Börsipäev 2. september - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 2. september

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Ameeriklased naudivad täna vaba päeva, ent kontorisse naastes peaks olukord turgudel edaspidi üsna huvitavaks kujunema, mitte et närvilisust oleks augustisse vähe jagunud. Paljude jaoks märgib septembri saabumine suvepuhkuse lõppu, see toob tagasi likviidsust ja liikumisi saab loodetavasti tõsisemalt võtta.

    Puhkuselt saabutakse tagasi ajal, mil Ühendriigid kaaluvad sõjalist rünnakut Süüria vastu, lähenemas on kauaoodatud FOMC istung, mis võib tuua esimese sammu vähem lõdvema rahapoliitika suunas ja poliitilisel maastikul peavad vabariiklased ja demokraadid leidma ühise keele, et võlalimiiti tõsta. Palju erinevaid tegureid ning huvitaval kombel on need kulmineerumas just septembris, mis ajalooliselt on olnud investorite jaoks aasta üks ebasõbralikumaid kuid.

    Makrokalender on esimesel nädalal pakitud täis olulist infot, seda eelkõige just teises pooles, mil Ühendriikides avaldatakse augustikuu tööturu raport. Mitmed FOMC presidendid on nimetanud just seda statistilist numbrit kriitiliseks otsuse langetamisel, kas ja kui suures ulatuses peaks võlakirjade ja kinnisvaraga tagatud väärtpaberite ostuprogrammi mahtu vähendama. Nädala esimesse poolde jääb töötleva tööstuse augusti ISM küsitlus (teisipäeval), automüük ja FEDi Beige Book (kolmapäeval).

    Euroopas avaldatakse täna töötleva tööstuse augusti PMI numbrid, mille esialgne näit on Prantsusmaa, Saksamaa ja eurotsooni puhul juba eelnevalt teada, kuid perifeeria ja Suurbritannia omad selguvad esimest korda. Kolmapäeva peale jäävad teenuste sektori PMI numbrid ja eurotsooni jaemüük, neljapäeval toimuvad aga Inglise ja Euroopa Keskpankade igakuised istungid.

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel 0,7% kõrgemal ja Euroopa omad indikeerivad avanemist 0,6% plusspoolel. Nädalavahetusel teatas Barack Obama, et Süüriat tuleks rünnata, ent taotleb selleks Kongressi heakskiitu, mille osa toimub hääletus alles järgmise nädala alguses. Lisaks avaldati Hiina töötleva tööstuse ametlik PMI, mis kerkis 0,7 punkti 16 kuu kõrgeimale tasemele 51,0 punktini, ületades analüütikute 50,6 punktist ootust.

    Tänane kalender:
    10.15 Hispaania töötleva tööstuse PMI (august)
    10.45 Itaalia töötleva tööstuse PMI (august)
    10.50 Prantsusmaa töötleva tööstuse lõplik PMI (august)
    10.55 Saksamaa töötleva tööstuse lõplik PMI (august)
    11.00 Eurotsooni töötleva tööstuse lõplik PMI (august)
    11.30 Suurbritannia töötleva tööstuse PMI (august)

  • Mõned siiania avaldatud augusti töötleva tööstuse PMI näitajad:

    Jaapan 52,2, parem juuli 50,7st
    Lõuna-Korea 47,5, parem juuli 47,2st
    Taiwan 50,0, parem juuli 48,6st
    Indoneesia 48,5, halvem juuli 50,7st
    Venemaa 49,4, parem juuli 49,2st (oodati 50,0)
    India 48,5, halvem juuli 50,1st

  • China - The purchasing managers' index (PMI) figure, published by the National Bureau of Statistics, rose to 51.0 in August from 50.3 in July, the highest level since last April and ahead of market expectations of 50.6
  • Läinud nädala lõpus avaldatud Brasiilia teise kvartali SKP kasv üllatas positiivselt, kuid oodatud 2,5% asemel kasvas majandus mullu sama ajaga võrreldes 3,3%, mis ühtlasi märkis kiirenemist esimese kvartali 1,9% tempoga võrreldes. Majanduskasvu suurimateks allikateks olid investeeringud ja netoeksport, kiirem kasv annab rohkem manööverdamisruumi ka keskpangale, kel tuleb valuuta odavnemise ja inflatsiooniga võidelda.

    Brasiilia SKP YoY %
  • Hispaania töötleva töösuse elumärkide paranemine on jätkunud ka augustis, mil PMI kerkis 49,8 punkti pealt 51,1 punktile, ületades konsensuse 50,5st ootust.
  • Itaalia töötleva tööstuse PMI augustis 51,3 vs oodatud 50,8 ning 50,4 juulis
  • Saksamaa PMI revideeriti 0,2 punkti võrra madamalaks, Prantsusmaa oma oli sama mis esialgne näit ja kogu eurotsooni töötleva tööstuse PMI 0,1 punkti võrra parem võrreldes esialgse näitajaga.

    GERMAN ECON: Final Aug Manufacturing PMI revised down to 51.8 vs flash estimate of 52.0, up from 50.7 in Aug and still a 25-mo high
    FRANCE ECON: Final Aug Manufacturing PMI confirmed at 49.7, in line with flash estimate, matching 17-mo high hit in July
    EUR ZONE ECON: Final Eurozone Manu PMI at 26-month high of 51.4 in August, up from July’s 50.3
  • Suurbritannia PMI väga tugevalt üle ootuste

    UK ECON: Manufacturing PMI rose to 57.2 in Aug vs 55.0 expected, 54.6 in Jul

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon