduse teemal
    16.45 USA Chicago PMI (august)
    16.55 USA Michigani ülikooli tarbijate kindlustunde indeks (augusti lõplik)

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel 0,4% kõrgemal.
  • Jaapanist on ka täna hunnik makrot tulnud. Töötleva tööstuse PMI tegi korraliku hüppe üles augustis, majapidamiste kulutused olid oodatust nõrgemad, riik maadles juulis madalama deflatsionooniga kui mitte arvestada värsket toitu ja energiat ning tööstustoodang kasvas aasta baasil juulis 1,6% vs prognoositud 1,8%.
  • Kui arenevad turud on vedanud augusti langust globaalsetel aktsiaturgudel, siis ühe erandina paistab silma Hiina, kus Shanghai Composite vastupidiselt tugevnes ligi 6%. Värskemad makrouudised on andnud signaale Hiina majanduse stabiliseerumisest ning ühtlasi jäävad sellesse perioodi uudised mitme linna suurematest investeerimisplaanidest. YTD Shanghai Comp siiski veel -7% punases.
  • Citi makro üllatusindeksid näitavad, et majandusnäitajad on nii eurotsoonis (oranž), USAs (valge) kui Hiinas (kollane) viimastel kuudel valdavalt positiivselt üllatanud. Aga vaikselt oleme jõudnud taas inflection pointile lähemale.
  • Saksamaa jaemüük paranes juulis mullusega võrreldes 2,3%, ületades konsensuse 1,8% prognoosi (juunis -2,4%).
  • IDC langetab juba mitmendat korda korda selle aasta globaslse PC nõudluse prognoosi ja toob allapoole ka tahvelarvutite kasvuootust suurema ekraaniga telefonide ja nutikellade pealetungi tõttu. Via Yahoo.

    Worldwide shipments of PCs are likely to fall 9.7 percent this year as consumers continue to favor mobile gadgets, IDC said in a report.
    That is much worse than IDC's prediction in March that PC shipments would fall 1.3 percent this year and below its forecast in May of an 7.8 percent annual drop.
    Global tablet shipments are now expected to grow 57.7 percent from last year to 227.4 million units, instead of 229.3 million units, IDC said.
  • Hispaania jaemüügi langustempo aeglustus -5,0% pealt -3,7% peale juulis.
  • Need PC-tegijad on kõik serverite peal juba. Pilvekeses.
  • Itaalia tööpuudus kahanes juulis 0,1 protsendipunkti võrra 12,0% peale, samas kui analüütikud prognoosisid kasvu 12,2% peale. Noorte tööpuudu 39,5% vs 39,0% juunis.
  • Eurotsooni töötuse määr püsis juulis muutumatuna 12,1% peal, kindlustunne paranes oodatust enam ning headline inflatsioon tuli augustis korralikult allapoole 1,3% peale

    EURO-AREA JULY UNEMPLOYMENT RATE UNCHANGED AT 12.1%; EST. 12.1%
    EURO-AREA AUG. ECONOMIC CONFIDENCE RISES TO 95.2; EST. 93.8
    EURO-AREA AUG CPI 1.3%Y/Y; EST 1.4%, PRIOR 1.6%Y/Y
  • USA isiklike sissetulekute kasv oodatust veidi nõrgem, kulutused ootuspärased, PCE core juulis YoY 1,2% ehk jätkuvalt üsna kaugel keskpanga sihitavast 2%st.

    July PCE Prices- Core +0.1% vs +0.2% Briefing.com consensus
    July Personal Spending +0.1% vs +0.3% Briefing.com consensus
    July Personal Income +0.1% vs +0.1% Briefing.com consensus

  • Hispaania keskvalitsuse seitsme kuu eelarvedefitsiit oli 45,13 miljardit eurot ehk mõnevõrra pisem võrreldes eelmise aasta sama perioodi 48,25 miljardist. Suhtena SKPst teeb see 4,38%, mis jätab väga vähe manööverdamise ruumi niigi juba 3% pealt 4,5% peale tõstetud ülempiiri sisse mahtumiseks.

  • Nii öelda vastutustundlik kanepi tarvitamine on USA-s aktuaalseks teemaks olnud juba mõnda aega ja järk-järgult on ka valitsus muutnud oma seisukohti kanepi osas tolerantsemaks. Eile sai see veel omakorda täiendust, kuna nii Colorado kui ka Washingtoni osariigil lubatakse viia ellu seadused, mis käsitleb kanepi tarvitamist oluliselt leebemalt kui varem. Justiitsministeerium ütles,et pigem võetakse kriminaalvastutusele inimesed, kes müüvad kanepit alaealistele, kuid rohkem hingamisruumi antakse neile, kes kasvatavad ja kasutavad kanepit enda tarbeks ning ettevõtetele, kes seni ühel või teisel moel kanepi müügi või kasvatamisega seotud on.

    Seega tasuks silma peal hoida ettevõtetel, kes tegelevad meditsiinilise kanepi müügi ja turustamisega: MJNA, MDBX ja TRTC

    U.S. allows states to legalize recreational marijuana within limits
  • Chicago augusti PMI ootuspärane, Michigani ülikooli tarbijate kindlustunde indeks revideeriti üles. Turg käitub endiselt väga närviliselt, kui Süüria teema domineerimisest annab ehk aimu just EUR/USD, mis vajus alla 1,3200 dollari piiri (-0,3%)...paari päevaga on seega dollar suutnud euro vastu tugevnenda 1,5%.

    August Chicago PMI 53.0 vs 53.0 Briefing.com consensus; July 52.3
    August Michigan Sentiment- Final 82.1 vs 80.0 Briefing.com consensus; Prelim 80.0
  • USA välismisteeriumist tulemas võimalikke sõnumeid Eesti aja järgi kell 19.30

    U.S. SECRETARY OF STATE MAY MAKE STATEMENT AT 12:30PM: REUTERS
  • Välisminister John Kerry lõpetas just oma kõne, nentides et URO uurijate mandaadiks pole väälja selgitada kes Süürias keemiarelvade kasutamise käsu andis, vaid pigem nende rakendamist kinnitada või ümber lükata. Sestap tuleb USAl tugineda enda luureinfol, mille põhjal lasub süü ja vastutus president Bashar al-Assadil. Jätkuvalt on lahtine, kas ja millise sõjaväelise vastuse kavatseb Obama anda, ent Kerry kõnest joonistus välja pigem seisukoht, et niisama ei kavatseta pealt vaadata.
  • U.S. President Barack Obama is to deliver a statement on Syria at 1.15pm
  • OBAMA SAYS U.S. SHOULD TAKE MILITARY ACTION AGAINST SYRIAN REGIME
    OBAMA SAYS WILL SEEK AUTHORIZATION FOR SYRIAN ATTACK IN CONGRESS
    OBAMA DOES NOT SAY WHETHER SYRIAN INTERVENTION WOULD PROCEED IF CONGRESS VOTES AGAINST
  • Nelli Janson
    Nii öelda vastutustundlik kanepi tarvitamine on USA-s aktuaalseks teemaks olnud juba mõnda aega ja järk-järgult on ka valitsus muutnud oma seisukohti kanepi osas tolerantsemaks. Eile sai see veel omakorda täiendust, kuna nii Colorado kui ka Washingtoni osariigil lubatakse viia ellu seadused, mis käsitleb kanepi tarvitamist oluliselt leebemalt kui varem. Justiitsministeerium ütles,et pigem võetakse kriminaalvastutusele inimesed, kes müüvad kanepit alaealistele, kuid rohkem hingamisruumi antakse neile, kes kasvatavad ja kasutavad kanepit enda tarbeks ning ettevõtetele, kes seni ühel või teisel moel kanepi müügi või kasvatamisega seotud on.

    Seega tasuks silma peal hoida ettevõtetel, kes tegelevad meditsiinilise kanepi müügi ja turustamisega: MJNA, MDBX ja TRTC
    MJNA, TRTC sellise sümboliga aktsiat ei leitud !
  • Nii MJNA (Medical Marijuana) kui ka TRTC (Terra Tech) on näiteks leitavad nii Yahoo Finance`st ja Google Finance`st. Tõsi, mõlemad aktsiad kauplevad küll OTC turul.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon