Börsipäev 16. september - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 16. september

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Uut nädalat on Aasias alustatud positiivsetes meeleoludes, osalt motiveeritud uudisest, et Larry Summers otsustas loobuda FEDi esimehe kohale kandideerimast, kuna tundis, et hääletamine oleks Kongressis üsna teravaks kujunenud, sest mitmed juhtivad demokraatidest senaatorid lubasid oma vastuhääle anda. Suurima tõenäosusega nähakse nüüd FEDi juhi kohale Janet Yellenit, kes astuks Ben Bernanke jalajälgedes, kuid Obama sõnul on sõelal ka teisi kandidaate. USA ja Euroopa indeksite futuurid kauplevad seetõttu ligi protsendi jagu kõrgemal, kuld on kallinenud +1,5% 1328 dollarile untsi eest ja dollar nõrgenenud euro suhtes -0,5% 1,3363 dollarile.

    Teine uudis puudutab võimalikku konflikti Süüriaga, mis on taas mõnevõrra taandunud pärast USA ja Venemaa saavutatud kokkulepet leida ja hävitada Süürias leiduvad keemiarelvad, eeldades presidendi al-Assadi ülevaadet varudest nädala jooksul.

    Tähelepanu saab sel nädalal püsima USA Föderaalreservil, kes kolmapäeval langetab otsuse, kas vähendada senist võlakirjade- ja kinnisvaralaenuga tagatud väärtpaberite ostuprogrammi mahtu või mitte. Konsensus näib siiski olevat valmis $10-15 miljardiliseks kärpeks, kuigi ei saa öelda, et see kõigi selge veendumus oleks. Sest töökohtade loomine on kujunenud viimastel kuudel oodatust nõrgemaks ja kuna paralleelselt tuleb FOMC-l avaldada ka värsked majandusprognoosid, siis QE vähendades peaks kusagilt kiirgama õigustav optimism, et majanduskasv kogub tõepoolest hoogu, millele ilmselt paljud kohe vastu vaidleksid. Teisest küljest mõjutab otsust ilmselt mingil määral ka turu psühholoogia, sest investoreid on juba mõnda aega antud päevaks ette valmistatud ja kas selle mõne kuu võrra edasi lükkamine väärib täiendava volatiilsuse tekitamist.

    Keskpanga kõrval on laual ka palju tähtsaid makrouudiseid. Täna avaldatakse septembri esimene regionaalne töötleva tööstuse küsitlus (NY FED) ja augusti tööstustoodang, homme augusti THI, kolmapäeval augustis alustatud elamuehituste ja väljastatud ehituslubade arv ning neljapäeval töötutoetused, augusti olemasolevate majade müük ja Philadelphia töötleva tööstuse küsitlus. Ettevõtete majandustulemustest vääriksid mainimist FedEx, kes raporteerib kolmapäeval enne turgu ja Oracle pärast regulaarse kauplemise lõppu.

    Euroopas jääb kalender suhteliselt õhukeseks, kui homme selguvad Saksa analüütikute ja investorite septembrikuu sentimenti indeksid, Suurbritannia augusti inflatsioon, kolmapäeval Inglise keskpanga eelmise kohtumise protokoll, neljapäeval Suurbritannia augusti jaemüük, reedel Itaalia juuli tehaste tellimused. Nädalavahetuse peale jäävad Saksamaa riiklikud valimised.

    Tänane kalender:
    12.00 Eurotsooni augusti lõplik inflatsioon
    15.30 USA NY Fedi töötleva tööstuse küsitlus (september)
    16.15 USA tööstustoodang (august)
  • DAX avanes ligi 100 punktiga üleval, saavutades sellega uue ajaloolise tipu
  • Eurotsooni augusti lõplikuks inflatsiooniks kujunes 1,3% ja tuuminflatsiooniks 1,1%. Juuliga võrreldes tuli headline THI 0,3pp võrra allapoole aga nagu allolevalt jooniselt näha, siis THI liikumine erineb eurotsooni sees üsna palju
  • SOHU uudise peale on vist QIHU hommikul natuke üle reageerinud?
  • NY töötleva tööstuse aktiivsus peaks küsitluse kohaselt olema septembris madalam võrreldes augustiga, kui vastav indeks langes 8,24 punkti pealt 6,29 punkti peale vs oodatud 9,10 punkti.

  • USA tööstustoodang oodatust veidi nõrgem

    US Industrial Production (Aug) in at 0.4%M/M versus 0.5%M/M expected and 0.0%M/M prior.
    US Capacity Utilization (Aug) in at 77.8% versus 77.9% expected and 77.6% prior.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon