Börsipäev 6. september - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 6. september

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kui USA valitsuse võlakirjaturg näib iga päevaga järjest rohkem sisse hindavat seda, et FED kavatseb lähinädalatel QEd vähendada, siis aktsiaturg jäi eile tööturu raporti ootuses suhteliselt vaikseks ning indeksid liikusid kitsas koridoris külgsuunas. Eriti tugevalt müüakse võlakirjaturul just lühemat otsa, kuigi ka 10a tulusus jõudis napilt 3% alla, mis märgib kahe aasta kõrgeimat taset. S&P 500 indeks sulgus 0,1% kõrgemal, Stoxx 600 tõusis 0,7%.

    Euroopas teatasid korralise istungi järel nii Inglise kui Euroopa Keskpank, et jätavad senised intressimäärad samaks. Nagu alati, oli huvitavam Mario Draghi pressikonverents, kus ootuspäraselt kergitati euroala selle aasta SKP prognoosi, kuid langetati 0,1 protsendipunkti võrra järgmise aasta oma 1,0% peale, mis näitab, et allapoole riske hinnatakse siiski arvestatavaks vaatamata viimase aja taastumisele. Ja kuna inflatsiooniootus on tuleval aastal vaid 1,3% ehk selgelt alla keskpanga 2% mandaadi ja Draghi sõnul arutati selgi korral refinantseerimismäära võimalikku alandamist, sattus euro dollari suhtes löögi alla, odavnedes -0,66% 1,3120 dollarile.

    USAs avaldatud makro osutus valdavalt oodatust paremaks. Töötutoetused kahanesid üheksa tuhande võrra 323 tuhande peale (oodati 330K), juuli tehaste tellimused kahanesid kuu baasil -2,4% (oodati -3,4%) ja teenindussektori ISM paranes augustis 2,6 punkti jagu 58,6 punktile (oodati 55,0), mis märgib kõrgeimat taset alates 2005.a. Kui töötu abiraha taotlused ja teenuste sektori tööhõive komponent kõnelevad tugevamast tööturust, siis pilti hägustas veidi ADP küsitlus, mille kohaselt loodi erasektoris augustis 176 tuhat töökohta (oodati 184K, juulis 198K). Viimase kohaselt olid augustis nõrgemad ehitus- ja finantssektor, mis mõlemad võivad tuleneda kinnisvaralaenu intresside tõusust, sest ühest küljest aeglustab see nõudlust majade järele ja teisest küljest on mitmed pangad hakanud vähendama seetõttu ka personali vastavas osakonnas.

    Tänase päeva keskpunktis saab olema USA augustikuu tööturu raport, mis konsensuse arvates peaks näitama 180 tuhande töökoha loomist väljaspool põllumajandussektorit, mis oleks rohkem kui juuli 162 tuhat.

    Tugevamad numbrid ilmselt mõjuksid turule negatiivselt ja nõrgemad positiivselt, kuigi kipun arvama, et tööturu statistika ei pruugi anda ainsat ja ühest vastust sellele, mida FED ülejärgmisel nädalal tegema hakkab ning tähtsaks võib osutuda ka edasine reaktsioon võlakirjaturul. Sest kui valitsuse võlakirjade yieldid jätkavad ülespoole liikumist, ähvardab see kõigutada USA majandusliku taastumise üht olulist tugiposti, kinnisvarasektorit.

    09.00 Saksamaa kaubandusbilansi tasakaal (juuli)
    09.45 Prantsusmaa kaubandusbilanss (juuli)
    09.45 Prantsusmaa tarbijate kindlustunne (august)
    09.45 Prantsusmaa valitsuse eelarve tasakaal (juuli)
    10.00 Hispaania tööstustoodang (juuli)
    11.30 Suurbritannia tööstustoodang (juuli)
    13.00 Saksamaa tööstustoodang (juuli)
    13.00 Portugali teise kvartali lõplik SKP
    15.30 USA tööturu raport (august)

    USA ja Euroopa indeksite futuurid kauplevad ilma suurema muutuseta.
  • hooajaliselt korrigeeritud Saksamaa juuli import kasvas eelmise kuu baasil 0,5% vs oodatud 0,7%, eksport kahanes -1,1% vs oodatud +0,7%. Aasta baasil jätkub mõlema negatiivne trend: eksport -2,5% (valge) ja import -0,7% (oranž).
  • Prantsusmaa tarbijate kindlustunne paranes kahe punkti võrra augustis 84 punkti peale ehk punkri võrra rohkem kui oodati
  • Prantsusmaa keskvalitsuse eelarve selle aasta seitsme kuu puuudujääk oli -80,8 miljardit eurot, mis on mullusest ligi 5 miljardi euro võrra väiksem.
  • Suurbritannia tööstustoodang kahanes juulis aastaga -1,6%, kui analüütikud ootasid -1,7% (juuni revideeriti üles 1,2% pealt 1,4% peale). Kuu baasil oli muutus 0,0% vs oodatud 0,2%.
  • Saksamaa juuli tööstustoondag kujunes oodatust nõrgemaks, kui hooajaliselt korrigeerimata näit kukkus aasta baasil -2,2% vs oodatud 0,9%. Lisaks revideeriti juuni muutus 2,0% pealt 0,1% peale. Kuu baasil kahanes hooajaliselt korrigeeritud tööstutoodang -1,7% vs oodatud -0,5%.
  • Kuigi FEDi bilanss jätkaks suurenemist pärast võimalikku võlakirjade ostumahu vähendamist, siis investorid võivad unustada seda, mida Morgan Stanley aitab meelde tuletada, et isegi kui kuist QE3 mahtu tuuakse allapoole 20 miljardi dollari võrra 65 miljardile dollarile, siis põhimõtteliselt oleks see ikkagi sama nagu QE2 programmi väljakuulutamine.

  • Ehkki kuised näitajad võivad olla volatiilsed ja nende põhjal järelduste tegemine ennatlik, siis eile ja täna Saksamaalt tulnud statistika viitab sellele, et optimism majandusliku taastumise tugevuses aasta teisel poolel (või vähemalt Q3) võib olla liiga suur. Töötleva tööstuse PMI näol on tegemist küsitlusega ning olgugi, et antud joonisel rohelisega kajastatud indeks viitab paranevale aktiivsusele antud sektoris, siis reaalsed näitajad ehk tööstustoodang ja vahest veelgi olulisem tehaste tellimused, rääkisid juulis teist lugu. Ja see oleks rohkem kooskõlas sellega, millest Draghi eile rääkis.

  • FEDi üks presidentidest on oma kommentaaridega eelturul futuure toetamas, öeldes sisuliselt et QE vähendamise otsust ei pruugita veel septembris vastu võtta

    EVANS EXPECTS FOMC WILL PROBABLY TAPER QE `LATER THIS YEAR'
    EVANS WANTS TO SEE INFLATION ACCELERATE BEFORE FED TAPERS QE
  • August Unemployment Rate 7.3% vs 7.4% Briefing.com consensus; July 7.4%
    August Nonfarm Private Payrolls 152K vs 180K Briefing.com consensus; July 161K
    August Nonfarm Payrolls 169K vs 177K Briefing.com consensus; July revised to 104K from 162K; June revised down from 188K to 174K
    August Hourly Earnings +0.2% vs +0.2% Briefing.com consensus... Average Workweek 34.5 vs 34.5 Briefing.com consensus
  • Tööjõus osalemise määr langes kuuga 0,2pp 63,2% peale, madalaim alates 1978.a
  • Erko Rebane
    August Unemployment Rate 7.3% vs 7.4% Briefing.com consensus; July 7.4%
    August Nonfarm Private Payrolls 152K vs 180K Briefing.com consensus; July 161K
    August Nonfarm Payrolls 169K vs 177K Briefing.com consensus; July revised to 104K from 162K
    August Hourly Earnings +0.2% vs +0.2% Briefing.com consensus... Average Workweek 34.5 vs 34.5 Briefing.com consensus


    Paistab, et kõik on sillas. Ben pritsib pappi edasi.
  • Briefing: Headlines crossing that Russian President Putin has indicated Russia will assist Syria if external attack occurs.
  • Joel Kukemelk
    Briefing: Headlines crossing that Russian President Putin has indicated Russia will assist Syria if external attack occurs.


    Suured poisid hooplemas teemal - mul on suurem, kui sul...

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon