Börsipäev 4. oktoober - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 4. oktoober

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Mida kauemaks USA avaliku sektori osade üksuste töö peatub ja väiksem on progress võlalimiidi tõstmisel, seda närvilisemaks investorid muutuvad. Volatiilsust on päevasiseselt üsna palju, kui taaskord on turg juhindumas valdavalt poliitilistest pealkirjadest, mis kasvatavad või purustavad lootust. S&P 500 indeks sulgus -0,9% madalamal, Stoxx 600 kaotas -0,4%.

    Makrouudiseid olid eile pigem toetavad ning andsid põhjust Aasia börsidel ning ka Euroopa sessiooni esimeses pooles olla ostupoolel. Hiina teenindussektori PMI paranes 1,5 punkti 55,4 punkti peale ja Austraalia oma 8,1 punkti 47,1 punkti peale. Suurbritannia teenindussektori aktiivsus jäi septembris üsna tugevaks (60,3 punkti) ja kuigi eurotsooni teenuste sektori PMI püsis esialgselt raporteeritud näitajaga võrreldes sisuliselt muutumatuna (52,2 punkti), siis augusti baasil oli tõus siiski arvestatavad 1,5 punkti.

    USA möödunud nädala töötu abiraha taotlused kasvasid küll tuhande võrra 308 tuhande peale, kuid seda oli siiski vähem kui analüütikute prognoositud 315 tuhat. Negatiivsemad uudised tulid teenindussektorist, mille aktiivsust kajastav ISM indeks (54,4 punkti) jäi alla 57,0 punktisele prognoosile. Augustis registreeriti ootamatult suur aktiivsuse hüpe kaheksa aasta kõrgeimale tasemele, mistõttu ei tulnud mõningane järeleandmine septembris üllatusena, küll aga arvatust suuremas ulatuses.

    Sõna võtsid mitmed FEDi liikmed, kellest San Francisco FEDi esimees John William nentis, et poliitiline olukord vähendab nende jaoks andmete kättesaadavust, mis muudab otsustusprotsessi järgmisel FOMC kohtumisel sellevõrra keerulisemaks. Ühtlasi tundis ta muret võlalimiidi mittetõstmise pärast, öeldes et sellel võivad finantsturgudele olla tohutud ja väga hirmuäratavad tagajärjed.

    Kuigi USA poliitilisel maastikul eile edusamme ei tehtud, kirjutab NY Times, et Esindajatekoja spiiker John Boehner olevat lubanud vabariiklastele, et riigi maksejõuetuseni praegune olukord ei vii.

    Täna oleks pidanud esiplaanil olema USA tööjõuraport, kuid viimane on valitsuse töö osalise seiskumise tõttu teadmata ajaks edasi lükatud. Muud olulist makrot kalendris pole, mistõttu domineerivad sentimenti jätkuvalt arengud demokraatide ja vabariiklaste läbirääkimistes.

    USA indeksite futuurid kauplevad -0,1% punases, Euroopa olulisemad börsiindeksid on alustamas -0,2% kaotusega.
  • Troika on järjekordse ülevaate järel nägemas Portugali tulevikku varasemast veidi roosilisemana, kui selle aasta SKP languse ootus korrigeeriti -2,3% pealt -1,8% peale ja järgmise aasta kasvuootus tõsteti 0,6% pealt 0,8% peale. Siiski ei lubatud järgmise aasta eelarvepuudujäägi sihti lõdvendada 4,0% pealt 4,5% peale, mis võib kujuneda ühe pingekoldeks arvestades, et riigikohtule ei meeldi väga avaliku sektori töötajajate püksinööri koomale tõmbamise vahendid. Riigi võlakoore peaks troika arvates tipnema sellel aastal suhteliselt kõrge 127,8% juures SKPst.

    Positiivsed uudised on aidanud ka Portugali 10a riigivõlakirja tulusel septembri keskpaigast jälle allapoole liikuda, kuid pikaajaliselt jätkusuutlikuks 6,4% taset ilmselt seda veel lugeda ei saa.
  • Soome börsil müüdi täna rehvitootja Nokian Renkaat avamistasemest -7.67% võrra madalamale. Viimase aasta suurima päevasisese languse põhjustas ettevõtte poolt väljastatud kasumihoiatus, mille kohaselt vähenevad täisaasta müügitulu ja ärikasum mullusega võrreldes vastavalt 25 ja 14 miljoni euro võrra. Eelnevalt oodati mõlema näidu puhul samaks jäämist või väiksemapoolset kasvu.
  • Tele2 see-eest kallines Rootsi börsil +0.55%, kui Swedbank ettevõtte aktsiareitingu Neutraalselt Osta peale tõstis ning aktsia 12 kuu hinnasihi 84 Rootsi krooni pealt 90 krooni peale tõstis.
    Analüütikute sõnul on ettevõttelt järgmisel aastal oodata suuremat kasumit, kuna Kasahstani äriüksus peaks käesoleva aasta lõpuks kasumiläveni jõudma ning Norra äriüksuse marginaalid on paranemas.
  • Šveitsi šokolaaditootja Lindt & Spruengli kallines +3.65%. Ettevõte teatas, et ostab aasta lõpuks tagasi 450 miljoni frangi väärtuses aktsiaid ning samas jätkatakse senise dividendipoliitikaga.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon