Börsipäev 14. oktoober - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 14. oktoober

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • USA valitsuse töö peatumisest ning võlalimiidi tõstmise lahkhelidest hoolimata kujunes reedene päev ja kogu eelmine nädal aktsiaturgudele positiivseks. S&P 500 indeks tõusis möödunud nädala viimasel kauplemispäeval +0.6% ning nädal tervikuna lõpetati +0.7% plussis. See tähendab, et indeks on oktoobrikuu arvestuses taas positiivse tootlusega ning tagasi kõigi aegade tippude läheduses. Stoxx Europe 600 indeks kerkis eelmisel nädalal +0.6%.

    USA valitsuse töö on nüüdseks häiritud olnud juba 13 päeva. Eelmisel nädalal võis näha esimesi märke vabariiklaste poolt kompromissi saavutamiseks, mille peale turud ka tubli ralli läbi tegid, kuigi ettepanek iseenesest oli ajutise iseloomuga – võlalimiidi tõstmine niivõrd, et valitsusel jätkuks vahendeid 6 nädalaks, mille jooksul siis arutada riigi eelarvet. Aeg aga hakkab poliitikuid üha enam tagant suruma, kui Rahandusministeeriumi sõnul lõppevad reservid neljapäeval ning seejärel on riigil veel $30 miljardit, millest jätkuks üheks-kaheks nädalaks.

    Laupäeval alustasid esimest korda alates 1. oktoobrist ka kõnelusi senati vabariiklaste ja demokraatide esindajad, kes lootsid, et käesoleval nädalal peaks vähemalt mingigi lahendus saabuma. Senati läbirääkimised avasid aga uue vastasseisu vabariiklaste ja demokraatide vahel, kui viimased sooviksid vähendada eelnevalt kokku lepitud laialdasi eelarvekärpeid, kuid vabariiklased on antud plaanile vastu. Lisaks kardetakse ka turgude reaktsiooni, sest kui aktsiaturgudele näib piisavat sellest kui vabariiklased ja demokraadid omavahel räägivad, siis võlakirjaturgudel tõusid möödunud nädalal USA 1-kuu võlakirjade tulusused kõrgeimatele tasemetele alates finantskriisist. Täna on USA võlakirjaturud Columbus Day tõttu suletud.

    Euroopas paistis teiste seast silma Kreeka aktsiaturg, mis nädalaga sööstis ca 4% kõrgemale. Riigi järgmise aasta eelarve näeb majanduskasvu pärast 6 aastat kestnud langust ning enne võlgade tagasimaksmist peaks eelarve ka €2,8 miljardiga plussi jääma (0,6% SKPst). IMF avaldas eelmisel nädalal raporti, mille kohaselt jääb Kreeka eelarve ülejääk oluliselt alla eesmärgile, milleks on 1,5% SKPst.

    Aasia aktsiaturud on seoses oodatust nõrgema Hiina makroga alustanud kauplemisnädalat miinuses, kui maailma suuruselt teine majandus teatas, et eksport septembris langes aastatagusega võrreldes 0,3%, konsensus ootas hoopis 5,5% suurust kasvu. Hiina tarbijahinnaindeks tõusis septembris 3,1%, kiirenedes augusti 2,6% pealt, jäädes siiski valitsuse 3,5%-lise eesmärgi piiresse. Hinnatõusu vedasid toiduained.

    Tänane makrokalender on suhteliselt tühi, kui vaid Euroopas on oodata augusti tööstustoodangu andmeid. Nädala edenedes saame teada eurotsooni tarbijahinnaindeksid, Hiina kolmanda kvartali SKP muutuse ning samuti avaldab Fed kokkuvõtte erinevate regioonide majandusolukorrast. Praeguse seisuga jääb USA valitsuse tööseisaku tõttu avaldamata kolmapäevane tarbijahinnaindeksi muutus ja uute majade ehitus ning tööstustoodangu muutus neljapäeval.

    USA futuurid on kauplemas 0,8% miinuses ning Euroopa futuurid indikeerivad avanemist ca 0,6% madalamalt.
  • Käesoleval nädalal hakkab tõsisemaid tuure sisse saama ka tulemuste hooaeg. Homme on oodata Citigroupi (C), Coca-Cola (KO), Inteli (INTC), Yahoo! (YHOO) tulemusi. Kolmapäeval tulevad oma numbritega Bank of America (BAC) ja eBay (EBAY). Neljapäeval avalikustavad tulemused Goldman Sachs (GS), Verizon (VZ), Google (GOOG) ning reedel teatavad majandustulemused General Electric (GE), Honeywell (HON), Morgan Stanley (MS) ja Schlumberger (SLB).
  • USA rõivaste jaemüüja, Gap, aktsia tegi -6,7% kukkumise, kuna sarnaselt oma konkurentidega, jäi ka nende septembrikuu võrreldavate poodide müük analüütikute ootustele alla. Gapi võrreldavate poodide müük vähenes septembris 3% oodatud 1,6% kasvu asemel ning selle põhjuseks on USA jaemüügituru üldine nõrkus. Võrdluseks, aasta varem kasvas müük 6%. Kaubamärkide lõikes vähenes Gapi müük septembris 3%, Banana Republicu müük 5% ning Old Navy müük 2%. Gapi viimase kümne kvartali võrreldavate poodide müük:

  • Kuigi USA kiibitootja Micron Technology jõudis neljandas kvartalis 1,71 mld dollari suurusesse puhaskasumisse (1,51 dollarit aktsia kohta) aastataguse 243 mln dollari suuruse kahjumi pealt (0,24 dollarit aktsia kohta), reageeris ettevõtte aktsia uudisele -8,6% langusega, kuna kasumisse jõuti tänu Elpida Memory ülevõtmisega seotud ühekordsetele tuludele. Arvestama ühekordseid tulusid ulatus Microni kvartalikasum 0,29 dollarini aktsia kohta, samal ajal kui analüütikud ootasid kasumiks 0,28 dollarit aktsia kohta. Microni käive kasvas kvartalis 45% ehk 2,84 mld dollarini ning seda toetas kiipide keskmise hinna tõus. Analüütikud ootasid käibeks 2,7 mld dollarit. Järgmises kvartalis peaks Microni finantsid täiendavalt toetust saama sellest, et konkurent Hynix on sunnitud Hiina tehases toimunud õnnetuse tõttu tootmise peatama. Micron Technology aktsia on viimase aasta jooksul rallinud peaaegu 200%. Aktsia viimase 5-aasta graafik:

  • Eelmisel nädalal teatati, et PCde müük langes kuuendat kvartalit järjest, kolmandas kvartalis 8,6% võrreldes aastatagusega. Allpool on toodud hea graafik ASYMCOlt, mis näitab ilmekalt, kuivõrd palju arvutite turg seoses nutiseadmete levikuga kõigest 5 aastaga muutunud on. Q3 2013 müüdi arvuteid 80,3 mln ning kui sellest lahtuda 4,4 mln Maci, siis müüdi 75,9 mln Windows PCd, mida on vähem kui 2008. aastal. Järgneval diagrammil on Windowsi PC’dele lisatud ka mobiilseadmete müüginumbrid, mis PCde müüki peamiselt vähendavatki. Nagu näha, siis 2008. aastal oli Windowsi turuosa 90%, kuid möödunud kvartalis oli see 32%.
  • Shanghais näitasid tugevust kindlustusseltside aktsiad, kuna väidetavalt plaanib Hiina tõsta nende investeerimisportfellide aktsiate ja kinnisvara osakaalu. Aktsiate osakaalu plaanitakse China Securities Journali andmetel tõsta 30% peale praeguse 25% pealt ning kinnisvara ja infrastruktuuri osakaalu 30% peale praeguse 20% pealt kogu varade mahust. Ping An Insurance Group reageeris uudisele +1,4% ning China Life Insurance +0,6% tõusuga.
  • Eurotsooni tööstustoodang langes augustis võrreldes aastatagusega 2,1%, kuid osutus paremaks võrreldes analüütikute oodatud 2,5% langusega.

    Industrial Production 1.0% m/m and -2.1% y/y in Aug vs. 0.8% m/m and -2.5% y/y expected, -1.0% m/m and -1.9% y/y in Jul
  • Kuigi viimastel kuudel on tulnud teateid, et mõned välisinvestorid on soetamas Hispaania kinnisvara, siis täna avaldatud statistika näitab endiselt raskusi. Augustis langes Hispaania majade müük võrreldes aastatagusega 15,4%.
  • Kinnisvara langusfaasi viimases osas toimubki paremate palade noppimine. Hinnapõhjas on pakkumine juba kesisem. Eestis oli 2010 sama jama.
  • Tõsteseadmete valmistaja Konecranes müüdi täna Soome börsil -3.70% madalamale. Ettevõte väljastas täna esialgsed kolmanda kvartali tulemused, mille kohaselt ulatus müügitulu €503 miljonini ja ärikasum (v.a restruktureerimisega seotud kulud) €32 miljonini. Uusi tellimusi saadi €413 miljoni väärtuses, mida on 10% vähem kui läinud aasta samal perioodil.
    Kolmanda kvartali nõrkade tulemuste tõttu andis Konecranes kasumihoiatuse täisaasta tulemustele. Eelnevalt prognoositi täisaasta müügitulu ja ärikasumi jäämist 2012. aastaga sarnasele tasemele, kuid nüüd oodatakse madalamaid tulemusi.
  • Prantsuse autotootja Peugeot odavnes -9.38%. Ettevõte plaanib tõsta €3 miljoni ulatuses kapitali, millest pool tuleks Prantsuse valitsuselt ja teine pool Hiina partnerettevõttelt Dongfeng Motor Corporation. Täpsemat informatsiooni saab ilmselt kuulda 22. oktoobril, kui toimub vastavateemaline juhatuse koosolek.
  • Tarkvarafirma Dassault Systems tegi läbi viimase viie aasta suurima kukkumise, kui ettevõtte aktsia -9.63% allapoole tuli. Ettevõtte kolmanda kvartali €496 miljoni suurune müügitulu jäi alla prognoositud €520 miljonile ning aktsiakasum vähenes aastaga 1% võrra 88 euro sendi peale. Ärikasumimarginaal oli oodatust veidi parem, ulatudes 31.6 protsendini.
    Keerulise majandusolukorra tõttu teatas ettevõte, et käesoleva aasta neljanda kvartali müügitulu prognoosi võidakse €20 miljoni võrra allapoole €565 miljoni peale tuua.
  • Oscar Rõõm
    Ettevõte plaanib tõsta €3 miljoni ulatuses kapitali, millest pool tuleks Prantsuse valitsuselt ja teine pool Hiina partnerettevõttelt Dongfeng Motor Corporation.
    Kas siin peaks 3 miljardit olema?

  • Peaks tõepoolest, tänan vea märkamise eest.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon