Börsipäev 1. oktoober - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 1. oktoober

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • USA turud avanesid küll ligi protsendise miinusega, kuid suurem osa päevast näis, et investorid suudavad valitsuse osalise sulgumise ohtu ignoreerida, kuid sessiooni lõpp tõi uuesti kerge müügisurve, kui sai selgeks, et Senat on tõepoolest tagasi lükanud Esindajatekoja eelarve ettepaneku, mis peatab määramata tähtajaks osad avaliku sektori osutatavad teenused. Muuhulgas ei pruugita seoses sellega avaldata ka olulisi statistilisi makronäitajaid, sealhulgas on küsimärgi all ka reedene tööjõuraport. S&P 500 indeks sulgus -0,6% madalamal, kui Euroopaski keerutas Berlusconi poliitilisel maastikul tolmu üles, mis hoidis investoreid riskikartlikuna viis Stoxx 600 -0,6% langusesse (Itaalia FTSE MIB -1,2%).

    Makrost avaldati USAs järjekordsed regionaalsed töötleva tööstuse aktiivsusnäitajad, mis näitasid sektorit positiivsemas valguses. Chicago PMI kerkis 2,7 punkti 55,7 punkti peale (oodati 54,0) ja Dallase oma 7,8 punkti 12,8 punkti peale (oodati 5,5). Eelmisel ja sellel nädalal avaldatud PMIde baasil usub konsensus, et üleriigiline ISM võis septembris langeda 0,2 punkti võrra 55,0 punkti peale.

    Öösel avaldatud Hiina ametlik töötleva tööstuse PMI näitas septembris üsna marginaalset paranemist, kerkides 0,1 punkti võrra 51,1 punkti paele, mida oli vähem kui analüütikute prognoositud 51,6 punkti. Hiina börs on kuni nädal lõpuni pühade tõttu suletud, kuid muud Aasia indeksid on kauplemas valdavalt kerges plussis. Toetavaks teguriks võis olla ka Jaapani Tankani küsitlus, mille kohaselt paranes riigi suuremate töötleva tööstuse firmade kindlustunne juuli-september kvartalis 12 punkti peale vs 4 punkti eelneval kvartalil (oodati 7 punkti).

    Pöörates pilgu tänase päeva peale, siis vabariiklaste ja demokraatide pallimäng jätkub, kui järjekord on jõudnud taas Esindajatekoja kätte modifitseerida valitsuse lühiajalise finantseerimise eelnõu nõnda, et see Senatist läbi läheks ja president heaks kiidaks. Makrouudistest saavad tähelepanu PMI indeksid nii Euroopas kui USAs. Lisaks sellele tuleb Saksamaa, Itaalia ja eurotsooni tööturu statistikat ja USAs raporteeritakse päeva jooksul septembri autode müüginumbreid.

    09.30 Rootsi töötleva tööstuse PMI (september)
    10.15 Hispaania töötleva tööstuse PMI (september)
    10.45 Itaalia töötleva tööstuse PMI (september)
    10.50 Prantsusmaa töötleva tööstuse lõplik PMI (september)
    10.55 Saksamaa töötute arvu muutus (september)
    10.55 Saksamaa töötleva tööstuse lõplik PMI (september)
    11.00 Itaalia töötuse määr (august)
    11.00 Eurotsooni töötleva tööstuse lõplik PMI (september)
    11.30 Suurbritannia töötleva tööstuse PMI (september)
    12.00 Eurotsooni töötuse määr (august)
    15.58 USA Markiti koostatav töötleva tööstuse lõplik PMI (september)
    17.00 USA ehituskulutuste muutus (august) - NB! edasi lükatud
    17.00 USA töötleva tööstuse ISM (september)

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel 0,2% kõrgemal
  • Eile Bloombergi eetris olnud Honeywelli tegevjuht andis hästi mõista, kuidas praegune poliitiline määramatus sunnib neid ja ilmselt paljusid teisi ettevõtteid olema pigem ettevaatlikud investeeringute tegemisel ja uute töötajate palkamisel, mis on muidugi viimane asi, mida USA majandus hetkel vajab. Link videole.
  • Rootsi töötleva tööstuse PMI septembris oluliselt tugevam kui arvati...56,0 vs oodatud 52,1 punkti (augustis 52,2)
  • Mis võimalused omxnordic reaalajas hindade nägemiseks on alates tänasest, oskab keegi soovitada ?
  • Reedene tööjõuraport võidakse tänase päeva peale liigutada

    NON FARM PAYROLLS COULD BE RELEASED EARLIER, POSSIBLY TODAY (DJ)
  • Hispaania töötleva tööstuse aktiivsus alanes septembris 0,4 punkti 50,7 punkti peale, oodati 51,2 punkti. Markiti kommentaar:

    “The September manufacturing PMI for Spain confirms the picture of gradual improvement seen in the third quarter of the year, supported again by solid growth of exports. It remains to be seen whether this stabilisation can be translated into a period of expansion or whether the sector will slip back into contraction again. With domestic demand remaining weak, much seems to depend on the ability of manufacturers to continue generating strong export sales.”
  • Itaalia töötleva tööstuse PMI septembris pisut nõrgem, Prantsusmaa oma korrigeeriti aga 0,3 punkti võrra kõrgemaks

    (ITALY) PMI Manufacturing for September at 50.8 vs forecast of 51.1 and 51.3 prior.
    (FRA) PMI Manufacturing for September at 49.8 vs forecast of 49.5 and 49,7 prior.
  • Kui hooajaliselt on Q4 aktsiate jaoks olnud soodne perioodi, siis oktoober on samas korduvalt juhatanud seda sisse väga tormilise ajaga.

    Stock Trader's Almanac: October has a dreadful history of market crashes such as in 1929, 1987, the 554-point drop on October 27, 1997, back-to-back massacres in 1978 and 1979, Friday the 13th in 1989 and the 733-point drop on October 15, 2008. During the week ending October 10, 2008, Dow lost 1,874.19 points (18.2%), the worst weekly decline in our database going back to 1901, in point and percentage terms.

  • Saksamaa septembri PMI korrigeeriti aga 0,2 punkti võrra allapoole

    German Manufacturing PMI falls to 51.1 in September from 51.8 in August (Flash 51.3)
  • Eurotsooni töötleva tööstuse PMI ootuspärane, kuid Itaalia ja Saksamaa tööturu statistika prognoositust nõrgem

    (EUROZONE) PMI Manufacturing for September (FINAL) at 51.1 vs forecast of 51.1 and 51.1 prior.

    ITALIAN AUG. UNEMPLOYMENT RATE RISES TO 12.2% FROM 12.1%
    ITALIAN YOUTH UNEMPLOYMENT RISES TO RECORD 40.1% IN AUGUST

    GERMAN SEP. UNEMPLOYMENT RATE RISES TO 6.9% FROM 6.8% (EXPECTED 6.8%)
    GERMAN SEP. UNEMPLOYMENT CHANGE 25K (EXPECTED -5K)
  • Suurbritannia töötleva tööstuse PMI alanes septembris 57,1 punktilt 56,7 punktile (oodati 57,5)
  • Eurotsooni töötute arv kahanes augustis viie tuhande inimese võrra, mis on küll positiivne märk, kuid siiski piisavalt väike muutus, et 12% töötuse määra mitte kõigutada.

    Unemployment Rate for the Eurozone (August) at 12.0%. Estimated 12.1% and prior 12.0%
  • Chrysleri USA septembri müük kasvas mullusega võrreldes 0,8%, mis oli oodatud -2,8% asemel märksa parem
  • USA Markiti töötleva tööstuse septembri PMI lõplikku näitu ei revideeritud, samas analüütikud ootasid 0,3 punktist tõstmist

    USD Markit US PMI Final (SEP) (survey 53.1) ACTUAL: 52.8
  • ISM aga parem kui arvati

    September ISM Index 56.2 vs 55.0 Briefing.com consensus; August 55.7
  • Apple: Carl Icahn on CNBC says feels very strongly about buyback; says conversation got 'testy' when talking about AAPL Board and buyback.
    Apple: Carl Icahn on CNBC says he bought some AAPL stock in recent weeks

    Icahni AAPL-i tagasiostu jutt (mis iseensest ei tohiks turule enam üllatusena tulla) on täna aktsia siiski rallima ajanud- hetkel AAPL kauplemas 2,3% kõrgemal, $ 488 taseme juures.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon