Börsipäev 9. oktoober - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 9. oktoober

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kui siiani võimaldasid populaarsemad momentumaktsiad suhteliselt hästi taluda tormi, mis ülejäänud turul aset leidis, siis eile murdusid ka need eesotsas Facebooki (-6,7%), LinkedIni (-6,1%) ja Netflixiga (-5%). Jätkuva poliitilise teadmatuse tõttu kujunes kasumivõtt seega suuremaks just tehnoloogiasektoris, mis viis Nasdaqi päeva lõpuks -2,0% madalamale ning S&P 500 indeks loovutas samal ajal -1,2%. Euroopas piirdus Stoxx 600 indeks -0,8% kukkumisega.

    President Obama vastas ligi tunni ajakirjanike küsimustele, kuid tema seisukoht on jätkuvalt sama, hoiatades ameeriklasi sügava majandussurutise eest juhul kui võlalage ei tõsteta. Demokraadid on väidetavalt Senatisse hääletusele viimas seaduse eelnõu, mis tõstaks võlalimiiti aastaks, kuid ei näe ette muid tingimusi. Kui vabariiklased jäävad kindlaks enda seisukohtadele, siis suure tõenäosusega ei ole ka põhjust arvata, et see nende seas piisavalt poolt hääli saaks.

    USA valitsuse 10a võlakirja hind on jäänud kõige selle taustal suhteliselt tasaseks, kuid liikumised toimuvad just lühema tähtajaga võlakirjades, kui lähiaja maksujõuetuse tõttu kerkis ühe kuu võlakirja tulusus eile 0,25%ni, kui alles septembris oli see nullilähedane. Alloleval graafikul on kujutatud erinevate aegumistega USA valitsuse võlakirjade yield curve’i, kust on näha, et investorid nõuavad maksejõuetuse riski tõttu ühe kuu võlakirja eest oluliselt suuremat intressi võrreldes näiteks ühe aastase võlakirjaga.



    Suhteliselt pessimistlikku sentimenti võis eile pisut täiendavalt morjendada ka IMF, kes sai valmis värske globaalse majanduse ülevaate, mille raames otsustati juuli raportiga võrreldes kärpida ülemaailmse SKP 2013.a kasvuootust arenevate riikide nõrgema väljavaate tõttu 3,2% pealt 2,9% peale ja 2014.a oma 3,8% pealt 3,6% peale. USA puhul vähendati prognoose nii selleks kui järgmiseks aastaks üsna marginaalselt, samas eurotsooni puhul kergitati tuleva aasta SKP prognoos 0,0% pealt 1,0% peale. Hiina majandus peaks järgmisel aastal kasvama 7,7% asemel 7,3%.

    Aasia on liikumisi öösel aidanud pehmendada meedias levinud uudised, et president Obama kavatseb täna nimetada Föderaalreservi juhi kandidaadiks Janet Yelleni, kes on tõenäoliselt üks viimaseid inimesi, kes turult likviidsust kokku korjama kiirustaks. FEDi etteosa saamiseks läheb siiski vaja lisaks veel Senati kinnitust. Jaapan on kauplemas 0,9% kõrgemal, Hongkong -0,6% ja Hiina +0,1%.

    Liikudes tänase päeva juurde, siis Euroopas jälgitakse suurema huviga Saksamaa ja Suurbritannia augusti tööstustoodangu numbreid. USAs tekitab kindlasti diskussiooni FOMC eelmise kohtumise protokoll.

    11.30 Suurbritannia tööstustoodangu muutus (august)
    13.00 Saksamaa tööstustoodangu muutus (august)
    14.00 USA kinnisvaralaenude taotlused (4. oktoobril lõppenud nädalal)
    21.00 FOMC septembri kohtumise protokoll

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel 0,3% kõrgemal.
  • Carl Icahn omandas Kanada energiaettevõttes Talisman Energy (-2,4%) umbes 6% osaluse, ostes 61,6 mln aktsiat 277 mln dollari eest. Talisman Energy tegeleb hetkel Aasia, Põhjamere ja Põhja-Ameerika varade või ühisettevõtetes osaluse müügiga. Ettevõtte tegevust survestab maagaasi hinna odavnemine. Põhjamere varade müük oleks ettevõtte esimene samm Põhja-Ameerikale keskendumise suunas.
  • KFC, Taco Belli ning Pizza Huti operaatori Yum! Brands kolmanda kvartali kasum vähenes 68%, kuna ettevõtte tegevust survestab endiselt nõrk müük Hiinas. Ettevõtte neljanda kvartali kasum langes 152 mln dollari peale (0,33 dollarit aktsia kohta) aastataguse 471 mln dollari pealt (1 dollar aktsia kohta). Käive kasvas kvartalis 10% ehk 3,47 mld dollarini.Yum muutus ka Hiina suhtes pessimistlikumaks teatades, et ei oota enam neljandas kvartalis üksuse võrreldavate restoranide müügi kasvu. Neljanda kvartali tulemustes kajastuv KFC võrreldavate restoranide müük vähenes Hiinas septembris 13%. Järelkauplemise ajal avaldatud tulemustele reageeris aktsia 7% langusega.
  • Järelkauplemise ajal oodatust parematest kvartalitulemustest teatanud USA suurim alumiiniumitootja Alcoa (-0,4%) tegi mõningaid korrektuure globaalse alumiiniumi nõudluse tabelisse. Alcoa tõstis 2013. aasta raskeveokite sektori alumiiniumi nõudluse kasvuprognoosi 5-9% peale teise kvartali 3-8% pealt tänu Hiina nõudluse kasvutempo kiirenemisele. Veel tõstis Alcoa Hiina autotööstuse alumiiniuminõudluse 9-11% peale varasema 7-10% pealt ning langetas Euroopa purgijookide pakendamise nõudluse kasvuprognoosi 1-2% peale varasema 2-3% pealt. Nooled tähistavad joonisel võrdlust aastatagusega.

  • Jaapani sõidukitootjate jaoks oli september Hiina turul edukas. Tugevat müügi kasvu toetas aastatagune madal võrdlusbaas, kui müüki survestasid kahe riigi vahelised territoriaalsed vaidlused. Kui 2012. aasta septembris vähenes Jaapani suurimate sõidukitootjate müük Hiinas üle 30%, siis selle aasta septembris kasvas müük kõrgetes kahekohalistes protsentides. Maailma suurima sõidukitootja, Toyota (+3%), müük kasvas Hiinas septembris 63% ehk 72 100 sõidukini, Hiinas suurimat turuosa omava Nissani (+1,6%) müük 83% ehk 117 100 sõidukini ning Honda (+1,8%) müük kahekordistus, kasvades 73 990 peale. Jaapani sõidukitootjatel on Hiina turul 15,2% turuosa. Samal ajal on aga Saksamaa sõidukitootjate turuosa Hiinas 20%.
  • Suurbritannia tööstustoodang kahanes augustis kuu baasil -1,1% ja aasta baasil -1,5%, mis osutus oodatud 0,4%st ja -0,7%st märksa nõrgemaks. Nii et taaskord pisut ebakõla sellega, mida PMI lubas oodata.
  • Jos. A Bank Clothiers Inc. (JOSB) tegi The Men's Wearhouse, Inc. (MW) ülevõtupakkumise $2.3bln eest ehk siis $48 aktsia kohta
    http://www.bloomberg.com/news/2013-10-09/jos-a-bank-makes-2-3-billion-proposal-to-buy-men-s-wearhouse.html?cmpid=yhoo
  • Saksamaa augusti tööstustoodang paranes aasta baasil 0,3%, mis oli märksa parem kui analüütikute prognoositud -1,4% (juuli -2,2% langus revideeriti samuti pisemaks -1,7% peale).
  • The Men's Wearhouse lükkab 48 USD per aktsia ülevõtupakkumise tagasi, kuna nõukogu arvates ei peegelda see väärtust, mida nende enda plaani kohaselt suudetakse saavutada. MW aktsia on eelturul osa tõusust ära andnud, kuid kaupleb siiski 25% kõrgemal eilsest sulgumistasemest 44 dollari juures.

    MEN'S WEARHOUSE REJECTS UNSOLICITED BID FROM JOS. A. BANK
    MW SAYS PROPOSAL IS OPPORTUNISTIC
    MW SEES ITS OWN PLAN DELIVER MORE VALUE THAN JOSB PROPOSAL
    MW SAYS PROPOSAL UNDERVALUES MEN'S WEARHOUSE


  • Telekomiseadmete valmistaja Alcatel-Lucent teatas eile, et kaotab kasumlikkuse parandamiseks 2015. aastaks 10000 töökohta, millest 4100 asuvad Euroopas, 3800 Aasias ja 2100 Ameerikas. Kokku loodab ettevõte kulusid kärpida €1 miljardi ulatuses. Täna aga kõneles Prantsuse peaminister Jean-Marc Ayrault, et soovib ettevõttega koondamiste osas läbirääkimisi pidada ja kui ühisele kokkuleppele ei jõuta, siis ei kiideta restruktureerimisplaani heaks. Alcatel-Lucenti aktsia müüdi täna -7.33% madalamale.
  • Kaevandusettevõte Vedanta Resources odavnes Londoni börsil -4.49%. Firma teatas, et Sambia äriüksuse teise fiskaalkvartali vasetoodang kahanes 26% võrra ning rauamaagi kaevandamine Karnataka osariigis on endiselt peatatud. Lisaks langetas Morgan Stanley ettevõtte aktsiareitingu Neutraalselt Müü peale.
  • Reutersi andmetel plaanib toiduainetööstur Nestle maha müüa dieedi-äriüksuse Jenny Craigi ning on juba pidamas läbirääkimisi potentsiaalsete ostjatega. Nestle ostis Jenny Craigi äriüksuse 2006. aastal $600 miljoni eest, kuid ettevõtte finantsjuhi sõnul on üksuse kasumlikkus viimase paari aasta jooksul kahanenud ning tulemused jäävad ootustele alla. Liberum Capitali sõnul võib Nestle maha müüa ka toidukastmete äriüksuse ning oma osaluse L'Orealis.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon