Börsipäev 30. september - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 30. september

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Aasia turud on alustanud uut nädalat lääneriikides kasvanud poliitilise ebakindluse tõttu madalamal ning negatiivsele päevale Euroopas ja USAs viitavad hetkel ka futuurid. Reedel lõpetas S&P 500 indeks -0,4% võrra punases, kui üheks mureks oli kasvanud risk, et vabariiklased ja demokraadid ei suuda kokkuleppele jõuda, kuidas oktoobrist algaval uuel fiskaalaastal avaliku sektori kulutusi finantseerida.

    Riskiisu kadumine oli aga õigustatud, sest nädalavahetusel hääletas Esindajatekoda seaduse poolt, mis aitaks USA valitsust kuni 15. detsembrini finantseerida, kuid nägi samas ette ka ObamaCare’i poliitika edasi lükkamist ühe aasta võrra. Senati esindajad on juba öelnud, et nemad kavatsevad selle vastu hääletada ning ka president Obama kasutaks oma vetoõigust, mis tähendab, et hetkeks lõpetatakse mitmete avaliku sektori teenuste osutamine.

    Kasvanud poliitilise pingega tuleb investoritel võidelda ka Itaalias, kus Silvio Berlusconi on andnud oma partei viiele ministrile käsu tagasi astuda ning peaminister Enrico Lettal tuleb eeldatavalt kolmapäeval korraldada uuele valitsuse koosseisule usaldushääletus. Berlusconi näeb väljapääsu kriisist juhul kui valitsus kiidaks järgmiseks aastaks heaks majanduse jaoks soodsama eelarve ning loobuks müügimaksu tõstmisest.

    Ühtlasi on Hiinas avaldatud HSBC töötleva tööstuse septembri küsitluse lõplik näit, mis võrreldes esialgse 51,2 punkti asemel oli hoopis 50,2 punkti ehk mitte kuigi palju parem võrreldes augusti 50,1 punktiga, kustutades seega pisut optimismi, mis viimasel ajal Hiina majanduse stabiliseerumise üle oli tekkinud. Suurema huviga jälgitakse ilmselt homme avaldatavat ametlikku PMI numbrit.

    Liikudes tänase päeva juurde, siis poliitilised uudised domineerivad ilmselt meediat nii Euroopas kui USAs. Makro poolele avaldatakse Saksamaa augusti jaemüük ja ühtlasi selgub eurotsooni septembri esmane inflatsiooninäit. Ühendriikides raporteeritakse viimased regionaalsed töötleva tööstuse aktiivsusindeksid enne homset üleriigilist ISMi. Vaadates ette terve nädala peale, siis Euroopas saab olulisel kohal olema neljapäevane Euroopa Keskpanga istung ning USAs reedene tööjõuraport.

    09.00 Saksamaa jaemüük (august)
    12.00 Eurotsooni inflatsioon (september)
    13.00 Portugali tööstustoodang (august)
    13.00 Portugali jaemüük (august)
    16.45 USA Chicago PMI (september)
    17.30 Dallas Fedi töötleva tööstuse küsitlus (september)

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel -0,7% punases, Euroopas on DAX alustamas -0,6% kaotusega, Itaalia FTSE MIB aga -1,7%.
  • Jaapani töötleva tööstuse PMI paranes septembris 0,3 punkti võrra 52,5 peale, kuid majanduse reaalsed näitajad eesotsas augusti tööstustoodangu muutuse ja jaemüügiga osutusid arvatust nõrgemaks.

  • Saksamaa jaemüük paranes augustis mulluse baasil 0,3%, mis jäi analüütikute 0,6% kasvuootusele alla (juuli näitaja revideeriti 2,3% pealt 2,9% peale).
  • Eurotsooni inflatsioon aeglustus septembris esialgsel hinanngul 1,3% pealt 1,1% peale, mis osutus oodatud 1,2%st madalamaks. Neljapäeval saab ilmselt kuulda, kas jätkuv disinflatsioon ja deflatsioonioht Euroopa Keskpanga jaoks muret valmistab või mitte.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon