Börsipäev 27. september - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 27. september

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • USA olulisemad indeksid panid punkti viiepäevasele langusseeriale, kuigi eilne taastumine polnud midagi muljetavaldavat ning päevasisesest suurest üles-alla kõikumisest võis välja lugeda jätkuvalt närvilisust, mida erinevatel tasanditel tekitatakse. S&P 500 indeks sulgus 0,4% kõrgemal. Euroopas lõpetas Stoxx 600 indeks ilma muutuseta.

    Poliitilisel maastikul jätkub jagelemine USA võlalimiidi tõstmise osas, kui valitsuse töö seiskumise oht on viimastel päevadel hoopis suurenenud. Vabariiklased soovivad vastutasuks võlalimiidi tõstmisele lükata ObamaCare’i ühe aasta võrra edasi aga president ei aktsepteeri sellist tingimust.

    Makrouudistest näitas Euroopa Keskpanga rahapakkumise ja laenustatistika, et krediit ei taha endiselt väga eurotsooni majandustes voolata, mis tõenäoliselt saab olema üheks jututeemaks ka järgmise nädala EKP istungil. Eurotsooni majapidamistele väljastatud laenud on viimasel kahel kuul kasvanud (vastavalt 7 ja 6 miljardit eurot), kuid sama näitaja on väljaspool finantssektorit tegutsevate firmade puhul olnud negatiivne (juulis -19 miljardit eurot ja augustis -12 miljardit eurot).

    USA makro tekitas vastakaid emotsioone. Augustis pooleliolnud majade müügitehingute maht kahanes juuliga võrreldes -1,6%, osutudes oodatud -1,0%st nõrgemaks. Aasta baasil oli kasv jätkuvalt positiivne (+2,9%), kuid oluliselt nõrgem võrreldes juuni-juuli 8-9% tempoga. Pettumuse valmistas ka teise kvartali SKT muutuse samaks jäämine 2,5% peale, kui analüütikud ootasid pisikest 0,1pp tõstmist.

    Töötleva tööstuse kohta on keeruline selgelt pilti saada, sest sarnaselt Richmondi piirkonnale alanes ka Kansas City Fedi küsitluse kohaselt aktiivsusindeks septembris 6 punkti võrra 2 punkti peale (oodati samaks jäämist 8 punkti peale). Eelmisel nädalal raporteeritud Philadelphia Fedi näitaja osutus mäletatavasti üllatavalt tugevaks.

    USA töötuabiraha taotluste arv kahanes läinud nädalal viie tuhande võrra 305 tuhande peale. Positiivne selle juures on see, et erinevalt kahest eelnevast nädalast, ei paistnud seekord näitajat mõjutavat tehnilised probleemid, mistõttu peaks viimane number kajastama paremini tegelikku olukorda. Teisalt tegemist on juba nõnda madala numbriga, mis ajaloolise info põhjal peaks tähendama tublisti üle 200K töökohta loomist väljaspool põllumajandussektorit. Seega septembri NFP peaks tulema üllatavalt tugev või vastasel korral on mängus muud tegurid. Näiteks madal liikumine tööturul – väga ei vallandata, samas ka uusi töötajaid ei palgata agressiivselt juurde.

    USA esmaste töötuabiraha taotluste nelja nädala libisev kesmine (valge, tuhandetes) ja väljaspool põllumajandussektorit loodud töökohtade arv (oranž, tuhandetes)


    Aasias on indeksid kauplemas erisuunaliselt. Hiina investoreid jättis üsna külmaks uudis, mille kohaselt on suuremate tööstusettevõtete kasum kasvanud augustikuus 24,2% YoY. Antud tempo oli märksa kiirem võrreldes juuli 11,6%ga. Kaheksa kuu kasum paranes eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 12,8% 3,5 triljoni jüaanini.

    Jaapani augusti inflatsioon kiirenes 0,7% pealt 0,9% peale, ületades konsensuse 0,7% ootust. Aga hinnatõus tuleneb peamiselt toidust ja energiast, sest kui viimased kaks välja jätta, püsis deflatsioon augustis endiselt -0,1% peal, ühtides konsensuse prognoosiga.

    Tänane kalender:
    09.45 Prantsusmaa teise kvartali SKP detailid
    09.45 Prantsusmaa tarbijate kulutused (august)
    10.00 Hispaania jaemüük (august)
    10.30 Rootsi jaemüük (august)
    11.00 Itaalia ettevõtete kindlustunde indeks (september)
    11.30 Portugali tarbijate kindlustunne (september)
    12.00 Eurotsooni tarbijate kindlustunne (september)
    12.45 Fedi Evans kõneleb
    15.30 USA isiklikud sissetulekud ja kulutused (august)
    15.30 USA PCE inflatsiooni näit (august)
    16.55 USA Michigani ülikooli tarbijate kindlustunde indeks (september lõplik)
    21.00 Fedi Dudley kõneleb

    USA ja Euroopa indeksite futuurid kauplevad hetkel ilma olulise muutuseta.
  • Revideritud näitajate põhjal kasvas Prantsusmaa majandus teises kvartalis 0,5% võrreldes esimesega (ootuspärane) ja aasta baasil 0,4% (0,1pp võrra arvatust parem). Tarbijate kulutuste langus aeglustus augustis aasta baasil -0,2% pealt -0,1% peale (oodati 0,0%).
  • Hispaania augustikuu jaemüük kukkus mulluse baasil -4,2%, kardetud -7,0%st siiski parem (juulis YoY -3,7%)
  • Pärast paarikuulist vaikust on insaiderid Euroopas möödunud nädalatel taas aktiivsemaks muutunud, seda paraku valdavalt müügipoolel. Nagu allolevalt DB jooniselt näha, siis netoostud on Stoxx 600 firmade puhul liikunud sügavamale miinuspoolele ehk müüakse rohkem oma firma aktsiaid ning ka ostud on samal ajal vähenenud. seda eriti tsüklilistes sektorites. See pigem kinnitab, et Euroopa majanduslik taastumine on õrnapoolne.
  • Deutsche on muutunud positiivsemaks kahe Hiina solari suhtes, liigutades Trina ja Yingli osta peale ning kergitades hinnasihid vastavalt 18 ja 8 dollari peale. Katalüsaatoriks eelkõige keskvalitsuse soov õhu saastatust vähendada, mis aitab erinevatel tasanditel solarite projekte tellijale odavamaks muuta.

    Our detailed analysis of the various central and provincial government policies suggests that growth rate of the Chinese solar market is set to accelerate from 2H13 as various projects reach the end of the development phase. Despite a slow start in 1H13, demand is growing a lot faster than expected since the new incentives were announced in mid 2013. Companies with scale, international brand recognition and deep rooted China relationships stand to emerge as long term winners.
  • Itaalia ettevõtete kindlustunde indeks septembris taas tiba kõrgem

    Italy: Business Confidence for September at 96.6 vs 93.4 in August. Estimated 93.4
  • Eurotsooni tarbijate septembri kindlustunde indeks esialgse näiduga võrreldes ei muutunud (14,9 punkti)
  • August PCE Prices- Core M/M % +0.2% vs +0.1% Briefing.com consensus; Prior +0.1%
    August Personal Income +0.4% vs +0.3% Briefing.com consensus, Prior +0.1%
    August Personal Spending +0.3% vs +0.2% Briefing.com consensus; Prior +0.1%

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon