Börsipäev 11. september - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 11. september

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • S&P 500 indeks venitas eile üsna veenvalt oma tõususeeriat kuuendasse sessiooni, kerkides 0,7% ja olles augusti lõpu põhjadest nüüdseks taastunud 3,3%. Samal ajal aga püsib USA valitsuse 10a võlakirja yield jätkuvalt napilt alla 3%, mis näitab, et FEDi võlakirjade ostuprogrammi vähendamine pole enam nõnda suureks hirmuks, peaasi et majanduslikult pilt paremaks läheb. Euroopas lõpetas Stoxx 600 indeks 1,3% kõrgemal, kui sentimenti toetasid Hiina oodatust parem makro ja Süüria konfliktiohu taandumine.

    Usku arenevatesse turgudesse on aidanud uuesti süstida Hiina, kes eilegi tuli oodatust paremate augustikuu tööstustoodangu, jaemüügi, rahapakkumise ja fikseeritud varade investeeringute kasvunumbritega, muutes analüüsimajasid riigi majanduse lähiaja väljavaate osas optimistlikumaks. Deutsche kergitas näiteks Hiina kolmanda kvartali SKP kasvuootuse 7,7% pealt 7,9% peale ja neljanda kvartali oma 7,8% pealt 8,0% peale.

    Pärast USA turgude sulgumist rahva poole pöördunud president Obama ütles, et palub Kongressil edasi lükata Süüria ründamiseks vajaliku hääletuse ning kasutab koos venelastega konflikti lahendamiseks selle asemel diplomaatilisi vahendeid. Otsus tuli pärast seda, kui Süüria välisminister teatas valmisolekust lõpetada riigis keemiarelvade tootmine ning avaldada olemasolevate relvade asukohad ÜROle ja teistele riikidele. Reaktsiooni on eriti hästi näha olnud naftahinnas, kui Brent on viimase kahe päevaga odavnenud -4% ja WTI -3%.

    Tänane makrokalender midagi väga põnevat ei too, kui Suurbritannia eelmise kahe kuu tööturu näitajad võiksid suurimat tähelepanu köita.

    10.00 Hispaania kinnisvaratehingute muutus (juuli)
    11.30 Suurbritannia tööturu statistika (juuli, august)
    14.00 USA kinnisvaralaenude taotlused (6. sept lõppenud nädalal)
    17.00 USA hulgimüügi varude muutus (juuli)

    USA ja Euroopa indeksite futuurid kauplevad ilma olulise muutuseta.
  • Kui uute laenude maht kasvas Hiinas augustis 711,3 miljardi jüaanini (juulis 699 miljardit), siis laiem finantseerimise mõõde (kuhu kuuluvad näiteks võlakirjade, aktsiate väljastamine ning muud vahendid) hüppas 808 miljardi jüaani pealt augustis 1570 miljardi jüaanini. Bloomberg kirjutab kuidas see võib olla märgiks, et Hiina ametnikud on nõus leppima tulevikus kõrgemate finantsriskidega, et täna soovitud majanduskasvu saavutada.
  • Oodatud -21,0 tuhande asemel kahanesid Suurbritannias töötutoetused agustis -32,6 tuhande võrra ja lisaks korrigeeriti langust suuremaks ka juulis. Töötuse määr alanes juulis 0,1 pp võrra 7,7% peale, kui analüütikud ootasid samaks jäämist. Nael on selle peale teiste valuutade suhtes tugevnemas, kui GBP/USD kaupleb 0,4% kõrgemal 1,5793 dollaril.
  • Prantsusmaa meedia kohaselt on riigi valitsus 25. septembril 2014.a eelrvet tutvustades säilitamas küll selle aasta 0,1% majanduskasvu ootust, kuid prognoosimas tulevaseks aastaks 0,9% kasvu, mis on 0,3pp võrra madalam varasemast ootusest. Ühtlasi prognoositakse selle aasta eelarve defitsiidi ja SKP suhteks 4,1% (sihiks oli 3,7%) ja tuleval aastal 3,6% (varasem siht 2,9%).
  • Saksamaa valitsus müüs täna 10a võlakirju kõrgeima yieldiga alates 2011.a oktoobrist. Sellel aastal varem antud paberis positsiooni võtnud investorid ilmselt väga ei rõõmusta selle üle, teisalt ei saa öelda, et makro poolel oleks kõik üdini positiivne (tööstustoodangu nõrkus, oodatust kehvemad tehaste tellimused) või et Kreeka saab nüüd ise hakkama, mis justkui annaks endiselt põhjust kaitset otsida.

  • Mõni hetk tagasi avaldatud USA hüpoteeklaenu taotluste statistika näitab, et viimane kukkus 6. septembril lõppenud nädalal -13,5% võrreldes eelneva nädalaga. Harutades seda lahti, siis näeme et refinantseerimise indeks (valge) kukkus nädalaga 20% ning on kevadisest tipust alla tulnud juba 71%, mis on sarnane langus nagu 2010-2011, kui valitsuse 10a võlakirja yield ülespoole liikus. Oranžiga tähistatud maja ostuks võetud hüpoteeklaenude taotluste nõudlus on olnud stabiilsem, kuid ka viimaste kuudega allapoole tulnud.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon