Börsipäev 11. oktoober - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 11. oktoober

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Eilne päev näitas, kui keeruline on aktsiaturul ajastamisega tegeleda. Isegi kui USA poliitilise draama eel oli aktsiapositsioonide vähendamine mingi hetkeni õigustatud, siis tagasi rongi peale hüppamine on kiiresti muutuvate olude tõttu üsna keeruline (eriti kui liikumised on ajendatud lootusest, mitte faktist). S&P 500 indeks rallis eile 2,2% (selle aasta teiseks suurima tõusuga päev), tehes tasa nädala senise languse, kui vabariiklased teatasid, et on nõus tõstma võlalimiiti kuueks nädalaks. Ovatsioonide saatel kaubeldi ka Euroopas, kus Stoxx 600 indeks lõpetas neljapäeval +1.7% tõusuga.

    Pärast USA turgudude sulgumist toimunud kohtumisel president Obamaga lõplikku kokkulepet veel ei sündinud, kuid kui varasemalt polnud mõlemad osapooled üldse nõus lisatingimuste tõttu läbirääkimisi alustama, siis eks eilset diskussiooni võib võtta teatava läbimurdena. Samaaegselt on osad vabariiklased töötamas Senatis koos demokraatidega kompromissi kallal, mis näeks ette valitsuse avamist ja võlalimiidi tõstmist ühe aasta võrra ning teatavaid muudatusi tervishoiuseaduses.

    Makrostatistika pettis eile ootusi nii Euroopas kui Ühendriikides. Prantsusmaa augusti tööstustoodang kasvas juuliga võrreldes vaid 0,2% pärast eelmise kuu -0,6% langust (analüütikud prognoosisid 0,6%). Aasta baasil kiirenes langus -1,6% pealt -2,9% peale. Itaalia augusti tööstustoodang kahanes juuliga võrreldes -0,3% pärast eelmise kuu -1,0% langust (analüütikud ootasid 0,6% kasvu).

    Ühendriikides aga tegi eelmisel nädalal esitatud esmaste töötu abiraha taotluste arv märkimisväärse 66 tuhandelise hüppe 374 tuhande peale (oodati 311 tuhat), kui pool tõusust oli tingitud paarinädala tagusest arvutiprobleemist tööjõubüroo California osakonnas, mis toona jättis taotlused arvestamata ning nüüd kajastati neid tagantjärgi. Oma mõju oli ka valitsuse töö osalisel seiskumisel, sest isegi kui riigitöötajate taotlused antud statistikasse ei jõua, siis paraku on ka erasektoris paljud firmad oma töötajaid seetõttu sunnitud palgata puhkusele saatma.

    Positiivne meeleolu on võimust võtmas ka Aasia aktsiaturgudel, kus Nikkei kauples kirjutamise hetkel +1.0%, Hang Seng +1.3%, Shanghai Composite +1.6% ja Austraalia S&P/ASX 200 +1.6% kõrgemal. Euroopa aktsiaindeksite futuurid viitavad avanemisele 0,3% plusspoolel.

    Liikudes tänase päeva juurde, siis fookus püsib USA poliitilistel arengutel ning võib-olla suudetakse juba täna mingile kokkuleppele jõuda. Makrostatistikast avaldatakse Michigani ülikooli tarbijate kindlustunde indeks, mis näitab, kas valitsuse häiritud töö ja jutud riigi võimalikust maksevõimetusest kahjustasid sentimenti või mitte. Wells Fargo ja JPMorgan avavad enne USA turgude avanemist pankade seas kolmanda kvartali tulemuste hooaja.

    16.55 USA Michigani ülikooli tarbijate kindlustunde indeks (oktoober)

    USA indeksite futuurid kauplevad 0,1% kõrgemal.
  • Nii JPM kui Wells Fargo löövad küll aktsiakasumi osas ootusi, kuid müügitulu jääb arvatust nõrgemaks. WFC -1,8%, JPM +0,9%

    Wells Fargo prelim $0.99 vs $0.97 Capital IQ Consensus Estimate; revs $20.5 bln vs $20.96 bln Capital IQ Consensus Estimate
    JPMorgan Chase adj. EPS $1.42 vs $1.26 Capital IQ Consensus Estimate; reported revs $23.12 bln (managed $23.9 bln) vs $23.63 bln Capital IQ Consensus Estimate
  • Rootsi tubakatootja Swedish Matchi aktsia kaubeldi täna -3.81% madalamale 222 SEKi peale. Ettevõte teatas, et täisaasta tulemused USA sigari ja närimistubaka äriüksuses jäävad ootustele alla. Esialgsete andmete põhjal vähenes sealse äriüksuse ärikasum kolmandas kvartalis mulluse 300 miljoni krooni pealt 50-60 miljoni Rootsi krooni võrra ning põhjuseks oli suurenev konkurents ja hinnaalandus kampaaniad. Ametlikud kolmanda kvartali tulemused väljastab ettevõte 29. oktoobril.
  • Briti postifirma Royal Maili aktsia kallines esimesel kauplemispäeval +32.54%, mis tõstis ettevõtte väärtuse ligi £4.5 miljardini, võrreldes £3.3 miljardi suuruse IPO väärtusega.
  • Kaitsesüsteemide tootja Chemring Group väljastas kasumihoiatuse ning odavnes seejärel -22.71%. Ettevõtte sõnul saab täisaasta ärikasum olema oodatust madalam ning põhjuseks toodi USA valitsuse tööseisak ning probleemid tootmisahelas.
  • Keemiafirma EMS-Chemie Holding kallines +2.73%. Ettevõtte aasta esimese 9 kuu müügitulu kasvas mullusega võrreldes 7% võrra 1.44 miljardi Šveitsi frangini. Lisaks on ettevõtte juhatus majandusolukorra suhtes positiivselt meelestatud.
  • Headlines that House Republicans say meeting with President Obama productive but no deal reached; President concerned about length of debt limit plan

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon